ROZHOVOR

Nová šéfredaktorka SME: Pravda nie je to, čo si myslí novinár

Beatu Balogovú ako šéfredaktorku The Slovak Spectator doteraz poznali skôr cudzinci žijúci na Slovensku.

Beata Balogová (1970) Pochádza z Lučenca. Vyštudovala žurnalistiku na FFUK v Bratislave, v roku 1994 získala Fulbrightovo štipendium v rámci ktorého študovala na University of Missouri Columbia.Pracovala pre TASR a SITA. V roku 2003 sa stala šéfredaktor(Zdroj: SME - Tomáš Benedikovič)

Post šéfredaktorky SME ste prijali v situácii, ktorá má ďaleko od ideálnej. Veríte si?

„Budú to náročné mesiace, ale verím, že situáciu dokážeme zvládnuť. Môj prvý inštinkt bol, samozrejme, povedať nie. Váhala by som aj za iných okolností, ale chcela som sa rozhodnúť zodpovedne.“

Argumentovali ste okrem iného silným 22-ročným príbehom SME. Vnímali ste ho už od začiatku?

„Bola som vtedy študentkou žurnalistiky a cítila som, že sa deje niečo dôležité. V tom čase som spolupracovala s jednou americkou profesorkou, ktorá sa o vznik nového denníka veľmi zaujímala. Po tieto dni sa mi vybavovalo, koľko času odvtedy prešlo. SME je veľmi silná značka, dúfam, že jej ľudia budú aj naďalej dôverovať. SME odchovalo vo svojom duchu veľa osobností, ale príbeh SME ich presahuje. Zaslúži si, aby sme sa o jeho zachovanie s novinármi, ktorí zostanú, pokúsili.“

Budete presviedčať tých, čo dali výpovede, aby ich zvážili?

„Budem sa snažiť byť otvorená, férová a hovoriť o svojich predstavách, ale určite ich nebudem aktívne presviedčať, nechám to na nich. Aby ste robili dobre žurnalistiku, musíte byť osobnostne veľmi silný a vnímavý.“

Projekt N chtiac či nechtiac vstupuje do konkurencie so SME.

„Prirodzene, nastane boj o spoločného čitateľa, a bude len na ňom, ako rozhodne. V záujme čitateľov však bude, ak sa nezávislý priestor v SME zachová a ak uspeje aj Projekt N.“

Neobávate sa otvoreného boja?

„Neviem si predstaviť, že by som niekedy útočila na osobu Matúša Kostolného či Lukáša Filu, ktorý je jedným z najbystrejších ľudí, akých poznám. S Matúšom Kostolným sa poznám dosť dlho, máme veľmi korektný, priateľský vzťah. Veľmi dúfam, že sa to nezmení. To, čo mi povedal po mojom vymenovaní, bolo veľmi veľkorysé a podporné. Dôležité je, aby sme nestratili ľudský rozmer.“

Čo bude pre vás najdôležitejšie v ďalších dňoch?

„Udržať kvalitu. K 15. decembru odíde určitý počet novinárov a bude ich treba nahradiť. Sama sa budem musieť zžiť s redakciou SME.“

Nebojíte sa prechodu z týždenníka na denný režim?

„The Slovak Spectator má síce týždňovú periodicitu, ale nie je to magazín. Bola to dobrá škola v tom, že som sa v malom tíme naučila všetko, editovať aj navrhovať dizajn strán, magazínov aj špeciálnych publikácií, ale, samozrejme, budem sa musieť prepnúť na rýchlejšie zvažovanie. V týždenníku máte čas počkať, ako sa kauza vyvinie a urobiť z nej zrelší sumár. V denníku idete do väčšieho rizika.“

Nelákalo vás v The Slovak Spectatore skrášliť niekedy imidž Slovenska?

„Neboli sme PR časopisom ministerstva zahraničia, The Slovak Spectator patrí do skupiny Petit Pressu, veľmi kriticky sme písali aj o problémoch. Tešilo ma však, ak sa diplomatické misie na Slovensku na nás spoliehali ako na svoj zdroj.“

V ktorej oblasti ste najviac doma?

„Väčšinou som pokrývala politiku, ale istý čas som zastupovala aj ekonomického editora. Veľmi mi leží na srdci súdnictvo, rada sa venujem oblastiam, ktoré považujem za podstatné pre spoločnosť. Písala som azda o všetkom okrem športu.“

Vďaka štipendiu ste mohli študovať na Columbijskej univerzite v New Yorku. Čo vám deväť mesiacov na tejto prestížnej škole dalo?

„Absorbovala som základné princípy, ktoré platia pre denníky ako aj týždenníky, aká má byť štruktúra článku, aby ste v ňom správne vysvetlili konflikt, ale zároveň nebulvarizovali. Veľmi silne sa tam sústreďujú aj na etickú stránku. Zo školy vás okamžite vylúčia za plagiátorstvo, vymýšľanie si citátov či zámerné zavádzanie. Vo veľkých redakciách novinári napríklad odovzdávajú s článkom aj zoznam svojich zdrojov s telefónnymi číslami. Spätné overovanie informácií je v amerických novinách veľmi dôležité.“

Aký je hlavný rozdiel medzi slovenskou a americkou školou žurnalistiky?

„Žurnalistika sa tam chápe ako remeslo. Na Columbijskej univerzite boli veľmi malé triedy, hneď prvý týždeň nás zaradili k veľmi skúsenému novinárovi, ktorý riadok po riadku editoval každý náš článok. Mala som šťastie, že mojím vedúcim bol administrátor Pulitzerových cien Sig Gissler. Bolo to veľmi náročné, v tom čase som navyše mala zlomenú pravú ruku. Spočiatku som až rozmýšľala, či mi to bolo treba. Toto štúdium vám podlomí sebadôveru, ste počas neho podrobení brutálnej kritike. Skúsenosť z Columbie som však neskôr mohla využiť pri programoch, ktoré sme v rámci The Slovak Spectatora robili s mladými.“

Napríklad?

„Dali sme možnosť študentom urobiť reálne cestopisy po Slovensku. Na každom kroku sme im vysvetľovali, čo robia správne a čo nie. Mali sme šikovných mladých ľudí, ktorí dnes už pracujú v médiách.“

Aké boli vaše novinárske začiatky?

„Robím novinárčinu od svojich 18 rokov. Na prvý raz ma totiž neprijali na žurnalistiku, a tak som išla pracovať do okresných novín vo Veľkom Krtíši. Naučila som sa sádzať stranu do olovených riadkov, bola som celá od tlačiarenskej farby. Pamätám si pána tlačiara, ktorý si rád vypil. Keď mu spadli riadky, nahádzal písmená, ako prišli.“

Mali ste zlý kádrový profil, že vás neprijali na školu?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3JK3 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3JK3 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 544
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 701
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 8 950
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 879
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 923
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 178
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 778

Téma: Rozhovory z denníka SME


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Muž z identikitu zadržaný v kauze Kuciaka spáchal samovraždu

Mladík bol medzi zadržanými v Kolárove.

DOMOV

Piťovu vilu kúpil gastronóm

Polovica Piťovej vily stála 245-tisíc.

Neprehliadnite tiež

Nekonzumujte mrazené jahody bez tepelnej úpravy, varuje potravinová správa

Odporúčanie súvisí s aktuálnou kauzou mrazených poľských jahôd.

Francúzsko chce zaviesť poplatky pre autá za vstup do veľkomiest

Vláda chce bojovať proti dopravným zápcham a znečisťovaniu ovzdušia.

SaS chce, aby ľudia mohli ísť do predčasného dôchodku v 60-tich rokoch

Ich dôchodok by sa však adekvátne tomu znížil.

Zemiaky koncom roka zdražejú, je ich málo

Cenovky na Slovensku ovplyvňujú najmä zahraniční pestovatelia.