Otvorený list CŠV premiérovi M. Dzurindovi

Bratislava 2.februára (TASR) - Búrku nevôle medzi ľuďmi vyvolalo podľa Centrálneho štrajkového výboru (CŠV) odborových centrál na železnici sobotňajšie vystúpenie predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu, ktorým reagoval na štrajk železničiarov.

CŠV to dnes uviedol v otvorenom liste, adresovanom premiérovi. Podľa odborárov spontánne štrajkujúci železničiari prejavili slobodnú vôľu, keď sa rozhodli brániť svoje existenčné záujmy. "Takú jednotu, aká teraz medzi železničiarmi vládne, by nedokázal zinscenovať žiadny "odborársky boss"," uviedol CŠV v tomto liste.

CŠV zásadne nesúhlasí s obvineniami, že štrajk je súčasťou mocenského boja, slúži záujmom ktorejkoľvek politickej strany, alebo má iné ciele, ako hájiť záujmy železničiarov v súvislosti s redukciou železničnej dopravy. Nesúhlas s rušením železničnej osobnej dopravy vyjadrilo svojím podpisom aj 65 000 občanov a 180 starostov miest a obcí.

CŠV nesúhlasí ani s interpretáciou, že výkony osobnej železničnej dopravy obmedzuje Železničná spoločnosť (ZSSK), a. s. Štát si podľa výboru objednal menej výkonov v železničnej doprave, čím rozhodol o úrovni dopravnej obslužnosti územia. "Štát opätovne sklamal ako vlastník železničnej infraštruktúry, jediný akcionár ZSSK, ale i ako ich najväčší zákazník."

Rušenie osobnej železničnej dopravy podľa CŠV pravdepodobne zlikviduje nezanedbateľnú časť železničnej siete a naštartuje i proces ďalšieho obmedzovania výkonov v železničnej doprave. "Železničiari to vedia a oprávnene sa obávajú, že nepremyslené a nepripravené naštartovanie tohto procesu ich pripraví o prácu," uvádza sa ďalej v otvorenom liste premiérovi. Podľa CŠV štrajk nie je len o 460 prepustených železničiaroch, ale aj o tom, že železničiari majú zaplatiť príliš vysokú cenu za chyby iných nielen v roku 2003, ale aj v nasledujúcich rokoch. "Zmyslom požiadaviek nášho štrajku je, aby štát nepremyslene nerobil chyby, ktoré nebude možné napraviť."

"Celá spoločnosť si je vedomá možných škôd, ktoré konflikt na železnici vyvoláva. Vina je, samozrejme, pripisovaná železničiarom." CŠV však zastáva názor, že k štrajku vôbec nemuselo dôjsť, ak by bolo s kým rokovať. "Zamestnávatelia nemajú dostatok prostriedkov ani možnosti rušeniu osobnej dopravy na železnici zabrániť. Minister Prokopovič má záujem rokovať o zrušení štrajku, nie o odstránení dôvodov štrajku. Vy, pán premiér, odmietate prijať zástupcov štrajkujúcich železničiarov. S kým máme rokovať o našich starostiach, obavách a krivde?" pýtajú sa odborári.

"Poraďte nám, ako sa môže hlas zástupcov slovenských železničiarov dostať k predsedovi vlády, ktorý ak neštrajkujeme, si naše názory nevšimne, a keď štrajkujeme, tak pod nátlakom nerokuje," uvádza sa v liste.

V jeho závere CŠV vyslovil vieru, že predseda vlády v súčasnej patovej situácii preberie zodpovednosť a prispeje k vyriešeniu sociálneho konfliktu na železnici. "Keď ostane zachovaná osobná doprava v pôvodnom rozsahu, sme pripravení rokovať o ukončení štrajku," končí sa otvorený list premiérovi M. Dzurindovi, ktorý podpísali predseda CŠV Jozef Schmidt a podpredseda CŠV Milan Hošták.

1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 274

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

Ktoré sporenie je bezpečné a na ktorom môže človek zarobiť najviac?

Pri rozhodovaní, kam vložiť peniaze, je dobré zvážiť niekoľko vecí.

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Vkladné knižky kedysi využívala mafia. Aké sú lepšie investície

Čo urobiť s veľkou sumou našetrených peňazí a čo robiť, ak si chcem šetriť každý mesiac po troche? Denník SME sa pokúsil objasniť niektoré známejšie druhy sporenia.

Zvýšenie minimálnej mzdy zaťaží podľa Mihála firmy viac ako sa očakáva

Zvýšenie minimálnej mzdy v roku 2018 prinesie podľa Mihála väčšie náklady pre zamestnávateľov.

Zástupca firmy, ktorej zadržali 112 kamiónov: Čo je to sociálny dumping?

Belgické úrady podozrievajú dopravnú firmu North Sea Express, že vykorisťuje vodičov, ktorých si prenajíma cez slovenského prostredníka.