BRATISLAVA. Na Slovensku si aj v budúcom roku spotrebitelia priplatia 20-% daň z pridanej hodnoty (DPH) za múku, keďže tá medzi daňovo zvýhodnené základné potraviny patriť nebude.
V porovnaní s priamou konkurenciou, teda Českom, Poľskom a Maďarskom má SR najvyššiu DPH. Upozornila na to Slovenská spoločnosť mlynárov (SSM).
Výroba sa zmenšuje
Podľa spoločnosti zaznamenáva mlynský výrobný odbor aj každoročný pokles produkcie pšeničných a ražných múk na Slovensku.
Pripisuje to zvyšujúcemu sa dovozu mrazeným pekárenských výrobkov, ale aj klesajúcej spotrebe múky.
"Slovenský agrokomplex by mal udržať a podľa možnosti zvyšovať produkciu mlynského priemyslu, udržať podiel mlynských výrobkov na domácom trhu a podľa možnosti zvyšovať aktívne saldo zahraničného obchodu," povedal predseda SSM Peter Močko.
"V súvislosti s radikálnym útlmom živočíšnej výroby je jednou z ciest ako riešiť potravinovú sebestačnosť Slovenska ďalšia modernizácia priemyslu," dodal.
Mínus desaťtisíce ton
Za posledné roky sa prejavuje tendencia poklesu výroby pšeničných a ražných múk v SR.
Kým v roku 2011 sa vyrobilo 433.990 ton pšeničnej múky a 31.244 ton ražnej múky, v roku 2014 to bolo len 349.770 ton pšeničnej múky a 19.096 ton ražnej múky.
Močko pozitívne zhodnotil aktívne saldo zahraničného obchodu mlynských výrobkov, ktoré vlani u pšeničnej múky a múky zo súraže predstavovalo 35.1425 ton.
Mlynský priemysel sa naďalej významnou mierou podieľa na zhodnocovaní domácej produkcie obilnín, keď v posledných piatich hospodárskych rokoch sa v mlynoch SR spracovalo od 22 % do 44 % z domácej produkcie pšenice v závislosti od výšky úrody.
Mlynský výrobný odbor má 3,8-% podiel na celkovej výrobe potravinárskeho priemyslu.