Slovenskí hydinári očakávajú vyšší záujem spotrebiteľa

Od 1. apríla 2015 došlo na Slovensku k zmene označovania pôvodu hydiny.

(Zdroj: Foto: SME - JÁN KROŠLÁK)

BRATISLAVA. Slovenskí hydinári očakávajú od nového, prísnejšieho označovania hydinového mäsa vyšší záujem zo strany slovenských spotrebiteľov.

Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Od 1. apríla 2015 totiž prišlo na Slovensku aj u hydinového mäsa k zmene označovania jeho pôvodu. Platnosť nadobudlo vykonávacie nariadenie Európskej komisie číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec, kôz a hydiny.

"Predpokladáme vyšší dopyt po slovenskom hydinovom mäse, ktoré bolo vyrobené na Slovensku, teda chované a zabité v SR, pretože badať u slovenských spotrebiteľov príklon k spotrebe domácej hydiny," spresnil.

Spotrebitelia podľa neho však do 31. marca 2015 mali problém zistiť pôvod hydinového mäsa, pretože to bol iba nepovinný údaj.

Poukázal pritom na doteraz veľký počet tzv. slovenských výrobcov hydinového mäsa, čiže rôznych prebaľovacích prevádzok a rozrábkarní v porovnaní s iba tromi hydinovými bitúnkami na kurčatá a jedným bitúnkom na morky.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 579
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 098
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 116
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 640
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 815
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 299
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 206
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 998
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 987
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 508

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Saganovi pomocníci čelili sizyfovskej úlohe. Čakali sme od seba viac, tvrdia

Pre trojicu slovenských cyklistov to bola náročná úloha.

Neprehliadnite tiež

Nečakané zrušenie nájmu hlavnej stanice v Bratislave je správne

Nájomné sa počíta v stovkách tisíc eur, developer bol preto povinný odkryť vlastnícku štruktúru. Neurobil to.

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.