SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Pivo v plechovke vydrží menej, ukázal test (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

kedysi bolo

rovnake pivo v plechovke subjektivne/objektivne horsie, no potom (v ramci zvysovania obratov expanziou plechovkovej ponuky, radlerov,..) kadejaki "experti" a zastupcovia pivovarov zacali masirovat- ze plechovky su v sucasnej dobe uz lepsi obal ako flasa.. nielen pre nulovy prienik svetla, material, manipulaciu s nimi, ale aj pre mensie riziko prieniku vzduchu nez cez vrchnak flase ci dlhsiu vydrz chuti piva po jeho otvoreni.. a tak (pod. ako pri masle, bravcovej masti, vajciach, cerealiach,..) sme zase pri flasiach..
 

 

Ved kupte flasu a plechovku a spravte si doma slepy test. A pite to co vam chcuti bez ohladu na "expertov".

Ja mam radsej plechovky, lebo su jednoduchsie na manipulaciu, ale pijem aj flaskove a nevidim tam zasadny chutovy rozdiel.
 

 

Ked som v na Slovensku, davam si extra pozor na flasove piva. Vzhladom na to ze mnoho piv je balenych v zelenych flasiach a pivo sa transportuje v otvorenych prepravkach a je casto vystavene v obchodoch na miestach kde moze byt oziarene slnkom, casty je rozklad iso-alfa kyselin z chmelu vplyvom UV ziarenia. No a potom pivo smrdi za tchorom. Tu su na tom plechovky naozaj vyrazne lepsie.
 

 

Pijem nie len pivo celý život od cca 12 rokov. Pred asi desiatimi rokmi som začal piť plechovkové, kvôli vracaniu flašiek, rozdiel som nevidel. Keď nemala večer čo do pusy, dala si plechofkáča a frflala, že to neni ono, že lahváč atď.
Na radu prišiel slepý test s Plzňou a bolo po ftákoch, váhala, potom povedala, že si myslela, že to bude ľahšie, nevedela to rozoznať, iba si tipla a samo, že zle xi xi.
Beriem, že to môže niekto rozoznať a keď áno voľba je jasná, len každý, kto zaryto odmieta plechofkáč, by si mal sám spraviť test a presvedčiť sa, aby nežil v ilúzii
 

 

Rozdiel v chuti by mohol byť, ak bolo pivo v jednom z prípadov nesprávne skladované.
Ja uprednostňujem sklo z toho titulu, že značky, ktoré pijem nebalia do plechu :D Keď už plechovka, vie ma po pive bolieť hrdlo. Býva v ňom viac CO2.
 

 

To su ake znacky?
 

 

V posledných 3 rokoch preferujem pivá z pivovaru Kout na Šumavě, Koutskú desítku a dvanástku. Takisto mám rád klasické pivá od Wywaru z Holíča Jozef II. desinku a Martina dvanástku. Samozrejme som zvýhodnený ich lokálnou dostupnosťou.

Celkovo preferujem chuťovo plné pivá so solídnym sladovým telom a príjemným (viac či menej) výrazným chmeľovým zakončením, pričom chmeľom tu nemusí byť len osvedčený poloraný červeňák. Na chuť mi idú aj chmele Nugget, Kazbek či SAAZ a pasujú aj do ležiakov.

Dostupné priemyselné pivá už nevyhľadávam, no ani ich tu nejdem vyložene okýdať. Skrz cenu a dostupnosť sú pre niekoho jedinou voľbou. Ak by som niektoré priemyselné pivo ocenil tak je to Urpiner 12. To je chuťovo bohaté, solídne sladové telo a pekné horké zakončenie. Navyše bez pasterizačnejčnej pachute a lepenkovej zatuchlosti, tak bežnej napr. pre marketingovo prefláknutého Zlatého Bažanta.
 

 

Dik za tipy
 

 

...nemala...dala si...frflala...váhala... ale kto? Sestra, kamoška, suseda, manželka...?
 

 

No predsa ona, concita mesa boogie ;-)
 

no

ty pises ako tatar..
...nemala...dala si...frflala...váhala...
ale kto? A ak je to manzelka ,potom ste teda pekna rodinka :-)
 

ono

pise tak pretoze si myslelo, ze tak originalnym bude. Zial nepravda.
 

 

Chlapci srý, ospravedlňujem sa, ako môžem, no jasné, že moju polovičku som myslel, takýto zmätok narobiť ohľadom piva, ešte raz sry. Čakal som na polnoc jak kura, kedy to napravím.
 

 

Čo má polovička čo piť pivo? Iba ak je to ON (alebo tvoje druhé ja)... :-).
 
Hodnoť

Keby som si dal pivo z plechovky

tak by sa vo mne urazilo všetko pivo, čo som v živote vypil. A nebolo toho málo.
Hnoj z plechovky som "skúsil" jeden, možno dvakrát v živote a ani som ho nedopil.
A keď si ešte spomeniem že po plechovkách lozia celé mesiace myši a potkany, tak mám po chuti.
 

 

Kurnik clovece, tak rad by som ti nachystal slepy test...
A to s kontaminaciou od mysi a potkanov je mytus (vid Mythbusters)
 
Hodnoť

Takýto istý o je b sa robí s kávou u nás

Uvádzať dátum výroby na obale totiž nie je v Česku povinné, na rozdiel od dátumu spotreby.

Lehota, dokedy treba pivo vypiť, môže byť šesť, deväť aj dvanásť mesiacov, záleží na pivovare.
 
Hodnoť

 

Nie vsetky pivovary sleduju parameter zvany TPO. Total packaged oxygen. Ten pozostava z dvoch komponentov, Jeden komponent je kyslik rozpusteny v pive este z vyroby, je pritomny aj v nadrzi z ktorej sa pivo bali. Druhy komponent prichadza zo samotneho procesu balenia. Aj ked samotne balenie prebieha v amosfere CO2 (alebo u niektorych vyrobcov CO2/N2), nejaky ten kyslik sa tam predsa len najde. A ten pocas pasteurizacie zreaguje s pivom a problem s chutou je na svete. Problem plechoviek ani nie je tak vo velkosti plniaceho otvoru ci priestoru nad pivom. Podla mna ide skor o rychlost linky. Ziadna flaskovacia linka ktoru poznam nie je tak rychla ako tie plechovkove, rozdiel byva casto az niekolkonasobny. A to sa prejavi na TPO.
 
Hodnoť

 

Este aby som doplnil vyssie napisane; tu nejde o to ze pivo v plechovke vydrzi menej. Platilo by to pre nepasterizovane pivo. Ono ta chut je znahodnotena oxidaxiou poces pasterizacie uz pocas vyroby.
 

 

Netreba ani opomenúť, že skutočne chutné a zdravé pivo z minipivovaru v plechovke nenájdeme. Naopak nájdeme tam viac CO2 ako vo flaši, pasterizačnú pachuť, nakyslosť a celkovo privela defektov, ktoré ovplyvňujú chuť piva. Pri absolútnej väčšine v článku menovaných značiek to však nie je spôsobené iba obalom a balením, ale celkovou technológiou výroby zameranou na kvantitu.
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie na SME Ekonomika