SME
Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Potravinárov znepokojil Matovič, odmietajú blackout vo výrobe potravín (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Hm...

Hm, sledoval som pred chvíľou tlačovku pána Matoviča. Nevdojak som si spomenul na pesničku"..som dobrý, dobrý, či zlý - neviem, neviem..."

Škoda že v našej krajine sa nedarí filozofom či prognostikom. Nie len v súvislosti s blackoutom, no všeobecne - keby sme sa vrátili k istej miere sebestačnosti, mali by sme i v takejto kríze lepšie šance. Tridsať rokov sa tu buduje otvorená ekonomika, no len občas sa v plnej nahote prejaví, že táto ekonomika je závislá. V sobotu som kupoval v Lidli zemiaky. Boli francúzske...
 

 

ja kupujem takmer len zemiaky z francúzska, najskôr v kauflande, teraz sú aj v lidli. Aj keď sú nehorázne drahé, kupujem ich kvôli tomu, že sa skutočne hodia na varenie toho, na čo sú určené. Na Slovensku mám triedu A,B,C, francúzske sú určené konkrétne na zemiakovú kašu, do polievok, na pečenie, na hranolky, na placky, a sedí to, dokonca aj čas varenia, ktorý je na obale. Zo slovenských triedy C (určťené aj na zemiakovú kašu) sa mi nikdy nepodarila hladká kaša, vždy len hrudkatá, z francúzskych je hladučká, bez hrudiek.
 

Hm...

Hm, baker - tie zemiaky z francúzska sú mňam, no mám z mladosti chuťovú spomienku na džadky, ktoré boli chutné ako koláče.

Je mi proste ľúto, že slovenská konkurencieschopnosť nesmeruje ku najvyššej kvalite produkcie. Stále počúvam o konkurencii nízkymi cenami. To mi pripadá ako cesta do pekla. No ako vravel Andersen, to už je iná rozprávka.

Prajem pekný deň, Baker. Tu pod Tatrami je modro a slnečno...
 

aj ja zdravím do Popradu

čestných ľudí. Tu nejde o to, čo nevedia naši ľudia vyrobiť. Som na svete dosť dlho, aby som vedel, že na Slovensku sa najlepšie zemiaky pestujú na Liptove a Spiši. Bohužiaľ, tam to končí, lebo už tieto výpestky kúpime ako zemiaky, maximálne zemiaky A, B, C. Prečo aj slovenskí pestovatelia nevedia rozlíšiť na aký účel sa daná odroda hodí? Neverím, že by nevedeli. Podľa mňa, je jednoduchšie ich zatriediť do troch skupín s všeobecným použitím (prípadne stačia tri obaly namiesto siedmich - ôsmich), než si zvyšovať náklady. Pre mňa je akceptovateľnejšia vyšia cena s istotou kvality jedla, než nižšia cena so slovenským výrobkom ale pofidérnejším výsledkom.
 

ešte dodatok

keď som bol dieťa, jednou z hlavných príčin, prečo som nechcel chodiť na prázdniny, l starým rodičom, boli džadky. Teraz už ich tiež milujem. Ale tiež nie sú dobré z hocijakých zemiakov. Musia byť sypké, aby s múkou vytvorili hladkú zmes.
P.S. Vidím, že ste znalý, lebo viete od akého slova bolo slovo džadky odvodené (džad). Mňa vždy vie vytočiť, keď čítam takzavných odborníkov písať džatky
 

Hm...

Hm, až korona možno bude i toho roku v Spišskej Belej zemiakarsky jarmok, tam sú dobroty, aj babu majú /zemiaková placka/. Zájdite...
 
Hodnoť

tretia kríza

Pomaly sa začína vynárať téma potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti. Je možné, že po zdravotníckej a ekonomickej kríze bude v Európe nasledovať aj potravinová kríza, a to by sme sa až potom čudovali. http://targetnews.sk/clanky/it...
 

Hm...

Hm, montujeme francúzske autá, kupujeme francúzske zemiaky. Nič proti Francúzsku, to mam rad. Boli časy, keď Československo vyvazalo celé investičné celky, elektrárne, cukrovary, textil ký. Napríklad do Kórey, Číny, Vietnamu. Stavali ich naši inžinieri, monteri....
 

 

A potom prišli ty zahraničný investory ako napr. do Slovenské energetické strojarne Sergeja Milonovica Kirova investor prišiel z Nemecka, a v súčastnosti prebral trh Siemens. Tak to skončilo z veľa firmami na Slovensku, bohužiaľ alebo našťastie v Čechách veľa firiem zostalo.
A prečo je to tak? Lebo nad všetci politici doposiaľ iba klamali a podvádzali. A týto nový vtom úspešne pokračujú.
 


Najčítanejšie na SME Ekonomika