Pekári neuvažujú o znižovaní cien chleba a pečiva

Cenu chleba a pečiva si podľa zväzu stanovujú obchodníci sami na základe marketingových zámerov a nie podľa ponuky pekárov.

BRATISLAVA. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) nevidí priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.

Práve naopak, ceny pekárskych výrobkov by mali odrážať reálne náklady na ich výrobu, čím by sa umožnil rozvoj odvetvia.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku zväzu, podľa zverejnených odhadov zo začiatku tohto mesiaca sa očakáva rast úrody hustosiatych obilnín v medziročnom porovnaní o 15 %, pričom v médiách túto správu okamžite okomentovali rôzni trhoví analytici, ktorí už vidia pokles cien potravín.

"Optimistické závery analytikov následne prebrali niektoré obchodné reťazce a začali vyvíjať zvýšený tlak na dodávateľov s cieľom znížiť ceny potravín, v prvom rade ceny chleba a pečiva," konštatoval výkonný riaditeľ zväzu Bohumír Sabo.

Tieto závery a požiadavky obchodníkov sú podľa neho zavádzajúce, absolútne nepodložené, pričom svedčia o malej znalosti výroby a ekonomiky potravín.

Podľa oficiálnych odhadov sa očakáva úroda pšenice vyššia o 10,7 %, ale úroda raže ako druhej chlebovej obilniny bude nižšia asi o 30 %.

"Už toto sú iné údaje než tie, z ktorých vychádzajú analytici a následne využívajú obchodné reťazce," uviedol Sabo.

Cena pšenice podľa neho závisí od jej kvality, ktorú norma rozdeľuje do štyroch tried, pričom rozdiel v cene pšenice s najlepšou a najhoršou kvalitou je až 20 eur za tonu.

"Súčasné daždivé počasie môže znížiť kvalitu pšenice a sú tu signály z niektorých regiónov, že sa tak deje. Inými slovami, je predčasné hovoriť o úrode a kvalite predtým, ako je obilie v sýpkach. A dvojnásobne to platí o populistických vyhláseniach o znižovaní cien chleba a pečiva v súvislosti s novou úrodou," dodal Sabo.

Zväz ďalej upozorňuje na to, že cena múky ako základnej pekárskej suroviny je dôležitým, ale nie rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje výslednú cenu pekárskych výrobkov.

"Už niekoľko rokov sme v situácii, keď cena sotva pokrýva náklady na výrobu a u mnohých pekárov sú náklady vyššie ako cena, za ktorú produkciu predávajú, teda produkujú stratu," podotkol Sabo.

V prvom rade sa to týka pekárov, ktorí dodávajú výrobky do obchodných reťazcov. Cenu chleba a pečiva si podľa neho stanovujú obchodníci sami na základe marketingových zámerov a nie podľa ponuky pekárov.

"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch 2011, 2012 a 2013 v strate vo výške 10 miliónov eur," uzavrel Sabo.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 703
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 689
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 790
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 280
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 824
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 481
  8. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 201
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 2 898
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 466

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Svet synestetikov: Chutí im dúha a vidia zvuky

Ak vám vonia hudba alebo zapácha nejaká situácia, zrejme máte dobrú slovnú zásobu a radi sa vyjadrujete opisne. Alebo ste synestetik a myslíte to doslovne.

EKONOMIKA

Osem zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Ľudí čaká viac dokladovania a prísnejšie posudzovanie.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Fico vyzval na trhanie faktúr a počet neplatičov vzrástol

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví dokončuje rozhodovanie o nových cenách elektriny. Budú platiť spätne od januára.

Fico o VšZP: Nebudeme tolerovať zajacoviny, tvrdo zakročím

Premiér tiež odsúdil popieranie holokaustu a z nárastu preferencií extrémistov obvinil médiá.

Brexit možno prinúti univerzitu v Oxforde otvoriť si novú základňu

Francúzsko už predložilo univerzite v Oxforde lákavú ponuku.

Opel zrejme skončí vo francúzskych rukách. Bude sa vyrábať na Slovensku?

Francúzska spoločnosť PSA Group rokuje o kúpe nemeckej automobilky Opel od amerického koncernu General Motors. Značka je v dlhodobej strate.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop