Zmeny v nákupoch potravín ťahajú najmä chuť experimentovať a jesť zdravo, aj keby to stálo viac peňazí.
BRATISLAVA. Do nákupného košíka si dnes skôr ako pred desiatimi rokmi vložíme aj celozrnné pečivo, nakrájaný zeleninový šalát, avokádo a možno aj krevety.
Zelenina číslo jeden už nie sú zemiaky, ale paradajky. Tvaroh máme stále radšej ako bryndzu, no jeho prevaha je v našich nákupoch už menšia.
Takmer nič sa podľa údajov štatistikov za posledných desať rokov nezmenilo v tom, koľko dávame v pomere k našim príjmom na najčastejšie potraviny, napríklad chlieb, porciované kurča či jablká, alebo banány.
Zemiaky najmä doma
Štatistici pravidelne sledujú, čo ide v obchodoch viac a čo menej, a podľa toho tvoria takzvaný spotrebný kôš. Pohľad naň ukazuje, že viac ako pred desiatimi rokmi dávame na ryžu, tmavý chlieb alebo hovädzie mäso.
Viac míňame aj na jemné párky, údený oštiepok, vajíčka a maslo.
Zo zeleniny stále najviac kupujeme zemiaky, paradajky a papriku. Za desať rokov sa však zeleninou, na ktorú míňame najviac, stali paradajky, predbehli zemiaky.
Ich spotreba v absolútnych číslach výrazne klesla. Kým v roku 1990 sme spotrebovali 86 kíl zemiakov na osobu, teraz je to 47 kíl.
No v spotrebnom koši majú stále veľkú váhu. V obchodoch si ich kupujeme, no jeme ich zrejme skôr doma, v reštauráciách si volíme inú prílohu.
Hoci pomalšie, predsa klesá aj spotreba ryže, aj keď v obchodoch si ju kupujeme trochu častejšie. Cestovín jeme viac, zrejme tiež skôr v reštauráciách, pretože v obchodoch si ich častejšie ako v minulosti nekupujeme.
Z ovocia sú jednotkou stále banány a jablká. Za desať rokov sa na tom nič nezmenilo. No hrozno predbehlo mandarínky aj pomaranče.