Na pulty sa dostanú výrobky so známymi názvami, ale značne odlišnou kvalitou, hovorí na novinku, ktorú pripravuje minister pôdohospodárstva Martin Danielič, člen predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa.
Špekáčiky budú bez mäsa, vyhovuje to aj BabišoviČítajte
Môžu sa dnes predávať špekáčiky z hydinového mäsa?
„Nemali by sa, pretože výraz ‚špekačky‘ (takto sa volajú špekáčiky podľa zákona, pozn. red.) je vyhradený len pre mäsové výrobky, ktoré spĺňajú určité parametre. Aby sa súčasné špekačky mohli volať špekačkami, musia byť vyrobené z bravčového a hovädzieho mäsa, jeho obsah musí byť aspoň 40 percent a tuk môže tvoriť najviac 45 percent hmotnosti.
Ak je mäsový výrobok takto nazvaný, ale nemá tieto vlastnosti, ide o klamanie spotrebiteľa. Názov hydinové špekačky sa podľa platnej legislatívy nesmie používať.“
Návrh hovorí, že v hydinovom špekáčiku nemusí byť žiadne hydinové mäso a až 45 percent hmotnosti môže byť separát. Aká môže byť ich kvalita?
„V prípade mäsa ide o minimálne hodnoty, teda ak vyhláška hovorí, že tam nemusí byť žiadne mäso, výrobca ho tam, samozrejme, môže dať, ale aj nemusí.
Hydinový separát slúži ako mäsová náhrada a výrobky z takejto suroviny sú podstatne lacnejšie ako výrobky z mäsa. To znamená, že oproti klasickým špekačkam nemôže byť reč ani o porovnateľných kvalitatívnych kritériách.“
Máte skúsenosti s výrobou hydinových špekáčikov?