Ľudia na Slovensku zanevreli na zemiaky

Ročná spotreba zemiakov klesla z 89 kilogramov v roku 1993 na 47 kíl v minulom roku.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Za posledných 20 rokov sa jedálničky Slovákov zmenili. V porovnaní s rokom 1993 priemerný Slovák zje takmer o polovicu menej zemiakov. Naopak, najvýraznejšie nárasty spotreby si pripísali za ostatné dve dekády cestoviny, káva, či nealkoholické nápoje.

Vo svojej najnovšej analýze na to poukazujú analytici Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR za minulý rok. "Prepadákom dvadsaťročia sú zemiaky.

Zatiaľ čo pred 20 rokmi pripadala na jednu osobu spotreba na úrovni 89 kilogramov, vlani to bolo len niečo cez 47 kíl," priblížila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Nástup cestovín

Najväčší "boom" zažili však cestoviny. "Slováci ich jedia až o 70 % viac než pred 20 rokmi. Na popularite totiž aj v našich zemepisných šírkach získala takzvaná talianska kuchyňa," skonštatovala Vrabcová.

Ročná spotreba na osobu sa zvýšila zo 4,6 kilogramu v roku 1993 na 7,8 kilogramu v roku 2013. Za ostatné dve dekády si najvýraznejší nárast spotreby pripísal aj med. Jeho spotreba vzrástla až o 120 %.

Približne dvojnásobne sa za posledné dve dekády zvýšila aj spotreba kávy, nealkoholických nápojov a čaju. Ako ukázala analýza banky, všetky tieto nápoje si pritom Slováci pripravujú nielen doma, ale zájdu si na ne aj do kaviarne či reštaurácie.

"Kávičkárom sa však ich pôžitok môže predražiť, nakoľko v tomto roku sme na svetovom komoditnom trhu svedkami takmer nepretržitého rastu ceny kávy. V porovnaní so začiatkom roka je aktuálne káva na trhu drahšia až o viac než 90 %," doplnila Vrabcová.

Viac syrov, menej chleba

Výrazne viac ako pred 20 rokmi konzumujú ľudia na Slovensku aj syry, orechy, ale aj trvanlivé pečivo. To nahradilo tradičný čerstvý chlieb, ktorého spotreba sa znížila až o takmer štvrtinu. "O približne 30 % menej ako v roku 1993 jedia aj strukoviny a vajcia. Z alkoholických nápojov za posledných 20 rokov upustili ľudia od "tvrdého" aj piva, ktorých spotreba poklesla o približne pätinu. Doprajú si ale viac vína," uviedla Vrabcová.

Slováci však menej konzumujú mäso, a to až o šestinu menej ako pred 20 rokmi. "Na druhej strane Slovákom ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o tretinu," priblížila analytička banky.

Napriek súčasnej obľube rôznych zeleninových šalátov nielen ako prílohy, ale aj ako hlavného chodu, sa však spotreba Slovákov zeleniny za posledných 20 rokov mierne znížila. "Zeleniny a zeleninových výrobkov vlani spotrebovali ľudia o dve percentá menej ako v roku 1993. Ešte väčší prepad ale zaznamenalo ovocie, ktorého jedia až o 18 % menej ako pred 20 rokmi," dodala Vrabcová.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 292
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 185
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 239
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 184
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 957
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 224
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 028
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 595
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 854
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 571

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Kmotrík sa posilňuje v susednom Česku. Kúpil tretiu najväčšiu sieť trafík

Za väčšinový podiel v tarfikovej sieti Valmont zaplatil približne 22 miliónov eur. V súťaži sa stretol so štyrmi uchádzačmi

Fica trápia dovážané potraviny, chce sa im venovať na summite V4

Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop