SME
Štvrtok, 20. september , 2018

Získajte predplatné Sme.sk už od 1 €


Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Slovenský paradajkový sen: Prečo nekupovať španielske (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tak už viem konečne, kto dodáva reťazcom paradajky. Určite sú lepšie ako dovážané. Nikdy, samozrejme, nebudú ako domáce, no určite sú o 100% chuťovo lepšie, než dovezené. Takže nás teší, že konečne sa podarilo slovenským pestovateľom presadiť opäť na našom trhu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jasne... jasne...
dovezene = zle zle zle zle... aj clanok si to hudie...
aj keby boli letecky dovezene z juhu Talianska, kde objektivne su lepsie podmienky pre paradajky ako v Slovenskom skleniku:))
dovezene = zle zle zle...
co keby sa ludia naucili pochopit, ze je to o cene...
ked si kupia paradajky ktore boli odtrhnute zelene a dozrievali poceste, za 0.50eura/kg... tak co cakaju?
za kvalitu sa plati...
tato slovenska firma produkuje kvalitny priemer, co je na slovenske pomery za wau:))
ale aj retazce ponukaju paradajky z lepsich klimatickych podmienok a expresne prepravene, comu samozrejme zodpoveda cena, a su lepsie... dovezene lepsie, ale aj hodne drahsie... takze ked chce niekto kompromis, za rozumnu cenu rozumnu kvalitu, zrejme tento slovensky sklenik bude vporiadku...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no ale chceš tvrdiť, že dovezené paradajky sú lepšie? ja trvám na tom, že paradajky nie sú zo zahraničia lepšie
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

pozri sa... juzania Taliani hovoria ze paradajky zo severa Talianska sa nedaju jest:) ze nemaju chut...
vies, ono paradajky naozaj potrebuju trochu viac slnka... cim viac tym lepsie...
nehovorim ze slovenske zo sklenika su zle... chutia...
ale paradajka z juhu Talianska, ak necestovala tyzden (2 dni sa daju prezit) ale samozrejme najlepsie cerstva ma proste uplne inu chut... treba ist do Neapola a ochutnat...
paradajky zo zahranicia maju potencial byt lepsie, vzhladom na to ze paradajka je druh plodiny ktora asi viac oblubuje skorej juznejsie oblasti od Slovenska, ale Podunajska nizina je uz na hrane toho co vie zniest...
zial aj Paradajky z juhu Madarska su na tom geograficky lepsie...
samozrejme ze netvrdim ze kazda dovezena paradajka je lepsia... ale nepocul som o tom, ze by slovenska paradajka mala napriklad chranene oznacenie povodu:) co taliani maju na paradajku niektore oblasti a odrody DOC - chranene oznacenie povodu... asi vedia co robia a preco to maju... to je asi ako s vinom... niekto bude tvrdit ze na Slovensku sa moze urodit dobre cervene vino:) to sa nemoze... biele s odretymi usami:) paradajky tiez s odretymi usami:)) ale dobre cervene vino... to treba ist juznejsie trosku...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

skus talianovi ponuknut tieto slovenske paradajky...
povie zrejme ze obycajna podpriemerna paradajka, ale ze da sa zjest...
zasnem ze ludia co ani netusia co to je gurmanstvo hodnotia typu "trvám na tom, že paradajky nie sú zo zahraničia lepšie"...
DOP San Marzano odporucam skusit...
a potom vysvetlovat francuzom, ze sampanske z francuzska nie je lepsie ako to slovenske (tym nechcem povedat ze napriklad nas Hubert nie je uspokojivej kvality... ale uspokojivej, nie nejakej fantastickej, to iste je o paradajkach...)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ehm

A preco je vlastne ta slovenska rajcina drahsia ked je to rovnaka odroda ako dovezena? Len kvoli tomu, ze dozrieva na SVK v sklenniku?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

pretoze

chuti skoro ako v nasej zahrade v lete dopestovana, je kvalitne zabalena a je tam zohladnena praca slovenskeho zamestnanca. bud rad, ze je to tak.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nie som rad

Tym ze su drahsie, tak sa sem stale vozia tie dovezene, ktore nemaju ziadnu chut.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Práve si si odpovedal, preco su drahšie. Lebo su niekoľkokrát lepšie. A preto, že je po nich dopyt.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ziadnu chut nemaju paradajky ze 0.5e/kg:))
ver tomu, ze paradajka dovezena z juhu Talianska alebo Spanielska, ma trochu lepsiu chut ako zo Slovenskeho sklenika...
ale ani tato slovenska sklenikova nie je az tak zla...
samozrejme ta dovezena nesmie cestoavt 1 tyzden (potom je zberana nezrela alebo je to odroda vyslachtena aby vydrzala, nie aby chutila), lenze o tom je cena...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

suhlasim

staci privonat, minule som kupoval nejake zo spain a celkovo mi cele balenie vonalo po praradajkach. ano zamozrejme tie koktajlove / alebo v tych dlhych baleniach (obe z sk) su ine odrody, ale pri spanielskych som mal iny pocit. inak aktualne samozrejme len domace...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ficorajčina

z našich daní dotovaná rajčina komunistom ficom čo pestujú v bani v novákoch je preto drahá lebo ukradnuté peniaze z nich musia komunisti zo súmračnej ulice zabaliť do alobalu a ukradnúť.
z daní španielskeho ľudu dotovaná španielska rajčina je preto lacná pretože dotácie na ne sa nerozkradnú a nezabalia do alobalu a preto sa táto cena premietne do výslednej hodnoty priaznivej pre kupujúceho.

pripravený pre belize a panamu - pripravený na útek!!!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

spanielsko

zrovna neni krajina znama nizkou urovnou korupcie ..
http://www.transparency.org/cp...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ale sú dosť drahé. Našťastie v predaji tam sa dajú...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ono - to všetko treba čítať

veľmi pozorne.Pestovatelia uvádzajú,že paradajky pestujú aj pomocou odpadového tepla z bioplynovej stanice,kým Holandský vykurujú plynom.K tomu dodám,že naša pracovná sila je ešte aj dnes asi trikrát lacnejšia ako v tom *Holandsku. A ešte pridám jeden moment - pestovatelia sa zamerali na cenovo najvýhodnejšie odrody - minicherry. To ale znamená,že klasických paradajok,ktoré by mohli mať cenu cca dvojnásobok toho čo stáli za socializmu sa ešte dlho nedočkáme,alebo dočkáme avšak iba z dovozu......
Holanďania boli tvrdo kritizovaný,že ich technológie nepestujú rajčina na pôde,ale v umelom roztoku,ktorý cirkuluje okolo koreňov a samozrejme aj za veľké využívanie chémie. Tak nech som ako chcel pozerať na tie obrázky - žiadnu pôdu som nevidel anu tu.A chémia ? Odcitujem jednu vetu :"V skleníku dokážete zabezpečiť sterilné prostredie,ale vonku je nevyhnutné striekať voči škodcom". Hm a tú sterilitu dosiahli tak,že zavreli skleník ? Istotne nie - to by im vôbec nepomohlo. Ak tam chcú mať naozaj sterilné prostredie,tak jednoznačne na to musia použiť chémiu !
Tak aký je vlastne rozdiel medzi tými Slovenskými a Holandskými ? Jeden predsa je.Slovenské dozrievajú temer na 100 % na koreni ,kým tie Holandské vzhľadom na dlžku a čas prepravy sú odtrhnuté skôr. Ale ešte stále to nie je to ako keď si čerstvú paradajku odtrhnete doma na záhrade a ani nikdy nebude !
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Kupoval som rozne paradajky, ved paradajka ako paradajka, nie? Takze vacsinou dovezene, lebo ma krajina povodu nezaujimala. Raz som v obchode v ramci rychleho nakupu schmatol jeden balik paradajok. Doma som ich pri veceri zacal jest a ostal som prekvapeny. Az tak prekvapeny, ze som si isiel do kosa pozriet papierove balenie, ze co to boli za paradajky. Ta chut bola tak vyrazne lepsia, ze aj ja som to postrehol a to je uz co povedat. Pri dalsom nakupe som uz cielene zobral tieto slovenske paradajky. Nekupujem ich preto, lebo su slovenske. Kupujem ich preto, lebo mi vyrazne lepsie chutia.

Teda, rozhodujuca je chut. A je mi jedno, ako to pestuju. Takze vacsina tvojho prispevku o sposobe pestovania, analyza cenotvorby a nakladov na vyrobu bola zbytocna.

Este by som doplnil, ze nie vsetko, co je slovenske (alebo bio), automaticky musi byt lepsie. Prave naopak. Paradajky ma ale prekvapili a nie je dovod ich nekupovat, aj ked su drahsie (nech je dovod vyssej ceny akykolvek - vobec ma nezaujima).

Kazdy si kupujte co chcete, o tom je slobodny trh.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Iba,že nie každý je v Tvojej

finančnej situácii.........Ešte stále máme dosť ľudí,ktorý musia obracať každé euro v rukách kým ho z ruky pustia !
Druhá vec - áno je predpoklad,že tie Slovenské sú predsa chutnejšie ,lebo boli dlhšie "na koreni",ale stále to nie je tá chuť,ktorú má paradajka keď si ju môžeš ísť odtrhnúť do záhrady !
A tretia vec - poznámkou o cenotvorbe som chcel naznačiť,že Slovenské paradajky by mali byť konkurencie schopné ešte pri tých "ľudových" cenách - pestovanie bez použitia plynu na vykurovanie a tretinové mzdy našich zamestnancov oproti Holandsku.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

1. Neries naklady vyrobcu, pretoze vyslednu predajnu cenu neurcuju vyrobne naklady, ale dopyt. Ergo, mrhas svojim casom pri vysvetlovani niecoho, co je uplne nepodstatne pri skumani predajnej ceny.

2. Ak si niekto nemoze dovolit zaplatit o 50 centov navyse, tak nech si kupi menej kvalitne potraviny. Je to kazdeho slobodna volba, nikoho nenutim, aby si kupoval kvalitu. Opisal som svoje skusenosti a kazdy nech si z toho zoberie, co chce.

3. Ty si vsetky potraviny, ktore konzumujes, pestujes na zahrade? :) Aj elektrinu si vyrabas vlastnu? Odporucat ludom, aby si dopestovali vlastne paradajky popri chodeni do prace ma pre panelakovych ludi nulovu hodnotu. Ak chces argumentovat, tak ponukaj realne riesenia, nie hypoteticke konstrukcie, ktore su sice pravdive, ale zaroven aj bezvyznamne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

kopa panelakovych

ludi by si to vedela dopestovat, len by bolo treba chciet. a mozno by lepsie spoznali na komunitnych zahradach ludi z okolia, pripadne z nizssieho poschodia. tolko k tomu. ja viem ze kazdy je dnes dlho v praci, ale mat kazdy vecer busy program kde kazdy den ludia pestuju kazdy vecer iny konicek a nemaju cast sa anbi POMNALY najest, tak to vyzera najprv ako uzasne, otazne ci aj zdravo... tolko iny pohlad mozno na dalsiu hypo konstrukciu ktoru si opisal v poslednom odeseku.
 

1 2 3 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Ekonomika