Nitra 24. marca (TASR) Zodpovednosť za bezpečnosť a kvalitu potravín na slovenskom trhu v súčasnosti nesie výlučne výrobca potravín. Platný zákon o potravinárstve, ktorým je výrobca povinný sa riadiť, je v súlade s predpismi Európskej únie. Ako počas medzinárodnej konferencie o bezpečnosti a kvalite potravín v transformujúcich sa krajinách dnes v Nitre skonštatovali účastníci podujatia, tento zákon nebude potrebné meniť po vstupe SR do únie. Prípadné zmeny v ňom budú v budúcnosti súvisieť s rozhodnutiami EÚ.
Podľa zástupcu Európskeho úradu pre potravinovú bezpečnosť Stuarta Sloracha členské krajiny Európskej únie požadujú v súčasnosti zmeniť systém označovania geneticky modifikovaných potravín. Týmto problémom by sa mal v krátkom čase zaoberať Európsky parlament. Podľa Sloracha by regulácia a kontrola geneticky modifikovaných potravín mala byť striktnejšia a razantnejšia. Napriek tomu je presvedčený, že vývoj v tejto oblasti sa nedá zastaviť a podiel geneticky modifikovaných potravín na trhu sa v budúcnosti výrazne zvýši. Spotrebiteľ však musí mať informáciu o zložení kupovaného potravinového výrobku a musí mať možnosť rozhodnúť sa, aký výrobok si kúpi.
Medzinárodná konferencia, ktorá sa dnes začala v Nitre, je pokračovaním paneurópskej konferencie o bezpečnosti potravín, ktorá sa uskutočnila vo februára minulého roka v Budapešti. Jej súčasťou je 9. workshop Medzinárodnej asociácie poľnohospodárskych informatikov z krajín východnej a strednej Európy.