SME
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gastrolístky sa dajú použiť aj dvakrát, zatiaľ je to legálne (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 7 8 ... > >>

Hodnoť

provizie, provizie...niekto

tu ma lachky kseft, zrusit cele gastrolistky
 

 

presne tak.
 

 

ked som nemcom hovoril ze mame na SK tieto listky tak sa na mna divali dost s lutostov ... :D
 

 

v europe sa stravne listky pouzivaju bezne a aj v nemecku.tak nerozumiem tym pohladom
 

 

tiez nechapem ich zmysel, teda okrem nabalovania sa urcitej vybranej skupinky ludi
a takato pouzivanie sa mi zda byt rozumne, restauracia ktora musi platit vysoku proviziu (za nic) prenesie to na niekoho ineho s ovela mensim poplatkom..., tomu to v konecnom dosledku ani nevadi, vadi to akurat poberacom provizii
 

 

išla som sem písať, že načo vlaste sú tie Gastrolístky. Lebo rovnako ako tu píšete vy, mi to príde ako keby si to presadila určitá skupina ľudí a mohla na tom zarábať. Príde mi to ako zbytočná forma meny navyše. A čo sa týka provízií, jediný komu vadia, že reštauratéri neplatia sú práve tá určitá skupina ľudí.
 

 

Gastrolistky nahradit nezdanovanym prispevkom na stravu vo vyske 60 eur alebo o 60 eur mesacne zvysit nezdanovane mnimum a zaroven i minimalnu mzdu a ubudlo by zbytocnej administrativnej cinnosti.

Proces rozhodovania o gastrolistkoch v parlamente ukazal na sialenu korupciu v parlamente a zaroven i predajnost mienky redaktorov v dennikoch. Ked sa totiz ponukol paralelny system s tym ze si ludia budu moct vybrat euro alebo gastrolistok, spustila sa sialena dezinformacna a lziva kampan, zopar politikov zbohatlo na prispevku od lobistov a vsetko zostalo po starom. Pomocou medii presviedcali ludi, ze keby neboli gastrolistky, tak by vacsina prestala jest :) Pritom bez gastracov by mohli mat vsetci o dva obedy mesacne viac za tie iste peniaze.
 

 

Este jeden postreh. Podla mna gastrolistky dost obmedzuju cenovu sutaz v oblasti verejneho stravovania. Vacsina podnikov proste len kopiruje cenu gastrolistkov. Dokonca som si vsimol ze niektore, ktore kedysi mali nizsie ceny na mucne ci bezmasite jedlo (rezance, halusky, buchty, vyprazany syr ...), tieto ceny vytiahli nahor a dnes je jedno ci si date bravcove kare alebo orechove rezance. Za obe zaplatite jeden gastrolistok .... :)

Dovod? Nemoznost vydat z gastrolistkov cash !!! Napriek tomu ze to je cenina.

P.S.
Gastrolistok je nieco ako mena statu, ktora ma neskutocne slabe krytie a len rocnu obmedzenu platnost. Predstavte si ze by rovnake pravidla ako platia gastrolistky platili aj pre Euro. Pri vklade do banky by vam strhli 6%, pri vybere by ste tiez platili par %, a na konci roku by skoncila platnost bankovky. Proste je to cele jedna bublina a totalny nezmysel. Bezcenny papierik ktory preziva iba z toho ze skorumpovani poslanci ludi do toho nutia nasilu.
 

 

". Pri vklade do banky by vam strhli 6%, pri vybere by ste tiez platili par %, "

ale vsak to tu mame pri sucasnom financnom systeme:))
vola sa to inflacia a neustali prilev novych penazi do obehu:)) len je to daleko sofistikovanejsie a vo velkom...
tym nechcem obhajovat tuto smiesno-trapnu alternativnu menu vo forme nejakych gastroeur, ale ten realny financny svet je s tymi proviziami na tom obdobne:))
 

 

media nemuseli nikoho presviedcat, rozhoduju o tom uz presvedseny jedinci, maju v tom jasno...
 

 

Obcan Jano, ja si nemyslim, ze to bolo len lobistami a mediami... Skor sa len pocas toho celeho zistilo, kolko veci je este nedotiahnutych, aby sa nieco take mohlo zrealizovat...Zrazu sa postupne odhalovalo, ze peniaze namiesto stravy a gastracov su sice "super", ale akosi by sa z nich museli odvadzat odvody do poistovni, lebo nebolo ziadnymi dalsimi zakonmi dotiahnute to, ze je to nieco ine ako sucast mzdy...
 

 

Praveze ta skupina - firmy co vydavaju gastrolistky dostane proviziu, ale nie od restauracie (ta pouzije gastro listky na nakup surovin v retazci), ale od retazca...Nevyhovuje to retazcom, v ktorom by restauracie v opacnom pripade nakupovali cash.
 

 

Dostanu proviziu, ale nizsiu akoby dostali od restauracii.
Retazce si zas mozu konkurovat: retauracie budu nakupovat len v tych, ktore beru aj listky.

A keby boli majitelia restauracii kooperativnejsi tak sa zdruzia do skupiny a budu vyjednavat s vydavatelmi listkov ako celok.

Samozrejme uplne najlepsie by bolo tento byrokraticky nezmysel celkom zrusit.
 

 

nevyhovuje to vydavatelom tych somarin...
a nimi je samozrejme tento clanok sponzorovany...
pretoze take Tesco zaplati proviziu mozno 0.5% z ceny tej gastrosomariny, a taka uboha mala restauracia aj 5% z ceny gastrosomariny...

ty si hadam nemyslis, ze Tesco si vyjednalo podmienky ako hocktory bezny maly nestastnik prevadzkujuci restauraciu???

vies, ono, keby Tesco vypovedalo zmluvu s niektorym z darmozracov vydavajucich tie gastrosomariny, tak zrazu sa zacnu zamestnanci dost stazovat...
to ze Kaufland zjavne listocky neberie mu zily netrha zjavne... proste vyckava... ja by som tym gastrodarmozracom ako velky retaz povedal date plnu sumu alebo chodte kam patrite... uplne by som tlieskal kartelu retazcov neh Slotovi a obdobnym darmozracom zrusia proviziu na nulu aspon na tomto konci (aj tak budu brat proviziu pri nakupe tych gastrodebilin...)
 

Ja celkom chápem na čo sú,

je rozdiel, či dám zamestnancovi na stravu peniaze alebo lístky určené iba na potraviny. Ja nevidím nič zlé na tom, že reštaurácie to točia ďalej, veď sú to platidlo ako peniaze. A že tým obchádzajú firmy kvôli províziám? A?
 

hehe

A aky je v tom rozdiel prosim ta? Len mi nezacni argumentovat tym, ze keby si mu dal namiesto tych gastracov urcenych iba na potraviny peniaze, tak by chudak menej jedol. Lebo dokial tu sprostost na nabalovanie sa istej skupiny ludi niekto nevymyslel, dokazali sme existovat a stravovat sa aj bez nej...
 

Tomu sa dá ľahko porozumieť

Ak by dal zamestnávateľ tie financie zamestnancovi v rovnakej výške ako stravné lístky, tak by z hodnoty stravných lístkov 10 € bolo zaplatených 47,15 % odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne (+2% poistenie v nezamestnanosti povinné pre zamestnanca) +19 % daň zo zostatku.
Reálna hodnota gastrolístkov v hodnote 10 € by bola iba 4,28 € (a to je ešte bez poistenia v nezamestnanosti) Ale obchodníkovi by bola provízia pri odovzdaní znížená o províziu z celej, nominálnej hodnoty gastrolístka.
Z toho vyplýva, že pre zamestnávateľa aj pre zamestnanca aj pre SZČO sú gastrolístky výhodné. Problém uvedený v článku sa týka ich viacnásobného používania (v čom ja nevidím žiaden problém)
 

 

"Problém uvedený v článku sa týka ich viacnásobného používania (v čom ja nevidím žiaden problém)"

Tiež nechápem, prečo je to problém, ak nikto kto prijme alebo použije taký lístok, nemá z toho škodu. Inak by predsa taký lístok neakceptoval. Alebo ide o to, že treba vyrobiť nejaký neexistujúci problém a následne zriadiť úrad, ktorý to bude kontrolovať a regulovať?
 

Prečo si myslíte, že

že by sa to muselo uskutočniť podľa Vášho návrhu , nie ste náhodou pracovník vydavatela gastrolístkov ? Nie je najednoduchšie poskytnúť plnenie na stravovanie v hotovosti ces sociány fond ?
 

Nič nenavrhujem

iba som vysvetlil, prečo sa to robí formou gastrolístkov. Ale nebudem to druhýkrát vysvetlovať, prečítaj si to ešte raz a odpovedz si sám pre seba, či by si chcel gastrolístky alebo tú istú sumu vo výplate.
A kľudne sa môže stať, že povinný príspevok zamestnávateľa na stravu sa zruší a zrušia sa aj celé gastrolístky. Ak je to však teraz takto, tak keď si zoberieš kalkulačku, tak musíš uznať, že vo výplate by si tie financie nechcel.
 

1 2 3 4 5 6 7 8 ... > >>

Najčítanejšie na SME Ekonomika