Nitra 25. marca (TASR) Oblasť potravinárstva by mala byť najmenej problematickou oblasťou poľnohospodárstva po vstupe Slovenska do Európskej únie. Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivana Oravca dokážu slovenskí výrobcovia konkurovať zahraničným konkurentom kvalitou i bezpečnosťou potravinárskych výrobkov, výrazne sa zlepšila úroveň obalov. Slovenskí výrobcovia prezentujú svoje výrobky na 11. ročníku medzinárodnej výstavy zariadení pre hotely, obchod a verejné stravovanie GASTRA ALIMENTA 2003, ktorá sa dnes začala na výstavisku Agrokomplexu v Nitre.
Problémom slovenských výrobcov potravín je podľa Oravca nedostatočná podpora proexportných aktivít zo strany štátu. "Úspech na trhu v súčasnosti závisí od podpory exportu finančnými dotáciami. Slovenskí výrobcovia nemajú dostatok takýchto podpôr, preto zbytočne strácajú trhy. Dotácie, ktoré naši zahraniční konkurenti dostávajú, dokážeme kompenzovať len do určitej výšky, nie však v plnom rozsahu."
Kvalita i bezpečnosť potravín vyrobených na Slovensku je podľa názoru I. Oravca na svetovej úrovni, preto by výrobcovia nemali mať problémy s konkurencieschopnosťou ani po vstupe Slovenska do Európskej únie. Napriek tomu mnohí výrobcovia podľa jeho odhadu nevydržia ekonomický tlak. Najväčšie problémy z hľadiska hygieny a bezpečnosti potravín môžu mať mäsospracujúce podniky, ktoré v súčasnosti prechádzajú najrozsiahlejšími prestavbami. Túto etapu majú za sebou mliekarenské podniky, veľmi dobrá je úroveň sladovníckeho priemyslu. Ku kvalite a bezpečnosti potravín paradoxne prispievajú i finančné problémy výrobcov. "Hnojenie či používanie chemickej ochrany je v posledných rokoch z finančných dôvodov na veľmi nízkej úrovni, mnohé podniky sa venujú ekologickému pestovaniu na celej obhospodarovanej ploche," tvrdí Oravec.