BRATISLAVA. Tradícia piva začala na Slovensku už v stredoveku, dnes sa u nás nachádza 44 pivovarov, pričom až 40 z nich sú reštauračné pivovary.
Spoločne sa na Slovensku vyprodukuje takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne. „Aj napriek tomu, že sme malá krajina, naše pivo je považované za vysoko kvalitné," hovorí Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
Zaujímavosťou je, že slovenské pivovary vyrábajú zhruba 130 rôznych pív, pričom podľa pivárov až 80 percent surovín pri výrobe piva pochádza zo Slovenska.
Okrem domácich surovín si dávajú pivovary záležať aj na čistote pivných potrubí. Napríklad Pivovar Topvar organizuje už niekoľko rokov program, ktorý sa primárne venuje kontrolám čistoty pivných potrubí.
Pivo je totiž veľmi citlivé a zapamätá si, ako sa s ním manipulovalo. „Z roka na rok našťastie pribúda prevádzok, ktoré sa nielenže chcú pochváliť získaným certifikátom, ale predovšetkým chcú zákazníkom ponúkať kvalitné pivo,“ hovorí Ján Píry z obchodného sládku Pivovarov Topvar.
Ktorý druh alkoholu je naobľúbenejší?
Legenda: 1 = pivo; 2 = víno; 3 = tvrdý alkohol
A tak každá prevádzka, ktorá splní hodnotiace kritériá, dostane certifikát, avšak len na jeden rok. „Prevádzka sa tak zaraďuje do elitného klubu Cech pivných majstrov," dodáva Píry. Tento rok získalo certifikáty kvality viac ako 640 prevádzok z celého Slovenska.
Vlani vypili Slováci približne 381 miliónov litrov piva, čo je viac ako 70 litrov na jednu osobu. Do štátnej kasy "pritieklo" v roku 2014 z "pivných" daní zhruba 110 miliónov eur, z čoho 55 miliónov bolo zo spotrebnej dani.
Podľa štatistických údajov zamestnáva výroba piva asi 18-tisíc ľudí. A čo najviac preferujú Slováci? Až 67,4 percenta uprednostňujú "desinu", "dvanástku" si objednáva len niečo vyše 16 percent.