Malo by byť samozrejmosťou ,že pálenie bude možné len v certifikovaných a priemyselne vyrobených zariadeniach ktoré sú napríklad v susednom Maďarsku bežne na trhu. Čo sa týka otráv spôsobených metylalkoholom vo vypálenej pálenke ,tak tu v žiadnom prípade ani v prípade nedodržania postupu nemôže byť vo výslednom produkte také množstvo tejto látky aby spôsobilo vážne otravy, tie boli vždy spôsobené dodatočným pridaním metylu do hotového produktu ,alebo priamo konzumáciou metylu , známe sú z minulosti otravy ukradnutým metylom zamestnancami bývalej Slovakofarmy v Hlohovci. Takže konštatovanie že páliť alkohol nie je varenie džemu neobstojí , vypaľovanie hotového zákvasu je možno ľahšie ako uvariť dobrý džem ,samozrejme na dobrom zariadení. Skôr niekomu vadí konkurencia kvalitného produktu vyrobeného z poctivého ovocia pretože toho je na trhu málo a je veľmi drahý a tak ľudí obšťasňujú liehom ochuteným rôznymi esenciami, ktorý určite nie je zdravším pitím ako poctivá domáca pálenka.
za to treba zaplatit a navyse treba zaplatit aj prislusnu dan. A to Slovaci neradi ...
Ak si chcel Bela-hnid za kazdu cenu urobit harakter a splhnut u madarskych volicov (lebo drviva vacsina paleniciarov bude jednoznzcne skor z juhu ako z Kysuc, Spisa a Oravy) mal skor presadit moznost danovej ulavy na napr. 25 litrov na osobu. Chcelo by to mozno nejaky centralny register aby to bolo mozne kontrolovat, ale sak to zase nie ej nic nemozne (hoci ..., predsa sme len v SVKistane). Zakon ako taky je jednoznacne zly nakolko nikto nikdy neskontroluje limit 25litrov na osobu a domacnost! Otazne su zdravotne rizika. Tu v diskusii vyssie niekto pise, ze riziko otravy metylom pri takomto paleni nie je vysoke, ini (zrejme velkovyrobcovia) to riziko uvadzaju ako hlavny argument. Posudit by to mali samozrejme odbornici, nie bezharakterni politici a la "Bela-hnid".
Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Únia potravinárov Slovenska, Agrárna komora Slovenska, Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku, Asociácia platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Zväz obchodu SR a Slovenské združenie pre značkové výrobky .. NECHCÚ PRÍSŤ o BIZNIS ... je verejne známe že sa páli doma .. len nie je jasné kde sa páli .. samozrejme že ošetrenie pálenie doma z vlastného je omnoho lepšie ako ten chemický humus čo sa predáva ..
len dodatok .. všetky esencie ktoré sa pridávajú do zemiakového liehu .. sú chemické hnusobstvá ktoré najviac zaťažujú .. čisté pálenie čistého ovocia .. má svoju arómu a svoje blaho .. a všetky náhrady ktoré sa pridávajú do chemických zemiakových destilátov .. len zhoršujú samotný lieh ...
Treba rozlišovať destilát a liehovinu, čo je dosť zásadné a ty si to neurobil. Do destilátu sa nepridáva vôbec nič, iba sa (odborne) zriedi na požadovanú koncentráciu (štandard je 52%).
Destilát, aj v obchodoch...má v názve "ica" (slivovica, hruškovica, marhuľovica). Po takýmto názvom sa nesmie predávať žiaden potravinársky lieh umelo aromatizovaný. Vtedy je to slivka, marhuľa, hruška (obvykle 40% etanolu). Je výrazný rozdiel v kvalite...aj cene.
Zbytočný plač
Problem je pravdepodobne v tom, ze
Ak si chcel Bela-hnid za kazdu cenu urobit harakter a splhnut u madarskych volicov (lebo drviva vacsina paleniciarov bude jednoznzcne skor z juhu ako z Kysuc, Spisa a Oravy) mal skor presadit moznost danovej ulavy na napr. 25 litrov na osobu. Chcelo by to mozno nejaky centralny register aby to bolo mozne kontrolovat, ale sak to zase nie ej nic nemozne (hoci ..., predsa sme len v SVKistane). Zakon ako taky je jednoznacne zly nakolko nikto nikdy neskontroluje limit 25litrov na osobu a domacnost! Otazne su zdravotne rizika. Tu v diskusii vyssie niekto pise, ze riziko otravy metylom pri takomto paleni nie je vysoke, ini (zrejme velkovyrobcovia) to riziko uvadzaju ako hlavny argument. Posudit by to mali samozrejme odbornici, nie bezharakterni politici a la "Bela-hnid".
re:
...
obvykle je najmensie vypalitelne mnozstvo 200-300l