Pekári neuvažujú o znižovaní cien chleba a pečiva

Cenu chleba a pečiva si podľa zväzu stanovujú obchodníci sami na základe marketingových zámerov a nie podľa ponuky pekárov.

BRATISLAVA. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) nevidí priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.

Práve naopak, ceny pekárskych výrobkov by mali odrážať reálne náklady na ich výrobu, čím by sa umožnil rozvoj odvetvia.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku zväzu, podľa zverejnených odhadov zo začiatku tohto mesiaca sa očakáva rast úrody hustosiatych obilnín v medziročnom porovnaní o 15 %, pričom v médiách túto správu okamžite okomentovali rôzni trhoví analytici, ktorí už vidia pokles cien potravín.

"Optimistické závery analytikov následne prebrali niektoré obchodné reťazce a začali vyvíjať zvýšený tlak na dodávateľov s cieľom znížiť ceny potravín, v prvom rade ceny chleba a pečiva," konštatoval výkonný riaditeľ zväzu Bohumír Sabo.

Tieto závery a požiadavky obchodníkov sú podľa neho zavádzajúce, absolútne nepodložené, pričom svedčia o malej znalosti výroby a ekonomiky potravín.

Podľa oficiálnych odhadov sa očakáva úroda pšenice vyššia o 10,7 %, ale úroda raže ako druhej chlebovej obilniny bude nižšia asi o 30 %.

"Už toto sú iné údaje než tie, z ktorých vychádzajú analytici a následne využívajú obchodné reťazce," uviedol Sabo.

Cena pšenice podľa neho závisí od jej kvality, ktorú norma rozdeľuje do štyroch tried, pričom rozdiel v cene pšenice s najlepšou a najhoršou kvalitou je až 20 eur za tonu.

"Súčasné daždivé počasie môže znížiť kvalitu pšenice a sú tu signály z niektorých regiónov, že sa tak deje. Inými slovami, je predčasné hovoriť o úrode a kvalite predtým, ako je obilie v sýpkach. A dvojnásobne to platí o populistických vyhláseniach o znižovaní cien chleba a pečiva v súvislosti s novou úrodou," dodal Sabo.

Zväz ďalej upozorňuje na to, že cena múky ako základnej pekárskej suroviny je dôležitým, ale nie rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje výslednú cenu pekárskych výrobkov.

"Už niekoľko rokov sme v situácii, keď cena sotva pokrýva náklady na výrobu a u mnohých pekárov sú náklady vyššie ako cena, za ktorú produkciu predávajú, teda produkujú stratu," podotkol Sabo.

V prvom rade sa to týka pekárov, ktorí dodávajú výrobky do obchodných reťazcov. Cenu chleba a pečiva si podľa neho stanovujú obchodníci sami na základe marketingových zámerov a nie podľa ponuky pekárov.

"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch 2011, 2012 a 2013 v strate vo výške 10 miliónov eur," uzavrel Sabo.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  2. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  6. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  7. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  8. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  9. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  10. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 962
  2. Od septembra opäť po starom 5 563
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 581
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 2 853
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 813
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 795
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 225
  8. Ako sme jazdili v socializme 1 181
  9. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 079
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 034

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ramsaymu premiéra vyšla, slovenskí hokejisti zdolali v príprave Česko

Víťazstvo je dobré, ale vieme, že musíme hrať lepšie, priznal nový kouč Slovákov.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

KOMENTÁRE

Odsedel si trest za protest proti okupácii ČSSR. Neľutuje

Zorjanov príbeh je ťažko uveriteľný.

Neprehliadnite tiež

Volkswagen hľadá v Bratislave stovky ľudí, pripúšťa aj nábor cudzincov

V automobilovom závode by mohlo do konca roka pracovať takmer 14-tisíc ľudí.

Volkswagen vyrobil o tisíce áut menej. Aké sú škody po štrajku

Slovenské automobilové závody podľa analytika opäť prekonajú ročný výrobný rekord, napriek štrajku vo Volkswagene.

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

Babiš má prísť o eurofondy, znie z europarlamentu

Politici si musia vybrať, či budú sedieť vo vláde, alebo budú ich firmy čerpať eurofondy, tvrdí nemecká europoslankyňa.