Spotreba bieleho mäsa je podľa hydinárov v porovnaní s Úniou nízka

Spotreba hydinového mäsa by mala byť na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Priemerná spotreba hydinového, teda tzv. bieleho mäsa, je na Slovensku nízka, pohybuje sa na úrovni 16 až 17 kilogramov (kg) na obyvateľa ročne. Upozornil na to dnes na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Je to pomerne málo aj oproti EÚ, kde sa priemer pohybuje na úrovni 24 až 25 kg na obyvateľa," uviedol v reakcii na medializované závery Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom , že tzv. červené mäso je pravdepodobným karcinogénom pre človeka.

Pod kontrolou

V susednej Českej republike sa podľa Molnára ročný priemer spotreby hydinového mäsa pohybuje na úrovni asi 22,5 kg na obyvateľa. "Sú však mnohé krajiny, napríklad Maďarsko, ktoré majú ročnú spotrebu hydiny vyššiu ako 30 kg na obyvateľa," poznamenal.

Upozornil, že hydinové mäso je zdravé, ale len vtedy, ak v procese výkrmu a spracovania hydiny neprišlo k úbytku výživových vlastností a k poškodeniu jeho kvality nesprávnym zaobchádzaním.

"Za slovenskú produkciu môžeme konštatovať, že naša výroba pochádza z kurčiat, ktoré sú pod neustálou kontrolou veterinárov, jednak v chovoch, ako aj na bitúnkoch," podčiarkol Molnár.

Kuracina je zdravšia

Spotreba hydinového mäsa by mala byť podľa slov lekárky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbety Béderovej na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

"Kuracina je zdravšia, diétnejšia, obsah tukov v tomto mäse je podstatne nižší ako u iných druhov," zdôraznila s tým, že je zároveň veľmi dôležitý spôsob prípravy mäsa na konzumáciu. "Vyprážanie nie," doplnila.

Podľa slov Petra Šimka, vysokoškolského profesora zaoberajúceho sa chémiou potravín na Slovenskej technickej univerzite (STU), tzv. červený typ mäsa obsahuje viac atómov železa, ktoré sa pri nadmernom množstve môžu podieľať na vzniku onkologických ochorení.

"Z hľadiska chémie potravín si musíme uvedomiť, že čím viac železa mäso obsahuje, tým má červenšiu farbu. Z toho logicky vyplýva, že na farebnej stupnici na najpriaznivejšom bode z hľadiska zdravia spotrebiteľa je biele mäso, bez ohľadu na to, z akého zvieraťa pochádza. Postupne cez ružovú, červenšiu až tmavo-červenú farbu sa prechádza do najvyšších koncentrácií železa nachádzajúcich sa v mäse. To sú tzv. červené mäsá, teda najmä bravčové, hovädzie a konské mäso," dodal Šimko.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 515
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 756
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 073
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 070
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 175
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 636
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 630
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 439
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 430
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 051

Téma: Európska únia


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Markíza má byť na predaj, hovorí sa aj o ďalších médiách

Majiteľ najsledovanejšej televízie na Slovensku, ako aj potenciálni záujemcovia o jej kúpu tvrdia, že špekulácie nekomentujú.

Kroksy sú späť. Ich miliardová stratégia? Byť škaredé

To, že sa kroksy vracajú, nie je žiadna náhoda.

Zákon chrániaci médiá je ľahké obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.