SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 19:11

Poslanci prelomili Gašparovičovo veto k ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

(Zdroj: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu zákona o ochrane osobných údajov na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA. Zmiernenie pravidiel ochrany osobných údajov prezident Ivan Gašparovič nepodpísal. Novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý štvrtok narýchlo schválil parlament, poslal na prerokovanie.

Poslanci ju stihli opätovne schváliť ešte v štvrtok. Prijali však prezidentovu výhradu.

Gašparovič kritizoval časť, ktorá hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby. A to aj vtedy, keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb.

Schválili ju narýchlo

Čo sa malo zmeniť
  • Pokuty sa majú znížiť: Od polovice apríla by sa mali najvyššie sadzby pokút znížiť. Platný zákon stanovil povinnosť pokutovať firmy od 150 eur do 300-­tisíc eur. Po novom majú klesnúť maximálne na 200-­tisíc eur.
  • Nebudú povinné: Firmy kritizovali povinnosť úradu pokutovať firmy. V zákone je totiž napísané, že úrad musí udeliť pokutu. V novele by sa povinnosť mala zmeniť na možnosť udeliť pokutu.

  • Spôsobilá osoba nemusí byť zamestnancom: Firma s ňou môže mať aj iný typ pracovno-právneho vzťahu - napríklad môže byť dohodárom.

Parlament pôvodne prijal novelu pred týždňom, pričom o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Firmy zákon kritizovali

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR).

Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Firmy mali za splnenie požiadaviek zákona zaplatiť zhruba 2500 až 4000 eur. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 091
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 224
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 243
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 753
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 861
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 853
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 005
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 797
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 208
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Kováčika pre kauzu Bašternák už polícia nerieši. Dokonca chýba výpoveď

Okresný vyšetrovateľ bol nadštandarne ústretový.

špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020.
Viliam Turan na archívnej fotografii.

Bundesbank očakáva pokračovanie rastu, avšak slabším tempom

Najnovší nárast infikovaných sa odrazí najmä v sektore služieb.

Ilustračné foto

Obchodníci hodnotia uplynulý sprísnený víkend ako štandardný

V sobotu a v nedeľu pracoval obchod s potravinami v zaužívaných medziach.

Ľudia vstupujú do obchodu v Bardejove 24. októbra.