AKTUALIZOVANÉ 19:11

Poslanci prelomili Gašparovičovo veto k ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

(Zdroj: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu zákona o ochrane osobných údajov na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA. Zmiernenie pravidiel ochrany osobných údajov prezident Ivan Gašparovič nepodpísal. Novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý štvrtok narýchlo schválil parlament, poslal na prerokovanie.

Poslanci ju stihli opätovne schváliť ešte v štvrtok. Prijali však prezidentovu výhradu.

Gašparovič kritizoval časť, ktorá hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby. A to aj vtedy, keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb.

Schválili ju narýchlo

Čo sa malo zmeniť
  • Pokuty sa majú znížiť: Od polovice apríla by sa mali najvyššie sadzby pokút znížiť. Platný zákon stanovil povinnosť pokutovať firmy od 150 eur do 300-­tisíc eur. Po novom majú klesnúť maximálne na 200-­tisíc eur.
  • Nebudú povinné: Firmy kritizovali povinnosť úradu pokutovať firmy. V zákone je totiž napísané, že úrad musí udeliť pokutu. V novele by sa povinnosť mala zmeniť na možnosť udeliť pokutu.

  • Spôsobilá osoba nemusí byť zamestnancom: Firma s ňou môže mať aj iný typ pracovno-právneho vzťahu - napríklad môže byť dohodárom.

Parlament pôvodne prijal novelu pred týždňom, pričom o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Firmy zákon kritizovali

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR).

Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Firmy mali za splnenie požiadaviek zákona zaplatiť zhruba 2500 až 4000 eur. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 703
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 10 584
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 198
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 759
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 284
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 604
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 532
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 406
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 256
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 850

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne. Príbeh najlepšieho cyklistu planéty.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

SVET

Minúta po minúte: Choďte a voľte, vyzval nemecký prezident

Schulz už odovzdal hlas, Merkelová pôjde k urnám poobede.

Neprehliadnite tiež

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.

Fed sa chce zbaviť dlhopisov, ktoré nakupoval od krízy. Čo to prinesie?

Od októbra sa americká centrálna banka každý mesiac zbaví dlhopisov v hodnote 10 miliárd dolárov.