Otvorený list CŠV premiérovi M. Dzurindovi

Bratislava 2.februára (TASR) - Búrku nevôle medzi ľuďmi vyvolalo podľa Centrálneho štrajkového výboru (CŠV) odborových centrál na železnici sobotňajšie vystúpenie predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu, ktorým reagoval na štrajk železničiarov.

CŠV to dnes uviedol v otvorenom liste, adresovanom premiérovi. Podľa odborárov spontánne štrajkujúci železničiari prejavili slobodnú vôľu, keď sa rozhodli brániť svoje existenčné záujmy. "Takú jednotu, aká teraz medzi železničiarmi vládne, by nedokázal zinscenovať žiadny "odborársky boss"," uviedol CŠV v tomto liste.

CŠV zásadne nesúhlasí s obvineniami, že štrajk je súčasťou mocenského boja, slúži záujmom ktorejkoľvek politickej strany, alebo má iné ciele, ako hájiť záujmy železničiarov v súvislosti s redukciou železničnej dopravy. Nesúhlas s rušením železničnej osobnej dopravy vyjadrilo svojím podpisom aj 65 000 občanov a 180 starostov miest a obcí.

CŠV nesúhlasí ani s interpretáciou, že výkony osobnej železničnej dopravy obmedzuje Železničná spoločnosť (ZSSK), a. s. Štát si podľa výboru objednal menej výkonov v železničnej doprave, čím rozhodol o úrovni dopravnej obslužnosti územia. "Štát opätovne sklamal ako vlastník železničnej infraštruktúry, jediný akcionár ZSSK, ale i ako ich najväčší zákazník."

Rušenie osobnej železničnej dopravy podľa CŠV pravdepodobne zlikviduje nezanedbateľnú časť železničnej siete a naštartuje i proces ďalšieho obmedzovania výkonov v železničnej doprave. "Železničiari to vedia a oprávnene sa obávajú, že nepremyslené a nepripravené naštartovanie tohto procesu ich pripraví o prácu," uvádza sa ďalej v otvorenom liste premiérovi. Podľa CŠV štrajk nie je len o 460 prepustených železničiaroch, ale aj o tom, že železničiari majú zaplatiť príliš vysokú cenu za chyby iných nielen v roku 2003, ale aj v nasledujúcich rokoch. "Zmyslom požiadaviek nášho štrajku je, aby štát nepremyslene nerobil chyby, ktoré nebude možné napraviť."

"Celá spoločnosť si je vedomá možných škôd, ktoré konflikt na železnici vyvoláva. Vina je, samozrejme, pripisovaná železničiarom." CŠV však zastáva názor, že k štrajku vôbec nemuselo dôjsť, ak by bolo s kým rokovať. "Zamestnávatelia nemajú dostatok prostriedkov ani možnosti rušeniu osobnej dopravy na železnici zabrániť. Minister Prokopovič má záujem rokovať o zrušení štrajku, nie o odstránení dôvodov štrajku. Vy, pán premiér, odmietate prijať zástupcov štrajkujúcich železničiarov. S kým máme rokovať o našich starostiach, obavách a krivde?" pýtajú sa odborári.

"Poraďte nám, ako sa môže hlas zástupcov slovenských železničiarov dostať k predsedovi vlády, ktorý ak neštrajkujeme, si naše názory nevšimne, a keď štrajkujeme, tak pod nátlakom nerokuje," uvádza sa v liste.

V jeho závere CŠV vyslovil vieru, že predseda vlády v súčasnej patovej situácii preberie zodpovednosť a prispeje k vyriešeniu sociálneho konfliktu na železnici. "Keď ostane zachovaná osobná doprava v pôvodnom rozsahu, sme pripravení rokovať o ukončení štrajku," končí sa otvorený list premiérovi M. Dzurindovi, ktorý podpísali predseda CŠV Jozef Schmidt a podpredseda CŠV Milan Hošták.

1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 399
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 505
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 191
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 098
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 411
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 153
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 645
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 214
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 973
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 903

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Billa dostala štvrtú miliónovú pokutu. Aj za dva jogurty

Reťazec sa voči pokute odvolal, inšpektori si stoja za svojím.

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír premýšľa o zavedení DPH

Diaľnice na Slovensku sú bezpečné, nehôd na nich je málo (rozhovor)

Na autostrádach len 3,7 percenta zo všetkých havárií spôsobia kamióny.

Eurokomisárka: Fico zrejme nevie, čo Brusel robí pri kvalite potravín

Premiér pred niekoľkými dňami vravel, že možno zakáže potraviny nerovnakej kvality ako na západe.