BRATISLAVA. Slovenský potravinársky priemysel si pohoršil. V prvom kvartáli tohto roka skončil v zisku 18,4 milióna eur a oproti tomu istému obdobiu vlaňajška sa tak s hospodárskym výsledkom prepadol o 19,7 percenta.
Vyplýva to z údajov zverejnených Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK). Výnosy, ktoré sa v potravinárskom priemysle podarilo počas prvých troch mesiacov dosiahnuť, predstavovali 952,6 milióna eur, medziročne boli nižšie o 7,5 percenta. Približne o rovnaké percento poklesli aj náklady, a to na 934,2 milióna eur.
Najvýraznejšie sa hospodársky výsledok v medziročnom porovnaní znížil v odvetví spracovania ovocia a zeleniny o 81,5 %, poklesol aj v odvetví liehovarníckeho priemyslu a to o 61,6 % i vo výrobe mlynskej a škrobu o 4,1 %.
Strata vznikla v odvetví výroby ostatných potravinárskych výrobkov, ktoré skončilo v červených číslach 2,6 milióna eur. Lepšie sa darilo odvetviu úpravy a spracovania mlieka, kde sa podarilo medziročne znížiť stratu z mínus 2,7 milióna eur na tohtoročných mínus 372 tisíc eur. V ostatných odvetviach sa hospodársky výsledok taktiež vylepšil.
SPPK podotýka, že výsledky za prvý štvrťrok nebývajú v jednotlivých rokoch smerodajné z hľadiska celkových ekonomických bilancií potravinárskeho priemyslu.
"Ten trpí predovšetkým neustále klesajúcim objemom investícií do novej techniky a technológií, ktoré sa podľa údajov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR znížili zo 176,2 mil. eur v roku 2008 na 97 mil. eur v roku 2012, teda takmer o polovicu," konštatuje komora.
Za vážny problém považuje aj nízky predaj domácich potravinárskych výrobkov na slovenskom trhu, ktorý podľa posledných údajov dosahuje len 51,8 percent.