Varšava 20. novembra (TASR) - Zvyšovanie trvanlivosti potravín formou ožarovania je jednou z najdôležitejších oblastí budúceho mierového využitia jadrových aplikácií v rámci neenergetických účelov.
Na medzinárodnej konferencii o perspektívach jadrovej energetiky v krajinách strednej Európy vo Varšave sa na tom zhodli zástupcovia poľského Inštitútu jadrovej chémie a technológií (IJCHT) a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Ožarovaním sa dá dosiahnuť vyššia ekonomická efektívnosť predaja potravín. Potraviny pritom nestratia na kvalite či výživnej hodnote. Vo svete sa zatiaľ ožarovanie aplikuje na koreniny a byliny, ktoré sú pri neožiarení náchylné na choroby, spôsobené baktériami a plesňami. Z celkovej ročnej svetovej produkcie korenín (2 milióny ton) sa v súčasnosti ožaruje zhruba 1/3, a to najmä v USA a Číne.
Jadrové technológie by mohli podľa spomínaných inštitúcií v najbližších rokoch vyriešiť tiež problematiku vysokej produkcie spalín z tepelných elektrární. Podľa Andrzeja Chmielewskieho z IJCHT by zavedenie jadrových technológií v tepelných elektrárňach obmedzilo produkciu oxidov dusíka a síry z týchto zdrojov na minimum. Technológia má podľa IJCHT a MAAE budúcnosť, pretože je cenovo porovnateľná s konkurenčnými a umožňuje výraznejšie zníženie dopadov na životné prostredie.
Ožarovanie potravín ani obmedzenie tvorby spalín cez jadrové technológie nie sú v rámci Európy využívané. Ich zavedenie by pritom mohlo viesť k zníženiu rizika porúch trávenia, respektíve k riešeniu problematiky zániku baníctva z dôvodu neplnenia environmentálnych štandardov tepelnými elektrárňami.
* Martin Kováčik pop nel
* * *