BRATISLAVA. Už o pol roka sa vám môže stať, že si kúpite špekáčiky, ktoré nebudú obsahovať mäso, ale len separát.
Teda zvyšky z kurčiat, kráv či prasiat, ktoré sa po oddelení kvalitného mäsa pretlačia cez mriežku zhruba s milimetrovými dierkami.
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zo Smeru totiž plánuje uvoľniť pravidlá predaja mäsových výrobkov.
Kým dnes musia byť v špekáčiku aspoň dve pätiny bravčového alebo hovädzieho mäsa, po novom bude stačiť, keď tam bude len lacný hydinový separát.
Takýto špekáčik má dostať v obchode prívlastok „hydinový“.
Proti Jahnátkovmu návrhu sa ohradila Potravinárska komora Slovenska (PKS).
„Umožňuje zavádzať spotrebiteľov,“ vraví riaditeľka PKS Jarmila Halgašová. Pod podobným menom sa totiž budú predávať výrobky, ktorých kvalita je neporovnateľná.
Bez limitu
- Je ich možné vyrábať len z hovädzieho alebo bravčového mäsa.
- Najmenší obsah mäsa: 40 %
- Najvyšší obsah tuku: 45 %
Znamená to, že v kilograme klasických špekáčikov musí byť aspoň 400 gramov mäsa.
- Je ich možné vyrábať z hydinového mäsa alebo z hydinového separátu.
- Najmenší obsah mäsa: 0 %
- Najvyšší obsah separátu: 45 %
- Najvyšší obsah tuku: 45 %
Znamená to, že v kilograme hydinových špekáčikov bude môcť byť až 450 gramov separátu.
- Je ju možné vyrábať len z hovädzieho alebo bravčového mäsa.
- Najmenší obsah mäsa: 50 %
- Najvyšší obsah tuku: 20 %
Znamená to, že v kilograme šunkovej salámy musí byť aspoň 500 gramov mäsa.
- Je ju možné vyrábať z hydinového mäsa alebo z hydinového separátu.
- Najmenší obsah mäsa: 30 %
- Najvyšší obsah separátu: 12 %
- Najvyšší obsah tuku: 20 %
Znamená to, že v kilograme hydinovej šunkovej salámy musí byť aspoň 300 gramov hydinového mäsa a môže tam byť najviac 120 gramov separátu
Jahnátek navrhuje, aby neexistoval minimálny limit obsahu mäsa v hydinových špekáčikoch. Či vôbec a koľko ho tam výrobca zomelie, je na jeho rozhodnutí.
Strop pre separát navrhuje na 45 percent hmotnosti, tuku bude môcť byť v hydinových špekáčikoch najviac 45 percent.
Momentálne normy hovoria, že špekáčiky sa smú vyrábať len z bravčového alebo hydinového mäsa.
Aspoň dve pätiny špekáčika musí tvoriť mäso, mäsokombináty tam nesmú dať žiadny separát.
Tuku môže byť v špekáčikoch teraz najviac 45 percent.
„Nie je správne, že špekáčikom sa bude môcť nazývať niečo, čo môže byť vyrobené len z hydinového separátu, pričom od názvu si bude zákazník sľubovať niečo úplne iné,“ vraví Martin Danielič z predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa, pod ktorý patria mäsokombináty Mecom a Tauris.