SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Prichádza májová bryndza, letná podľa výrobcu nie je horšia (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

A nie je to tak trochu blud?

Nevymyslela to náhodou tá príroda tak, že najlepšia bryndza je vtedy keď tú najlepšiu potrebujú jahniatka? Teda na konci leta a začiatkom jesene?
Májová brindza znie trochu ako blbosť.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

To máš pravdu, "brindza" je blbosť, správne má byť bryndza. A mimochodom, jahniatka sú už o tomto čase na ceste do talianskych žalúdkov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

este som nepocul

aby jahniatka zrali bryndzu, este k tomu koncom leta, ale nebudem sa hadat... ;-)

majova bryndza sa poklada za najlepsiu preto, lebo na jar je cerstva mlada trava, ta bryndza je menej tucna, menej vyrazna, jemnejsia.
v lete uz trava tolko nerastie, je starsia, suchsia, obsahuje menej vody, okrem toho ovce uz obzieraju kadeco, lebo travy nie je tolko ako na jar, takze ta bryndza je tucnejsia aj aromatickejsia, co nie kazdemu vyhovuje. mne napriklad ano. osobne mi viac chuti ta hutna, vyrazna bryndza z konca leta, nez skora jarna.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

janhatá jedia

bryndzu koncom leta - začiakom jesene.
Dobré :) :) :) :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Kupujem aj budem kupovať nepasterizovanú bryndzu. Viem o riziku, aj ho akceptujem, ale chcem tú pravú bryndzu.. So všetkým "pre" aj "proti".
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Všetci novinári okolo spievajú, aká je bryndza zdraviu prospešná. Ale len nepasterizovaná. Inak je to takmer mŕtvy syr.
Ale to nenapíšu.

Lebo potom by si ju ľudia v obchodoch prestali kupovať.

V každom obchode sa predáva IBA pasterizovaná bryndza. Tá vôbec nemá také zdraviu prospešné látky ako tá na salaši. A na salaši je zdravšia ale..... je tu riziko baktérie.

Tak ako Slováci? Budem riskovať?

Mýlim sa?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

z pasterizovaneho mlieka vs termizovana

V obchodoch sa predava bryndza z nepasterizovaneho mlieka
vacsinou riedena na 50% kravskym syrom, lebo im to dovoluje norma.
Nastastie uz dostat aj 100% ktora ale nestoji 1.2E ale skoro 2
A k pasterizacii, ak spasterizujes mlieko a vyrobis syr uz asi neprekysne na dobru bryndzu, pokila by si ju nzaockoval spravnou sadou bakterii.
Kedysi vyrabali aj termizovanu a tu som hrozne davno nevidel, aj to asi len pre to ze nepasterizovanu nam nedovolia vyvazat.
Jedol som ju len raz ci ci 2x v CR a nechutila mi :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tak neviem, ešte aj v obyčajnej Bille zvyknú mať 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu (akurát má tuším 3% soli, čo je trochu veľa).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

v obchodoch sa predáva

aj nepasterizovaná ovčia bryndza. Nemam na mysli nejaký specializovany, ale obycajny supermarket. V tomto období sa dá v pohode zohnat.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Bol som 2x v banskej bystrici

Prvykrat a posledny krat. Zaujimave bolo ze som si tam dal bryndzove halusky a na dopyt k casnicke ci sa k tomu da pit aj pivo mi hovorila ze v pohode a miestny to robia. Zboznujem vychod ked ho vidim v telke.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pozeram na kalendar...

Dnes je 16. aprila, nie 1. aprila alebo nebodaj maj. Takze ziadna majova bryndza. A urcite nemoze byt spajana s velkonocnymi sviatkami. Najneskorsia Velka Noc (nedela) bude v roku 2038 (25 april).

Takze ziadna majova bryndza a Velka Noc.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Napríklad vlani stálo 125 gramov bryndze v máji priemerne 1,184 eura. Mesiac predtým to bolo 1,196 eura a v marci viac ako 1,2 eura.

Kde sa to dá kúpiť a za takú cenu ? Bryndza je z ovčieho mlieka. Kúpiť sa dá pol na pol pomletá kravská hrudka ovčí syr a soľ . Ak máme šťastie . Inak je to podobne ako slávičia paštéta. Jeden pomletý slávik v kombinácii s jedným pomletým koňom = 500kg slávičej paštéty.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Ekonomika