Američania sa boja sladkostí s „éčkami“, Nestlé mení recepty

Na Slovensku sa umelé prísady vysadili pred rokmi, v Spojených štátoch prestane firma umelé prísady používať do konca roka.

Ilustračné foto.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Nestlé v priebehu roku vymení receptúru stoviek rôznych sladkostí predávaných na americkom trhu. Čokoládové tyčinky firmy sa majú zbaviť všetkých umelých farbív a prísad.

Výrobky predávané v USA tak prejdú podobnou zmenou, akou prešli výrobky na Slovensku pred rokmi. Podľa hovorkyne spoločnosti Nestlé Slovensko Andrey Brožovej neobsahujú výrobky firmy, ktoré sú distribuované na Slovensko umelé prísady už päť rokov.

Upravia stovky receptov

Zmena sa podľa amerického vedenia Nestlé dotkne viac ako 250 druhov čokoládových tyčiniek nebude obsahovať umelé príchute a farbivá. Nové tyčinky budú sa na pultoch obchodov začnú objavovať od polovice roka 2015. Zákazníci ich rozoznajú podľa nápisu na obale: „Bez umelých farbív a príchutí.“

Článok pokračuje pod video reklamou

„Vieme, že ľudia majú vyšší záujem o jedlá bez umelých prísad.“ povedala Doreen Ida, zodpovedná za sladkosti Nestlé v Spojených štátoch.

Spoločnosť sa opiera o anketu o svetovom zdraví, ktorú v roku 2014 urobila firma Nielsen, analyzujúca spotrebiteľské trendy. Podľa ankety 60% Američanov zohľadňuje pri výbere sladkostí fakt, či produkt obsahuje umelé prísady.

Nestlé hovorí, že umelé prísady nahradí prírodnými. Červené farbivá nahradia semienka z anátového stromu a vanilková príchuť sa bude vyrábať zo skutočnej vanilky.

„Momentálne robíme testy, či nové recepty spĺňajú štandardy chutí a vzhľadu.“ povedala Leslie Mohrová, manažérka Nestlé pre výživu a zdravie.

Sebecká pomoc

Hovorca spoločnosti Nestlé povedal pre Wall Street Journal, že táto zmena sa objavila najprv vo Veľkej Británii už v rokoch 2005 až 2012, kedy iniciatívu viedol americký riaditeľ spoločnosti Paul Grimwood. Teraz pretláča zmeny aj na americkom trhu.

Ďalší výrobca cukroviniek Hershey sa tiež prispôsobuje požiadavkám spotrebiteľov. Do svojich produktov pridávajú skutočný cukor namiesto umelej fruktózy.

Podľa Hanka Cardella, riaditeľa Iniciatívy pre riešenie obezity na Hudsonovom Inštitúte, ak firma inovuje a mení receptúru, stáva sa atraktívnejšou pre spotrebiteľov. „Správajú sa lepšie, ale len pre vlastný profit,“ dodal Cardell.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  4. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  5. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  9. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  10. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 831
  2. Najužitočnejšia appka 17 757
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 685
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 7 217
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 409
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 135
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali 4 705
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 143
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 3 729

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.

Neprehliadnite tiež

Vietnamská kuchyňa je kvalitnejšia, používa sa v nej veľa čerstvej zeleniny (rozhovor)

Vietnamská pálivá omáčka sriracha sa vyrába v Kalifornii.

Vietnamské bistrá sa menia. Namiesto vyprážaného syra čerstvá zelenina a bylinky

Vietnamské jedlá sa stávajú obľúbenými aj v Paríži, Berlíne či v Prahe.

Vyjadrenia šéfa Európskej centrálnej banky pomohli kurzu eura

Euro stúplo voči doláru na viac než 3-mesačné maximum.

Francúzska vláda chce znížiť odvody a lokálne dane

Súčasná vláda chce tiež v roku 2019 zrušiť tisícky pracovných miest vo verejnom sektore.