SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Potravinári: Pálenie alkoholu nie je varenie džemu, treba to nechať na odborníkov (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

Zbytočný plač

Malo by byť samozrejmosťou ,že pálenie bude možné len v certifikovaných a priemyselne vyrobených zariadeniach ktoré sú napríklad v susednom Maďarsku bežne na trhu. Čo sa týka otráv spôsobených metylalkoholom vo vypálenej pálenke ,tak tu v žiadnom prípade ani v prípade nedodržania postupu nemôže byť vo výslednom produkte také množstvo tejto látky aby spôsobilo vážne otravy, tie boli vždy spôsobené dodatočným pridaním metylu do hotového produktu ,alebo priamo konzumáciou metylu , známe sú z minulosti otravy ukradnutým metylom zamestnancami bývalej Slovakofarmy v Hlohovci. Takže konštatovanie že páliť alkohol nie je varenie džemu neobstojí , vypaľovanie hotového zákvasu je možno ľahšie ako uvariť dobrý džem ,samozrejme na dobrom zariadení. Skôr niekomu vadí konkurencia kvalitného produktu vyrobeného z poctivého ovocia pretože toho je na trhu málo a je veľmi drahý a tak ľudí obšťasňujú liehom ochuteným rôznymi esenciami, ktorý určite nie je zdravším pitím ako poctivá domáca pálenka.
 

 

Predsa si môžeš odviezť svoje ovocie (kvas) vypáliť do certifikovanej pálenice.
 

Problem je pravdepodobne v tom, ze

za to treba zaplatit a navyse treba zaplatit aj prislusnu dan. A to Slovaci neradi ...

Ak si chcel Bela-hnid za kazdu cenu urobit harakter a splhnut u madarskych volicov (lebo drviva vacsina paleniciarov bude jednoznzcne skor z juhu ako z Kysuc, Spisa a Oravy) mal skor presadit moznost danovej ulavy na napr. 25 litrov na osobu. Chcelo by to mozno nejaky centralny register aby to bolo mozne kontrolovat, ale sak to zase nie ej nic nemozne (hoci ..., predsa sme len v SVKistane). Zakon ako taky je jednoznacne zly nakolko nikto nikdy neskontroluje limit 25litrov na osobu a domacnost! Otazne su zdravotne rizika. Tu v diskusii vyssie niekto pise, ze riziko otravy metylom pri takomto paleni nie je vysoke, ini (zrejme velkovyrobcovia) to riziko uvadzaju ako hlavny argument. Posudit by to mali samozrejme odbornici, nie bezharakterni politici a la "Bela-hnid".
 

 

Súhlasím. Argumentovať tým, že vždy sa nejako pálilo...je ako konštatovať, že zuby kedysi trhali tuším holiči a liečiali felčiari.
 

re:

nie nemozem, nemam ho tolko. ale 50l z ktorych ziskam 5l palenky mam
...
obvykle je najmensie vypalitelne mnozstvo 200-300l
 
Hodnoť

 

Pime rýchlejšie, stmieva sa!
 

 

narazas na certifikovanu likerku Drak?
 
Hodnoť

súdruhovia liehovarnici,

niekoľko storočí Slováci pálili a pália pálenku, nezávislé od toho kto vládol...takže tak,ten slovenský lieh v obchodoch,je super Non ultra humus...
 

Máš 100% pravdu

A pri neodbornej manipulácii môže vybuchnúť napr.aj kotol na tuhé palivo.
Jasné že musia strašiť, veď prídu o kopec peňazí :-P
 

 

aj u nas doma sa dakedy palilo, ale zas sme si netrufli na lekvar :)
 
Hodnoť

 

budem strucny ... likerka drak ...
 
Hodnoť

škodlivosť metylu

Skúste mi vysvetliť, čím sa líšia tieto dve situácie:

1. skvasím hrozno, urobím víno, vypijem.
2. skvasím hrozno, vypálim pálenku, vypijem.

Ani v jednom prípade sa nestarám o oddelenie metylu. V ktorom prípade vypijem viac metylu?
 

v prvom

Lebo aj najvacsi ignorant pri paleni prvych cca 5% vyleje
 

vyleje?!

metyl je najlepsi na tinktury a cistenie...
 

 

Malo by sa destilovať aspoň dvakrát. Ako v tej reklame, kde sa tuším vodka redestiluje 6x.
 

 

Pri kvasení (výrobe vína) nevzniká metanol...
 
Hodnoť

 

Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Únia potravinárov Slovenska, Agrárna komora Slovenska, Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku, Asociácia platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Zväz obchodu SR a Slovenské združenie pre značkové výrobky .. NECHCÚ PRÍSŤ o BIZNIS ... je verejne známe že sa páli doma .. len nie je jasné kde sa páli .. samozrejme že ošetrenie pálenie doma z vlastného je omnoho lepšie ako ten chemický humus čo sa predáva ..
 

 

len dodatok .. všetky esencie ktoré sa pridávajú do zemiakového liehu .. sú chemické hnusobstvá ktoré najviac zaťažujú .. čisté pálenie čistého ovocia .. má svoju arómu a svoje blaho .. a všetky náhrady ktoré sa pridávajú do chemických zemiakových destilátov .. len zhoršujú samotný lieh ...
 

 

Treba rozlišovať destilát a liehovinu, čo je dosť zásadné a ty si to neurobil. Do destilátu sa nepridáva vôbec nič, iba sa (odborne) zriedi na požadovanú koncentráciu (štandard je 52%).

Destilát, aj v obchodoch...má v názve "ica" (slivovica, hruškovica, marhuľovica). Po takýmto názvom sa nesmie predávať žiaden potravinársky lieh umelo aromatizovaný. Vtedy je to slivka, marhuľa, hruška (obvykle 40% etanolu). Je výrazný rozdiel v kvalite...aj cene.

Dnes sa priemyselne vyrábajú kvalitné destiláty.
 

 

Jasné, to aromatizované ovocnými extraktmi, to je humus.
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Ekonomika