BRATISLAVA. Keď sa urodí veľa obilia, poľnohospodári sú nespokojní, pretože zaň dostanú menej peňazí. Keď je, naopak, obilia málo, tlačí to na peňaženky spotrebiteľov.
Tento rok bola síce úroda obilia veľká, no aj tak by mohli spotrebitelia časom siahnuť hlbšie do vrecka. Niektorí potravinári totiž tvrdia, že úrodu poznačili dažde, a tak je kvalitného obilia málo.
Spoločnosť Penam z portfólia Agrofertu českého ministra financií Andreja Babiša naznačila, že pre menej kvalitné obilie a múku z neho musí do pečiva, ktoré vyrába, pridávať viac drahých prídavných látok. „Nepopierame, že vedieme interné debaty o situácii na trhu s pečivom a o vývoji cien našich výrobkov,“ vraví Penam.
„Pocítil som zníženú kvalitu múky. K preceňovaniu našej produkcie môže dôjsť začiatkom budúceho roka,“ hovorí Vladimír Smatana zo Šimonovianskej pekárne v Partizánskom.
Problém s kvalitou obilia sa podľa neho z roka na rok prehlbuje. No tvrdí, že väčším impulzom na zmenu cien je rast iných nákladov, ktoré sa nedarilo zahrnúť do cien.