BRATISLAVA. Celková výroba ovčieho a kozieho mäsa v Európskej únii sa podľa posledného odhadu Európskej komisie tento rok medziročne zníži o 0,4 percent na 944-tisíc ton.
Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
V budúcom roku bude pravdepodobne nasledovať ďalší pokles výroby, a to na 935-tisíc ton.
V roku 2013 vysoká ponuka ovčieho mäsa na trhu na Novom Zélande prispela k 5,3-percenta zvýšeniu dovozu tohto druhu mäsa na trh EÚ.
"Tohto roku budú dodávky ovčieho mäsa z Nového Zélandu pravdepodobne nižšie, najmä v dôsledku poklesu ponuky jahniat pre nepriaznivé klimatické podmienky. Navyše, tento pokles má vplyv na pokračovanie zmeny trendu orientácie z výroby mäsového typu na mliekový typ v súvislosti s vyššími cenami mlieka," uvádza sa v správe.
V roku 2015 by sa mala podľa prognózy Európskej komisie výroba mäsa z oviec na Novom Zélande opäť zvýšiť, čo bude mať za následok nárast dodávok ovčieho mäsa na trh EÚ.