Brusel 6. januára (TASR) - Milovníci mäsových lahôdok v Európskej únii od začiatku roka presne vedia, čo jedia pri konzumácii obľúbených klobás, salám či paštét. Do platnosti totiž vstúpili nové pravidlá označovania mäsových výrobkov.
Nová smernica definuje, čo môžu výrobcovia uvádzať pri zložení mäsového výrobku ako "mäso". Ide výlučne o svalovinu, upnutú na kostru zvieraťa. Ostatné časti zvieraťa, určené na konzumáciu ľuďmi, napríklad vnútornosti alebo tuk, už nesmú byť označované ako "mäso".
Ako dnes informovala Európska komisia, väčšina európskych spotrebiteľov si pod pojmom "mäso" predstavuje práve svalovinu. Až nová smernica im však umožní jasne rozlišovať, či jedia svaly, alebo len vnútornosti a tuk. Doteraz totiž výrobcovia mohli ako "mäso" označovať aj tieto ingrediencie.
V niektorých prípadoch smernica stanovuje presné limity tuku a spojivového tkaniva, ktoré ešte možno považovať za "mäso". Pri väčšine cicavcov ide v oboch prípadoch o 25 %, pri králikoch a vtákoch je to však len 15 % tuku a 10 % tkaniva.
Smernica sa týka len mäsových výrobkov, nie mäsa, ktoré sa predáva bez ďalšieho spracovania. Hoci platí od 1. januára 2003, členské štáty EÚ majú šesť mesiacov, aby sa jej plne podriadili. Počas nich budú môcť byť na trhu aj mäsové výrobky so starým označením.
* (spravodajca TASR Robert Sermek) nel
* * *