SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Slovensko nechce uznať pražskú šunku, spor trvá už roky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 > >>

Hodnoť

To znamená,

že pražská šunka nie je poctivá, lebo ju chce niekto okrem iného robiť z hydiny? Nemali by to miesto výrobcov schvaľovať konzumenti?
 

 

Konzumenti to aj schvaluju. A to tak, ze si ju kupia, alebo nekupia. Mne napriklad ked nieco nechuti, alebo to nema pozadovanu kvalitu, tak si to jednoducho druhykrat nekupim. A moje peniaze zarobi niekto poctivejsi.
 

A to máš

Kde čítať zloženie šunky ktorú si necháš nakrájať v obchode? A pražská šunka z hydiny, to čo je za grc.
 

 

no a este z akej "hydiny" rozmixovane kuracie hlavy,koze a chrupavky. Bon appetit. Ale nerobim si iluzie ani o bravcovych produktoch.
 

kuracie hlavy,koze a chrupavky ?

To je predsa KFC , BURGER KING, McDonalds fast food, a nikto z toho nerobi ziadnu revoluciu a tinedzery tio futruju do seba ako divi...
-
Co sa tyka Prazskej sunky, prosim vas nebudte smiesny, ked sa im to nepaci NECH TO SEM na SVK jednoducho nevyvazaju. A kto je tak tuopy ze nemoze zit bez Prazskej sunky tak nechi si to necha poslat alebonech zabehne par metrov za Holic alebo do Valasskej republiky a tam nech sa toho napcha ..Neunavujte s nejakymi zahranicnymi potravinami. Svet je preplneny potravinami, kazdysa snazi UMIESTNIT tie svoje vsade kde sa len da. a DOVAZATEL a ZAKAZNIK su PANI.
-
Tak ak sa u nas niekto tvari ze bez nejakej Prazskej sunky nebude uz mat jeho zivot ziadny zmysel tak nech sa ide dat mumifikovat , pretoze zije v nejakom inom svete a ma vazny problem v makovici..
 

 

elfujara supergrande, ty musis frcat na niecom "ohromna explozivnom", ked tak citam tvoje prispevky!!! Alebo ti to pise tvoj "papagaj" a ty mu to len diktujes, pretoze nevidis na klavesnicu???
 

Fluffy Fifi Fufi (:-)))

Ty , vies co , fakt, ja som uz svoju sekretarku poslal domov cize ja sam si to tu len takto narychlo vsetko nahadzujem tym mojim trojprstovym ubohym prsto-kladom cez klavesnicu, no je mi luto ze ta to deprimuje...
-
A toto tu tebe pisem sice sam ale priznavam sa uprimne, odhalim to len tebe, ze mam tu takeho Gibraltarskeho makaka na pleci s cervenym klobucikom, so zvoncekom na krku a s dlhym chvostom v cirkusovom pruhovanom tricku co mi to vsetko cely cas nasepkava.
-
Daroval mi ho pan doktor ked som ho minule na vizite pristihol ze nepoznal hlavny rozdiel medzi postihnutym Cortexom, prasknutym Apendixom a zkysnutym Termixom.
(:-)))

Ved sa uz konecne uvolni ...toto tu nie je pretekarska draha pre politrukov. Diskusne fora
sluzili odjakziva (uz od praveku verejnej siete 1992) ku zabave a pouceniu. S tym ze ak nie je poucenie tak tam musi byt aspon ta zabava.
 

Zober platok toho, co ty

nazyvas sunka a pozri sa doma na ten platok proti svetlu. A uvidis, co za svinstvo v tom je. Ak mas velke stastie, tak uvidis aj ostrovceky masa. Zvysok je glej, vyplnovy material - ani nechcem vediet z coho - voda. A skus to sunku dat do mraznicky a na druhy den vybrat. Vytecie ti z nej aspon 20% vody.
A potom sa rozhodni, ci si to v obchode kupis este raz. Aj bez citania zlozenia.
 

 

Kazdy ma to, co si kupi.
Ja kupujem zo suniek jedine tie, co maju v nazve "najvyssej akosti" a masa tam nikdy nie je malo. 20% vody sa v nej nenajde.
Sunkovy narez je zvlast hnusny, ale to si kupi snad len ten, kto s tym pocita. Tam by som veril aj 40% vode.
 

nejde o vodu..

tá nie je najhoršia, ak má šunka 60% mäsa, tak zvyšných 40% nie je voda, ale voda+x% prídavných látok nízkej kvality, od sójovej múky, cez guaranu po rôzne éčka.. Z nejakých dôvodov - zákony alebo konkurencia - začali v obchodch pekne písať ku cenobkám rezanej šunku aj podiel mäsa, takže sa človek ľahko orientuje. V Bille (ktorú nemám rád) sú šunky s 90, 92, dokonca aj 97ˇmäsa. A to už je ozaj dobrá šunka. Podobne v Lidli balená s 96%, len má problém - veľmi hrubé plátky.
 

 

Sunka najvyssej akosti musi mat tusim aspon 90% masa, nesmie mat pridane farbiva, bielkoviny z inych zdrojov (tj. aj soja) a skroby. Aj dalsie limity su tam prisnejsie.

Preto hovorim - ked niekto cita aspon nazvy, tak najde aj kvalitu. To nezriedka za rozumnu cenu (6 eur za kilo), co je menej ako polovica ceny niektorych umelych hmot, ktore okolo masa ani nesli, ale sa tvaria "premiovo".
 

 

Tak prvu sancu si im dal, je uz na tebe ci si ju das znovu. To zalezi od chuti. Ja ti neviem, ale ja sa sam viem rozhodnut co mi chuti a co nie. :)
 

 

Ono to nefunguje tak, ako si si to vyteoretizoval.
Ak si niekto v obchode kúpi pražskú šunku, a bude to odpad, tak si povie, že pražskú šunku už kupovať nebude, lebo je to hnus. A tak na to doplatia aj kvalitní výrobcovia.
Ďaľší problém je aj ten, že jeden výrobca dnes môže vyrábať rôzne kvalitné šarže, resp. meniť receptúru a predávať to stále pod rovnakým názvom.

Takže je jednoznačne správne a vhodné, aby sa výrobok, ktorý sa predáva pod rovnakým názvom, mal rovnaké kvalitatívne parametre. A je úplne jedno, či ide o pražškú šunku, Coca-colu, alebo prací prášok.
 

Problém je, že pražská je unikátna

https://m.novinky.cz/articleDe...
Šunka není v historii uzenin nic výjimečného. Objevovala se už na hostinách starého Říma, kde se ji řezníci naučili připravovat od severských Keltů. Také u nás se původně vyráběla jako ostatní vařená uzená masa. Kýta se rozdělila na tři části, nasolila, nechala odležet v láku, ovařila a lehce zaudila.

Ale pak pražského řezníka Františka Zvěřinu napadlo v r. 1857 nechat v láku proležet celou kýtu s kostí, poté vyudit a zlehka povařit. K dokonalosti ji dovedl na konci 19. století další pražský uzenář Antonín Chmel




Pečlivý výběr suroviny. Nejlepší jsou kýty z mladých prasniček (8-10 kg) s jemnějším masem. Zaříznou se tzv. pražským řezem (seříznutí tuku z vnitřní strany) a zakrojí dokulata kolem pánve. Maso se potom za přísných hygienických podmínek zpracuje, naloží do speciálního láku, kde se nechá po několik týdnů.


Unikátom prazskej šunky sú

Pražský rez.
Lák(u nás skor známy ako pác alebo nálev). Jeho zloženie a dĺžka pôsobenia
Mäso a zviera, z ktoreho je

A toto chce ČR vyžadovať a naši výrobcovia to nechcú dodržiavať.
 

Samozrejme, že by to mali schvalovať

konzumenti - AK ALE NAJSK"R SAMI VYMYSLIA DÁKY MASOVÝ VÝROBOK A DAJÚ SI HO VYROBIŤ. Potom môže byť pre výrobcu úplne jedno, čo si do toho nechajú konzumenti pomlieť.

Pražskú šunku asi niekto vymyslel, použil na ňu nejaké suroviny a ak si chce Slovensko pomlieť hydinu, nech si ju melie, ale nech si výsledok pomenuje Bratislavská, Žilinská alebo Slotova šunka.
 

Cesi nekupuju nic

zo Slovenska. Maju kolektivny cit pre svoje ekonomicke zaujmy. Dokonca sabotuju aj Slovakmi vlastnene firmy posobiace v Cesku. My na vlastnu skodu kupujeme ceske vyrobky, ako keby boli nase. Tym prispievame k vlastnej chudobe a podporujeme cesku ekonomiku a rozpocet Ceskej republiky.
 

...tak se prober...

a přestaň vést hloupé řeči z tepla obýváku a podívej se občas na to, co se v ČR kupuje, kdo to vyrábí...Pak se chyť za nos...
 

 

Ako tak pri sluzobkach pocuvam ceske radia, tak Cesi kupuju samu slovensku kvalitu: Kristinu, No Name, tych ostatnych slovenskych spevakov, hlavne spevacky, ani nepoznam. Mna skor stve skalicky trdelnik, ako z neho spravili starocesky so zmrzlinou, to moze chutit fakt len anglicanom a nemcom
 

 

Alebo ich divné Horalky a Tatranky. No a naposledy som jedol české "Spišské párky" - no síce to vyrábal Tricatel Babiš, ale boli hnusné. Pražská šunka by sa mala vyrábať v určitej predpísanej kvalite a je jedno kde. Podstatné je, aby bol na obale jasne vyznačený výrobca, ktorý ručí za kvalitu. To isté by sa malo žiadať aj od Spišských párkov, Horaliek a podobných produktov, ktoré sa môžu vyrobiť kdekoľvek na svete. Neplatí to pre naozajstné regionálne špeciality ako víno, syry, a iné. Tam by som tú jedinečnosť garantoval. Ale u nejakej šunky - jednej zo stoviek druhov - v tom význam nevidím. Obšľahnuté "staročeské" trdelníky v Čechách je nechutný fejk. Ale pokiaľ si ho Česi jedia a nevadí im to, je to ich vec.
 

 

K+ za Tricatel :D pobavilo
 

1 2 3 4 5 6 > >>

Najčítanejšie na SME Ekonomika