Bratislava 13. februára (TASR) - Až 31 % zo 607 vzoriek, ktoré vlani v rámci kontroly trhu odobrala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, nevyhovovalo kvalitatívnym normám.
Kontroly z roku 2001 pritom poukázali na nekvalitu vín len u 11 % vzoriek. Naopak pri preverovaní kvality a zdravotnej neškodnosti liehu a liehovín došlo k poklesu podielu nevyhovujúcich vzoriek z 11,6 na 8 %. Z liehov a liehovín bolo vlani odobraných 197 vzoriek.
Vedúci kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS Martin Chudý ale upozorňuje, že výrazný nárast podielu nevyhovujúcich vzoriek vín súvisí so zameraním vlaňajších kontrol hlavne na vína stolové a sudové, ktoré patria k najnižším kategóriám. Najčastejšie sa pritom objavovali u vín problémy s obsahom etanolu, chuťou a vôňou.
Kontrolóri ŠVPS vlani preverovali aj kvalitu hroznových muštov, dovážaných z Maďarska. V tomto prípade nebola objavená ani jedna vzorka, ktorá by nevyhovovala slovenským požiadavkám na kvalitu.