SME
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Registrácia bryndze v EÚ pomôže jej výrobcom (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

x

to nam poliaci stihli uz aj bryndzu ukradnut? boze kedy sa tento narod prebudi z pasivity a zacne zo sebou nieco robit! jedine co zatial predvadza je zvolit si ku korytu debilov a potom nadavat po krcmach ako im je zle!
 

Hi hi hi

Ešte raz si prečítaj článok.
 

hi, hi

mal by si si to znova precitat asi Ty. Takmer vo vsetkom, co si chceme zaregistrovat sa s niekym o to delime, najviac s Poliakmi. S tymto s Juro_m suhlasim, sme velmi pasivni. Ak aj nieco presadime, tak je to nieco s pridavnym menom. By ma preto zaujimalo, ci napr. niekto v CR moze zacat vyrabat 'tradicny' Moravsky trdelnik (registrovany je predsa len ten Skalicky). A takto by som mohol pokracovat...
 

Netáraj

ide o Slovenskú bryndzu (termín)
 

a preco nemoze ist

len o bryndzu?
 

 

Lebo brynda sa vyraba aj inde (Polsko, Rumunsko ...) a okrem toho bryndza ani nepochada zo Slovenska.
 

Brinza po rumunsky

Brinza po rumunsky je po slovensky syr.
 

ved oni maju brinzu

a my brindzu. OK, ked aj nie je bryndza povodom slovenska, nic to nemeni na fakte, ze nasi uradnici su neschopni, co sa tyka registracie tychto povodnych prodiktov. Aj tych, co su povodne slovenske. Poliaci a Cesi su v tomto ovela sikovnejsi. Takze ani trdelnik nie je nas? Preto mame Skalicky trdelnik? Ani ostiepok nebol vymysleny u nas? Preto mame Slovesnky ostiepok? (ehm, teda chceme mat)
 

jeszcze nasza polska potrawa ludowa....

jeszcze nasza tradycyna, odwiecznie polska, ludowa, krolewska, piastowsko-jagielonska, potrawa o nazwie bryndzove haluski zostala do ukradniecia! ;-) ;-) ;-) :-) :-) :-)
 
Hodnoť

Hra so slovíčkami!!!

Čo pomôže registrácia názvu Slovenská brindza, ak existuje už "Poľská"? Takto sa môže objaviť brindza Maďarská, Francúzska aktovie ešte aká. A je to tak u všetkých výrobkov. Okrem trdelníka sme neboli schopný zaregistrovať samostatne vôbec nič. Aj ten však so šťastím, pretože si Skalický pokus registrácie nevšimli Rumuni, ktorí považujú trdelník za svoj pôvodný výrobok a s oneskorením ho chceli zaregistrovať aj oni. Možno časom zaregistrujú Rumunský trdelník! Dokonca aj špekáčiky budú československé, čo na tom, že češi mali do teraz kabanos alebo buřt!
 

 

A za tú zámenu i za y sa Slovenským bryndziarom ospravedlňujem. Možno časom bude okrem bryndze zaregistrovaná aj brindza.
 
Hodnoť

 

V Rakusku sa bryndza predava pod nazvom Primsen alebo Brimsen, zaregistrovali si aj to?

http://de.wikipedia.org/wiki/Brimsen
 
Hodnoť

 

Aj tak bola bryndza voľakedy akási chutnejšia , predávali ju na váhu z geliet a hlavne tá májová to bývalo žrádlo . Bola takej hrudkavej konzistencie, keď som ju chcel natrieť nachleba s pažítkou a trochou červenej papriky ,bolo ju treba zmiešať s maslom aby bola natierateľná. Teraz čo dostať mi pripomína nejakú pastu ,či nátierku ale do bryndze to má ďaleko. Asi je to tou hygienizáciou a komercializáciou výrobného postupu.
A ovce a salašníctvo sa dostalo na územie terajšieho Slovenska niekedy v 15. storočí z oblastí terajšieho Rumunska. To len tak na okraj
 

tiez

mam pocit ze bryndza bola lepsia a trocha ina ako ta dnesna. Je ale pravda ze ak si ju kupim v case majovom priamo na salasi tak je chutna. Ta "minula" bola akosi "ostrejsia". o byvalych chutiach by sa dalo rozpravat a spominat ajajaj - treska a ostatne salaty, zmrzlina, zakusky, udeniny. /podla mna mad. salam uz tiez nie je to co byvalo/
 

možno by si si mal kúpiť bryndzu

a nie je nahrážky. ako napríklad zo spomínanej Zvolenskej Slatiny. ich bryndza nemá s bryndzou nič spoločné. robia ju z kravského pasterizovaného mlieka a ešte ju aj asi termizujú. to nie je bryndza. takže sa nedaj oblbnúť názvom.
odporúčam bryndzu z bryndziarne v Ružomberku
 
Hodnoť

ale co cena

Za chvilu sa mozno uz ani bryndza vyrabat nebude. Uz nie je taka ako byvala a cena uz siaha dost vysoko a pomaly si ju obycajny ludia nebudu mat zaco kupit.
 
Hodnoť

Dobra bryndza chuti vynikajuco,

ale tie hygienicke podmienky, ako napr. chatrc z par dosak bez tecucej vody a splachovacieho zachoda (kde len si tie ruky po odskoceni do lesa baca a honelnici umyvaju, ked si sprchu dapraju cca len raz tyzdenne [pocas navstevy dediny), v akej casto baca skladuje ovcie mlieko a vyrobky z neho v horucom lete, ... ach jaj, radsej ani nebudem spominat.
 
Hodnoť

Nuz

pravdou je, ze v sterilne cistom McDonalde mam zaruku, ze si doprajem naozaj nezavadnu lahodku.
 
Hodnoť

Add

Dobra bryndza chuti vynikajuco, .... Hm. To je skutocne pozoruhodny postreh.
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Ekonomika