SME
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Tataráky by mali zmiznúť z reštaurácií, ale ľudia sa ich nechcú vzdať (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 > >>

Hodnoť

Ked som

bol maly,(70-80 te roky) tak sme raz do mesiaca robili klobasy z diviny a bociku. Vzdy do vanicky na kupanie deti. Niekedy i viac. Najprv otec, potom mi s bratmi. Vzdy sme chutnali pripravenu zmes az pokial sme to nevyladili do najchutnejsej vzorky, pretoze maso bolo vzdy ine. Klobasovu zmes sme milovali. Nikdy sa nic nestalo i ked sme toho museli zjest na desiatky kilogramov. Taktiez sme si robili jablcnu alebo ryzovu zmes so surovym vajickom. Vajcia boli vzdy z dvora. Tiez sa nikdy nic nestalo. Myslim, ze ked uz je raz urobeny hygienicky cirkus s masom a vajickami, tak by sa tataraky mohli podavat. Alebo sa hygienici boja, ze je tam tolko chemie a antibiotik, ze to ludsky organizmus neznesie?
 

možno je to práve o tom

že jeden výrobca dbá na kvalitu, druhý na cenu. Jednému záleží na zákazníkoch, druhému na príjmoch. Cieľom obmedzení je vytlačiť z trhu druhého, no realitou je, že vytlačia obidvoch. V tom horšom prípade si ten druhý nájde cestu ako podvádzať aj naďalej.
Voľakedy si mnohé veci nevedel a nestaral si sa. Dnes sa všetko napodobňuje, riedi a pančuje, pretože ľudia chcú ale nemajú na to, resp. niekto chce za rok dosiahnuť majetok, ktorý sa normálne buduje päť až desať rokov.
 

no dobre

Ale o tom či považujem výrobok za bezpečný pre mňa alebo nie si s rozhodnem sám,keďže tento úrad považujem za nekompetentný.
 

 

a to rozhodujes na zaklade coho?
 

 

zeby na zaklade podniku kde si ho da ? hovori ti nieco dovera ? dobre meno ? ze ti obchodny partner uhradi faktury, ze sa v restauracii chutne najes, ze ta niekto neoklame ... podla mna je to normalne. az na zaklade straty dovery podniknes dalsie kroky.
 

 

das zoznam kde si ho mozem dat?
 

 

ked chces moj konkretny pozitivny zazitok, tak kolkovna (blavaci vedia). kamos chodi na tatarak do ceska (praha, brno) a je tiez spokojny.
 

 

ja som bol na tataraku minuly tyzden v tatrach :)
neznamena to vsak, ze budem podporovat nezakonne konanie, to, ze nie sme pravny stat ide prave zdola, aj od takých ako su majitelia restauracii
 

 

tym ze si bol na tatatraku - podporil si nezakonne konanie !

jasnacka ze ide zdola - aj s birkom (kalibejby, strapaty ....) si zobral priklad z majitelov restauracii :-)
 

 

netrep,zeriem to co je na jedálnom listku a nepodporujem myslienky ako mal jeden z reestaraterov, ze ked sa to zakaze, tak si zákazníci cestu k nemu najdu!
to co urobia z toho podpultovy tovar?
 

nebude na jedálnom lístku

a keď sa zákazník opýta či to nemajú, tak im to urobí. A vyúčtuje to ako hovädzí steak.
 

 

to akoze si myslis, ze tatrak, cize surove maso sa bude skladovat, kym sa niekto neopyta ? alebo to budu kazdu druhu minutu premietat: spytajte sa nas, ci nepodavame tattarak?
 

to som nedomyslela:-)

Ináč ja tatarák zbožňujem. Teraz ho dosť často ani nedostať a keď, tak málokedy mi chutí. Kde sú tie časy, keď sme voľakedy chodievali ako študenti na tatarák a 2 deci červeného.
 

 

si mal celkom stastie,ze si nechytil svalovca.nieco ako dat all in v pokeri,moze to vyjst.
 

 

ja by som sa tiež svalovca z mäsa diviakov celkom bál. Ale u domácich ošípaných je riziko minimálne (inak by sme tu mali epidémie, keďže jeme surové klobásy ktoré sú len zaúdené), a u dobytka, z ktorého sa robí tatársky, je riziko asi také aká je šanca že vyhráš Loto
Pokiaľ viem, tatárske zakázali kvôli možnosti nákazy pásomnicou.
 

 

S tou domácou ošípanou to tiež nie je také isté, stačilo by, ak by nebola zavretá v koterci, ale voľne behala po lúke a svalovca by mohla rovnako mať. A čo sa týka hovädzieho mäsa, aj tam je možnosť chytiť z neho nejakého červa, či už pásomnice, motolice, alebo niečo iné, stačí, aby mäso nebolo veterinárne prehliadnuté. Pred 20 rokmi sa po zabití nožom narezávali na tenké plátky lícne svaly z hlavy a na nich sa dali nájsť zapúzdrené malé červy. Vtedy nám veterinárka vyradila len na tepelné spracovanie 5-15% zo zabitých kusov dobytka, ako to robia teraz neviem, ale asi to nebude ináč.
 

no neviem

ešte som nevidel svinku domácu voľne sa pásť niekde po lúke a to som už dosť starý... :) A ani starí rodičia, ktorí sú už dávno pod drnom, o tom nespomínali :)
Čo sa týka dobytka, tak som aj napísal, že to zakázali kvôli pásomnici. Avšak pásomnica sa dá pomerne ľahko identifikovať aj u dobytka,a to je o tej veterinárnej kontrole. Pokiaľ viem, tak to je ošetrené už inými nariadeniami. Pretože len zákaz podávania tepelne neupraveného mäsa v reštauračnom zariadení nič nerieši, pretože ľudia si takéto mäso môžu robiť aj doma, navyše tatársky biftek je len príslovečná špička ľadovca - čo také populárne steaky, kto skontroluje že prešli dostatočnou tepelnou úpravou? Krvavé určite neprešli...
 

 

No, svinky domáce sa nie tak dávno pásavali popri dvoroch a určite aj dnes niekde na samotách to tak môže byť. Ale aj v koterci chovaná sviňa, ak zožerie potkana, alebo myš, tak môže mať svalovca bez problémov. Samozrejme, bol by to naozaj výnimočný prípad.
 

 

pisal o divine.
 

 

Tiež ma najprv striaslo, že svalovec. Ale on vlastne nepíše, z akej diviny to robili. Ak to bolo z jeleňa a domáceho bravčového bôčiku, tak to bolo celkom bezpečné. Naozaj verím, že nikto nerobí klobásy z diviačieho mäsa.
 

1 2 3 4 5 6 > >>

Najčítanejšie na SME Ekonomika