SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ V NEDEĽU 11:04

Najlepšie reštaurácie Slovenska, kde sa najete do 15 eur (rebríček)

Často sa sťažujeme, že u nás nie je veľa miest, kde sa dá dobre najesť. Spojili sme všetky rebríčky a našli najlepšie.

(Zdroj: Green Buddha)

Často sa sťažujeme, že u nás nie je veľa miest, kde sa dá dobre najesť. Spojili sme všetky rebríčky reštaurácií a našli sme najlepšie.

Rakúska odnož jedného z najlepších reštauračných sprievodcov sveta Gault Millau už päť rokov chodí hodnotiť podniky aj na Slovensko.

Nedá sa povedať, že by sme v rebríčku kvality zapadli do úzadia. Petržalská reštaurácia Fou Zoo napríklad v ročníku 2013 prepísala TOP 10 podnikov vo Viedni, v dobrej spoločnosti sa dostalo do výberu dokopy šesť bratislavských reštaurácií.

Spôsob výberu
Pozreli sme sa na rebríčky alebo výbery profesionálnych sprievodcov dobrými reštauráciami: rakúska verzia francúzskeho Gault Millau, rebríček časopisu TREND a slovenský knižný bedeker Gurman. Z ľudových sme sa pozreli na SME, ktoré používajú miestni návštevníci, Foursquare, kde hodnotí mix miestnych i turistov a stránky Tripadvisor, kde je väčšina návštevníkov zahraničná. Následne sme reštaurácii dali bod, ak splnila tieto podmienky:
  • SME Reštaurácie a Tripadvisor: Viac ako 50 hodnotení, priemer nad 4 hviezdičky
  • TREND: Nad 150 bodov
  • Foursquare: Nad 8 bodov
  • Gault Millau a Gurmán: Stačilo zaradenie do hodnotenia
  • Ak mala reštaurácia aspoň tri body, dostala sa na zoznam.
Kedy sme reštauráciu nezaradili:
  • Viac ako polovica hlavných chodov - vrátane cestovín, vegetariánskych jedál a podobne - nie je drahšia ako 15 eur
  • Ponuka nie je online alebo reštaurácia nezverejňuje ceny

Občas sa zdá, že sa za svoje reštaurácie a servis v nich hanbíme. Kontrastuje to nielen s tým, že naše podniky chce mať vo výbere rakúsky sprievodca, ale aj s hodnoteniami zahraničných návštevníkov na portáli Tripadvisor.

Cestovatelia a dovolenkári tam nechávajú desiatky až stovky recenzií o svojich zážitkoch v reštauráciách Slovenska a pri tých najviac navštevovaných sú z veľkej väčšiny pozitívne.

Kontrast spôsobuje najmä fakt, že domáci sú v kontakte najmä s vývarovňami, ktoré sa tvária ako reštaurácie.

A návštevníci idú skôr do drahších a kvalitnejších podnikov, ktoré nájdu v odporúčaniach predchádzajúcich návštevníkov.

Takmer dokonalý rebríček

Ktoré reštaurácie na Slovensku sú teda naozaj dobré? Živých systémov hodnotení je hneď niekoľko a každý má svoje špecifiká.

Existuje spomenutý Gault Millau, no Rakúšanom sa nechce ďalej, ako do Bratislavy.

Ich miestnym ekvivalentom je rebríček Top reštaurácie a hotely časopisu Trend, alebo knižný Gurmán, ktorý organizuje aj známy food festival.

V spomenutých prípadoch profesionálni hodnotitelia obchádzajú každý rok všetky dobré reštaurácie, robia z nich konzistentné rebríčky a najlepších oceňujú.

Hlas ľudu zastupuje svojimi komentármi a hodnoteniami globálny web Tripadvisor, kam prispievajú najmä zahraniční návštevníci.

Slovenským zrkadlom sú napríklad Reštauácie SME. Aj na tejto stránke sa dá podeliť so skúsenosťami a pomôcť tak vytvoriť rebríček kvality.

Potom je tu ešte Foursquare, aplikácia, s ktorou sa dá hodnotiť priamo na mieste - zarátava však aj samotnú návštevnosť miesta.

Všetky tieto hodnotenia sme spojili a z každého kraja Slovenska vybrali podniky, ktoré sa objavili aspoň v troch hodnotiacich systémoch na najlepších miestach.

Vznikol tak unikátny rebríček obľúbenosti reštaurácií. Ak predpokladáme, že obľúbenosť sprevádza kvalitu, nikdy predtým nevznikol presnejší zoznam slovenských reštaurácií, ktoré stoja za to.

Jedným z kritérií bola aj dostupnosť, preto sme si dali podmienku, že väčšina hlavných jedál v menu reštaurácie musí byť pod 15 eur. Do výberu sa tak nedostali klasickí výhercovia odborných rebríčkov, v ktorých vyhrávajú drahé a uznávané reštaurácie ako napríklad Fou Zoo, Liviano či UFO alebo Albrecht.

Keďže v kraji hlavného mesta je podnikov a ocenených najviac, rozhodli sme sa rebríček rozdeliť na dve časti. Dnes vám predstavíme Bratislavský kraj, neskôr bude nasledovať zvyšok. Poradie nie je určené, postupujeme abecedne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3GG2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3GG2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 820
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 685
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 806
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 270
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 129
  6. Od Česka až po Jadran 3 972
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 152
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 002
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 920
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Inšpekcia má odposluchy aj videozáznamy.


9 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet a 1 ďalší 6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Financie z grantov podporia uvedenie nízkouhlíkových technológií na trh.


SITA 11 h
Kontajnerovo v čínskom meste Čching-tao.

Fond zlepšil výhľad bohatým krajinám.


SITA 11 h
Ilustračné foto.

Výrobcovia sa často zameriavajú práve na deti tisíckami lákavých chutí.


TASR 12 h
Ilustračná fotografia.

Úrad pre verejné obstarávanie uložil spoločnosti pokutu.


TASR 14 h