SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Zloženie salámy ľudí nevzrušuje (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

isteze, najdolezita je predsa CENA http://instinkt.tyden.cz/rubri...
luiv
milujem šaláty, hlavne tresku v majonéze
v akcii, niekedy je jej tam dokonca až 20% z objemu, tomu hovorím luxus. A taká lososová nátierka z treskovitých rýb s podielom lososa až 0%, a s fantastickou chuťou ružového farbiva, tomu hovorím lahôdka.
miSSiak
mam taku skusenost
ze ked zistis, ako funguju potravinarske technologie, zacnes si veci robit radsej sam doma. Ak varis kazdy den, tak ziskas taku prax, ze si vela veci vies spravit sam a celkom rychlo. Vies co jes, co si do toho dal, mas z toho jedla uplne iny pocit. Minule sme sa dali s kamaratmi dokopy a kupili jahna. Bol z toho prijemny vecer pri vine, spolocne sme si to naporcovali a kazdy si tu svoju polovicu ulozil doma do mrazaku. A mame zasobu kvalitneho masa. A cuduj sa, nie za 15€ za kilo z Noveho Zelandu, ale za 9€ a domace.
protinoha
V takychto pripadoch, ...
.. existuje jedno 9mm, velmi rychle, riesenie.
martin33_reloaded
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

martin

nedaj sa zmiasť "zdravými" príspevkami :-)
AJ TAK všetci zomrú, či jedia zdravo alebo chutne :-)))))
...ja som za chutne... aj ked je zvláštne, že mi chutí to zdravé :-)))))
...a aj tak som chorá! :-P
Takže si len jedz čo a koľko ti hrdlo ráči... to myslím vážne a bez sarkazmu, lebo my naozaj doma hovoríme: "na niečo človek umrieť musí" a je jedno "na čo" ked je už mrtvy, ta ňe? :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

protinoha,ak ste

si to jahňa podelili viacerí,tak to asi nebolo jahňa,ale niečo dospelé....:)
ale máš pravdu,dobre urobené jahniatko je fakt lahôdka...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Mňa najviac vytáča v zložení: hydinové separované...mäso,alebo vnútornosti - výrobok u mňa nemá šancu....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

kosti

z hydiny sa pomelu,pretlacia cez sito a to spolu so sojou su hydinove parky
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ešte keby na slovensku existovali

nezávislé kontrolné labáky, ktoré by realne ukázali čo je v danom výrobku. Lebo papier znesie všetko, a na slovensku to platí dvojnásobne.
To by sa ludia čudovali, že kúpou "šunky" v tescu si zo 100g donesú cca 40-50g vody. No drahá vodička, drahá.
A to už nehovorím a suchých salámach, ktoré okolo priemerne kvalitného masa neprešli ani na kilometer.
Len kupujte slováčikovia, kupujte, túto akciu si nemôžete nechať ujsť.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ešte dodám bonus, úplnu chuťovečku

údená slanina, ponúkali ju minulý týždeň v kauflande, taká vákuovo balená. Na pohlad celkom fajn, prečítam si štítok zloženia: Bravčový bok, sol, konzervanty, mletá červená paprika, drvená rasca a bonus na záver - dymová aróma. Kto neverí, mam fotku toho štítku.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a tu dymovu aromu

tam vkladali ako fotku dymu?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...

prosim linkni sem tu fotecku - len pre zaujimavost pre davy - to sa len tak nevidi...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dymova aroma sa pouziva na kazdy jeden udeny vyrobok.
Bol tu o tom clanok niekedy - priame udenie ako ho pozname sa uz prakticky nerobi. V priemyselnej peci sa spaluje palivo a do specialnych filtrov sa ukladaju zlozky vzniknuteho dymu, z ktoreho sa vyraba ta dymova aroma.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

presne tak

"údené" výrobky sa potom osprchujú tekutinou, ktorá obsahuje dymovú arómu a výrobok je "zaúdeny" za 5 minút. Poctivé domáce klobásy otec údil aj 3 dni po 3-4 hodiny.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zdravšie?

Viem, že oboje je nezdravé, ale čo je zdravšie? Skutočné údenie alebo dymová aroma?
Lebo keby to bolo zdravšie pri rovnakej chuti aj vôni, tak prečo to odmietať?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

hm

Povedzme, že máš pravdu v tom, že klasické údenie je spôsob konzervovania, ktorý nie je najzdravší, ale zase viem, že sme údili starou slivkou (stromom -:) ), alebo jabloňou, alebo nejakým listnatým tvrdým drevom. Teda som mal istotu, že tá krásna vôňa a vzhľad nepochádza z mne neznámej chemickej zlúčeniny, ale poctivého dymu, ktorý je preverený vekmi a generáciami. Vieš, čo obsahuje taký "tekutý" priemyselný "dym" ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Možno

...aj dym z krematória.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

a ako inak by si si predstavoval vytvorenie udenej chuti bez udenia?

takmer vsetky dnes predavane vakuovo balene slaniny su rovnakeho typu. :(
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tú dymovú arómu kúpiš v maďarsku v kockách ako bujón.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ja

som pred vianocami v tescu videl rolku plecka a pri nej upozornenie pre alergikov,ze obsahuje soju.ako sa moze soja dostat do kusa masa?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Jednoducho - zahustuje sa nou voda, do ktorej to maso namacaju. Soja sposobi, ze voda lepsie drzi v mase a nevyteka von.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ja ti verím, minule bol v telke dokument o spracovateľskom priemysle a ukazovali tam výrobu "údenej krájanej prerastenej slaninky", tie nakrájané plátky išli na bežiacom páse a mašina ich pečiatkovala takými pásikmi s farbivom a arómou aby vyzerali ako osmažené na grile. dnes je všetko ofajč.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Take nieco som videl na Discovery, vyrabali pecene platky slaniny, niekde v Amerike.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jo to bolo ono, amerika alebo kanada
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Ekonomika