SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Spotreba bieleho mäsa je podľa hydinárov v porovnaní s Úniou nízka

Spotreba hydinového mäsa by mala byť na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Priemerná spotreba hydinového, teda tzv. bieleho mäsa, je na Slovensku nízka, pohybuje sa na úrovni 16 až 17 kilogramov (kg) na obyvateľa ročne. Upozornil na to dnes na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Je to pomerne málo aj oproti EÚ, kde sa priemer pohybuje na úrovni 24 až 25 kg na obyvateľa," uviedol v reakcii na medializované závery Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom , že tzv. červené mäso je pravdepodobným karcinogénom pre človeka.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod kontrolou

V susednej Českej republike sa podľa Molnára ročný priemer spotreby hydinového mäsa pohybuje na úrovni asi 22,5 kg na obyvateľa. "Sú však mnohé krajiny, napríklad Maďarsko, ktoré majú ročnú spotrebu hydiny vyššiu ako 30 kg na obyvateľa," poznamenal.

Upozornil, že hydinové mäso je zdravé, ale len vtedy, ak v procese výkrmu a spracovania hydiny neprišlo k úbytku výživových vlastností a k poškodeniu jeho kvality nesprávnym zaobchádzaním.

"Za slovenskú produkciu môžeme konštatovať, že naša výroba pochádza z kurčiat, ktoré sú pod neustálou kontrolou veterinárov, jednak v chovoch, ako aj na bitúnkoch," podčiarkol Molnár.

Kuracina je zdravšia

Spotreba hydinového mäsa by mala byť podľa slov lekárky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbety Béderovej na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

Skryť Vypnúť reklamu

"Kuracina je zdravšia, diétnejšia, obsah tukov v tomto mäse je podstatne nižší ako u iných druhov," zdôraznila s tým, že je zároveň veľmi dôležitý spôsob prípravy mäsa na konzumáciu. "Vyprážanie nie," doplnila.

Podľa slov Petra Šimka, vysokoškolského profesora zaoberajúceho sa chémiou potravín na Slovenskej technickej univerzite (STU), tzv. červený typ mäsa obsahuje viac atómov železa, ktoré sa pri nadmernom množstve môžu podieľať na vzniku onkologických ochorení.

"Z hľadiska chémie potravín si musíme uvedomiť, že čím viac železa mäso obsahuje, tým má červenšiu farbu. Z toho logicky vyplýva, že na farebnej stupnici na najpriaznivejšom bode z hľadiska zdravia spotrebiteľa je biele mäso, bez ohľadu na to, z akého zvieraťa pochádza. Postupne cez ružovú, červenšiu až tmavo-červenú farbu sa prechádza do najvyšších koncentrácií železa nachádzajúcich sa v mäse. To sú tzv. červené mäsá, teda najmä bravčové, hovädzie a konské mäso," dodal Šimko.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 628
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 372
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 863
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 499
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 988
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 032
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 643
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 564
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 313
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Európska únia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h

Neprehliadnite tiež

Podľa analytikov dôjde v roku 2021 k oživeniu slovenskej ekonomiky.

6 h

Spoje ovplyvňuje zlá epidemiologická situácia.

8 h
Minister dopravy Andrej Doležal.

Do zoznamu by mali patriť napríklad železnice či pošta.

11 h
Robert Fico.

Fico hovorí o korupcii a konflikte záujmov.

11 h