Pre Trenčiansku nemocnicu bude desať rokov variť firma, ktorej stopy vedú do Luxemburgu.
[content type="longread-pos" pos="full"]
Pre Trenčiansku nemocnicu bude desať rokov variť firma,
ktorej stopy vedú do Luxemburgu
[/content]
[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/3/55/5570033/5570033.jpeg?rev=2" longread-pos="full"]V nemocniciach pre pacientov a zamestnancov už často varia a kupujú jedlo externé firmy. Foto: SME - Gabriel Kuchta[/content]
[content type="longread-pos" pos="left"]
Denník SME:
Transparency International:
Zuzana Dančíková
Katarína Hukelová
[/content]
Sú schátrané a pacienti v nich čakajú na vyšetrenia aj mesiace. Napriek tomu štyri veľké štátne nemocnice externým prevádzkovateľom vývarovní zaplatia desiatky miliónov eur. Nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s DPH za desať rokov.
TRENČÍN. BRATISLAVA. „Stravovacia prevádzka“ trenčianskej nemocnice je nevábna spredu a ešte nevábnejšia zozadu. Susedí s budovou s nápisom výdaj zosnulých. Pred dvanástou vychádza zamestnankyňa s vozíkom, kde je v zatvorených nádobách jedlo, ktoré rozvážajú pacientom.
Neveľká budova je ošarpaná - podobne ako ďalšie v areáli trenčianskej univerzitnej nemocnice. Od apríla ju nemocnica nevlastní. Majiteľom je firma Hospital Catering Solutions. Zamestnanci nemocnice stravu veľmi nechvália, hovoria, že im teraz častejšie varia z polotovarov.
Čo je na sivej budove pri onkologickom pavilóne zaujímavé? Sumy, ktoré platí štátna nemocnica firme Hospital Catering Solutions, súťaž, v ktorej vyhrala a hlavne to, kde končia peniaze poistencov. Porovnanie s inými nemocnicami totiž ukazuje, že pacientom vedia navariť oveľa lacnejšie a v súkromných zdravotných zariadeniach aj za polovičné náklady.
SME má k dispozícii interný dokument nemocnice. Sú v ňom náklady na potraviny a stravovanie za január až september 2013, keď si ešte varili vo vlastnom režime. Minuli 522-tisíc eur. Od januára až do septembra 2014, odkedy v nej varí externá firma, stúpli náklady na 980-tisíc eur.
Riaditeľka na nás čas nemá, prijme nás ekonomický šéf Ján Krajči, ktorý bol šéfom výberovej komisie v tendri na výber „koncesionára“ vývarovne. Otázky, ako je to v nemocnici s cenami jedál, máme poslať emailom.
Pýtame si kontakt na firmu, ktorá vývarovňu prestavuje a spravuje. Krajči nám podá vizitku s menom Peter Bittó, na ktorej je napísané, že je to generálny manažér. Bittó býva v Rudnej pri Prahe a keď sa s ním neskôr snažíme spojiť, telefón nedvíha.
Zmluva za milióny
Firma Hospital Catering Solutions, ktorá v roku 2012 nemala zamestnanca a na účte mala základné imanie päťtisíc eur, sa v Trenčíne dostala k obrovskej zákazke.
Nominanti ministerstva zdravotníctva Ficovej vlády jej v apríli v tendri, ktorý trval niekoľko mesiacov, priklepli zákazku za 23 miliónov eur s DPH - teda desaťročnú koncesiu na dodávky jedla pre pacientov a zamestnancov.
Nemocnica nesúťažila sama. Vybrala si externého obstarávateľa - žilinskú spoločnosť Euro dotácie. V tejto sume je okrem stravy aj rekonštrukcia vývarovne. Cena za stavebné práce sa pri súťaži neposudzovala. Podľa vestníka verejného obstarávania vyhral ten, kto ponúkol najnižšiu cenu za stravu.
Nemocnica prenájom obhajuje a tvrdí, že porovnanie s obdobím pred prenájmom kuchyne sa nedá spraviť, lebo pred „koncesiou“ do sumy nerátali mzdy 44 pracovníkov vývarovne, energie či náklady na opravu budovy. Zmluvu s externou firmou spravili, pretože „nebolo možné zaručiť hygienicky neškodlivú prevádzku“. Vynovená a prenajatá vývarovňa je podľa nemocnice službou pre chorých. „Pacienti dostanú vždy teplé a esteticky upravené jedlo, čo zlepší ich kvalitu života v nemocnici.“
Schránka na schránky
Nájsť ľudí, ktorí zarobia na miliónovom obchode so štátom, nie je jednoduché. Sídlo firmy sme našli v rodinnom dome na okraji Záhorskej Bystrice. Vlastní ho právnik Róbert Lenčéš. Na schránke má mená dvanástich firiem vrátane Hospital Catering Solutions.
Lenčéš firmu založil v novembri 2012 a keď bol jej jediným konateľom, vyhral s ňou tender v Trenčíne. Doma sme Lenčéša nezastihli, spojili sme sa až telefonicky. Keď sa pýtame na Hospital Catering Solutions, odpovedá, že vo firme už nie je konateľom a nemá na ňu dosah.