SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

V boji o zákazníka Lidl vytiahol ceny, Billa pôvod mäsa (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

Do Lidla chodim malo, ale akurat vcera som nedostal zopar veci v Kauflande, tak som musel ist aj inde.

A na moje pocudovanie, v Kauflande napriklad maslo pod 10 €/kg nebolo, Lidl mal maslo za 7.5 €/kg. Tvrdy syr tiez za cca 4-5 €/kg. Asi tam zacnem chodit castejsie.
 

 

Tak je to ten isty retazec. Akurat Lidl si nechava ako diskont vyrobky vyrabat v DE, SK, Cechach a Polsku. Podla toho, kde sa to viacej oplati.
 

 

Nie, nie je to ten istý reťazec. Oba majú síce tých istých majiteľov, ale reťazce sú od seba oddelené a navzájom si konkurujú. Pozri https://www.etrend.sk/firmy/ka...
 

 

Tak som to aj myslel. Ale maju ine business modely, tak si az tak nekonkuruju.
 

 

Fakt? A v čom je rozdiel "modelov"? Iste, keď automobilka robí 10 modelov, to je iné.
 

 

Predpokladám že tak to “sranda musí byť” aj myslel. Kaufland a Lidl je jeden majiteľ s dvoma rôznymi konceptami. Billu som nikdy nevnímal ako konkurenta Lidlu. V Bille veľmi nenakupujeme. Narozdiel od Lidlu ich vnímam skôr ako malého hráča na okraji trhu s možno trošku drahším tovarom a mierne vyššou kvalitou. V Lidli sa dá kúpiť aj úplný low end (pre väčšinového slovenského spotrebiteľa ktorý ide po cene skôr ako po kvalite) aj kvalitnejší tovar. S “koncernovým” Kauflandom som sa veľmi nezžil. Je to moje subjektívne hodnotenie.
 

 

No veru subjektívne. Moje subjektívne: nerozumiem v čom je rozdiel v obchodnej filozofii Lidlu a Kauflandu. V SR v prípade Kauflandu (aj Billy) nakupujeme čerstvé mäso a pultové mäsové výrobky. To Lidl nemá. Ja osobne Lidl rád nemám.
 

Lidl

má množstvo tovarov špičkovej kvality, len treba čítať aj výrobcu a zloženie.a nie iba cenovky.
 

 

Ved, najde sa. Lenze v obchode nechcem stravit hodinu studovanim etiket. Chodim tam obcas, a zoberiem co poznam, ostatok neriem. Co ale mozem zodpovedne povedat, ze lidl konstantne vedie v dlzke radov pri pokladni. Akonahle sa caka menej ako 5 minut, tak uz zatvaraju pokladne, kym sa rad nevynie cez polku predajne.
 

 

Presne. Tie rady sú niečo strašné.
 

 

Hej, lenze to v Kauflande bolo z Ceskej Madety a to v Lidli od Polskeho prebalovaca prebytkov z obnovy statnych hmotnych rezerv niekde v Belgicku a malo za sebou mozno 6 mesiacov v mrazakoch. A napodobeninu tvrdeho syra 25% t.v.s. tiez nemusim...

Je zaujimave, ako ludia ktori by do svojho auticka nikdy nenaliali najlacnejsiu naftu z pofidernej cerpacky niekde na dedinskom druzstevnom dvore nevahaju len kvoli usetrenym par centom nakupit pre seba a svojich blizkych napodobneniny potravin od pofidernych vyrobcov, co sa pod svoj vyrobok hanbia aj podpisat...
 

 

Tak si ma normalne donutil vstat a pozriet do chladnicky. Tatranske maslo vyrobene v Kezmarku.

Inak, co sa tyka masla, nedavno prebehla v mediach sprava, ze ochutnali maslo na Antarktide z pred sto rokov, co tam nechala nejaka stara vyprava. Nebolo mu absolutne nic. Takze nejakych 6 mesiacov by som absolutne neriesil. Casto mam ja sam maslo v mraznicke aj dlhsie.

A co sa tyka syra, suhlasim, cena nie je vsetko. Akurat skratka t.v.s. neoznacuje kvalitu ale podiel tuku v susine.
 

 

Je rozdiel medzi mrazeným, ktoré kupuješ ako mrazené a mrazeným, ktoré po rozmrazení kupuješ ako čerstvé.
 

 

Ako sa bezny nakupujuci dozvie ze drzi v ruke prebalene, 6 mesiacov stare maslo zo statnych hmotnych rezerv?
Pokial to nepraskne niekde v mediach tak nema sancu.
 

 

Podla insidera z retazca vraj pokial drzis v ruke maslo s cenou pod 5-6€/kg a krajinou povodu Belgicko alebo "Polsko", je to takmer istota...
 

Žena nechce maslo LIDL Pilos kupovať

kupuje v Lídli lebo Pilos nie je také chutné.
 
Hodnoť

 

Ak by sa vedenie týchto reťazcov venovalo viac odbornosti svojich zamestnancov a shopnosti poradiť zákazníkovi, a ponúknuť viac funkčných pokladnic. To by zákaznici ocenili oveľa viac, ako ich žabomyšie vojny. Mali by si uvedomiť, že čas je dnes tá najväčšia devíza, ktorú môžu zákazníkovi ponúknuť, a tak ho prilákať do svojich predajni.
 
Hodnoť

 

Porovnavat treba porovnatelne. Je jasne, ze vyrobok s overitelnym povodom a opakovatelnym zlozenim bude uz cisto logicky drahsi ako napodobenina zadana najlacnejsiemu Polskemu vyrobcovi ktory si z hygienickych a potravinarskych predpisov zas tak tazku hlavu nerobi. Vyrobca, ktory v akcii pre Lidl zuzitkuje zasoby cestarskej soli a zavadnej muky a k zlozeniu vyrobku pristupuje viac nez tvorivo sa cenovo proste podliezt neda. Je to kazdeho osobna volba, ale ja radsej za mierne vyssiu cenu nakupim v Bille vyrobok za ktory sa vyrobca nemusi hanbit a skryvat sa za "vyrobene pre Lidl, krajina povodu EU".

Pocet potravinovych afer v Lidli trebars za posledny rok hovori jasnou recou. V Bille som zatial este nenasiel klobasu s hovadzim masom, kde bol toho hovadzieho 1g, Billa nemusela stahovat z pultov salmonelove Polske tataraky, ktore si zacestovali okolo strednej europy (v Cesku ich stiahli z predaja a tyzden na to z nich Slovensky lidl spravil tahak akcie), Ani ryzu s obsahom olova 5x cez vormu. V Bille som zatial nenasiel pizzu "so sunkou", kde bol sunky 1,2 gramovy kusok a zbytok bol vyrobny salam zo separatu a E-cok, ani kakao kde 35% tvori izoglukoza a prisady...

Cena nie je vzdy rozhodujucim ukazovatelom...
 

Billa vs Lidl

Lidl ja discount, netají sa tým, naopak všade sa takto aj prezentuje.
Majú menší sortiment, ale určite si vedia ľudia s nižším príjmom slušne nakúpiť.
Kvalita je primeraná cene.
Billa, ktorej meno pochádza z Nemeckého slová billig - lacný , vznikla ako obchod z lacným tovarom.
Na Slovensku si buduje obraz predajcu kvalitných potravín za vyššiu cenu. Tá kvalita, ale cene nezodpovedá.
Poľské mäso nie je všetko len nízkej kvality, a naopak aj na Slovanských bitúngoch majú problémy s kvalitou mäsa. Nedávno to rezonovala v Česku. Vždy záleží od dodávateľa.
Poľsko je krajina čo ma 40 mil. obyvateľov, má rozvinutú ekonomiku a ako sú tam slušný podnikatelia s kvalitnými potravinami, nájdu sa aj darebaci. Rovnako ako na Slovensku, či v Česku.
Akurát niekomu hraje do karát, keď môže špiniť meno poľského mäsa a potravín.
V Česku je to Babiš, vlastník Kosteleckých mäsiarní, ktorému to najviac vyhovuje.
Vlastní aj médiá, ktoré takto manipuluje proti poľským potravinárom. ...
 

 

- Ani diskont neznamena, ze mozu ludi vyslovene klamat a okradat. Kvalita primerana cene a moznost slusne si nakupit - to najdes skor v Nemeckom a Rakuskom Lidli. Tu je to o naprosto nehanebnom okradani. Vyrobky s recepturou oklamanou "co to znesie", masove vyrobky Pikok obsahom masa vhodne aj pre vegetarianov a podobne. Jedine kedy sa vyskytnu kvalitnejsie vyrobky su obcas tematicke tyzdne (Francuzsky, Deluxe...), kedy sa im neoplati pre nas maly trh zhanat Poliaka, co by im ten vyrobok sfejkoval sa pre nich prijatelnu cenu. Aby som ta uviedol do realu, tak v Nemecku je Dulano a Bluedino lacna diskontna znacka. U nas top kvalita k diskontnemu Pikoku a Pilosu. To by ti mohlo nieco naznacit...

- Poliaci si potrpia na kvalitu. Zial iba ak ide o vyrobky na ich vnutorny trh. Ak ide o vyrobky na vyvoz, je postoj ich organov dozoru totozny s troma Cinskymi opickami. U vyrobkov na vyvoz ich vyrobca nemusi dodrziavat NIC a ak sa prevali afera, je standartny postoj polskej strany definovany napriklad ako pri oplatkach s jedom na potkany, kde zodpovedny povedal, ze "ide o umyselne poskodzovanie dobreho mena vyrobcu, lebo obsah toxinov bol sice prekroceny, ale iba 7x a to nesposobi poskodenie zdravia ak tych oplatok nejete kila"...

- Slovensky malovyrobca musi o 2 roky organom dozoru dolozit, ze klobasy co predaval od 10.4. do 18.4. vyrobil 1.4. z prasata cislo 12345678 dochovaneho na farne 9876, zabiteho 12.3. na bitunku 4321 a skontrolovaneho veterinarom 432AC654. K tomu musi prilozit faktury za sol, korenie, papriku... Vyrabat musi na antikorovych stoloch v antikorovej miestnosti s germicidnymi ziaricmi a dataloggermi na teplotu a este uchovavat vzorky z kazdej sarze rok v mrazaku. Vyrobky musi predavat v kamennej predajni s kasou (a najnovsie eKasou). Polsky malovyrobca kupi svinu od suseda, doma v letnej kuchyni vyrobi klobasy, nalozi do auta bez chladenia a ide na Slovensko predavat. To sa potom konkuruje cenou...
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Ekonomika