AKTUALIZOVANÉ 19:11

Poslanci prelomili Gašparovičovo veto k ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

(Zdroj: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu zákona o ochrane osobných údajov na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA. Zmiernenie pravidiel ochrany osobných údajov prezident Ivan Gašparovič nepodpísal. Novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý štvrtok narýchlo schválil parlament, poslal na prerokovanie.

Poslanci ju stihli opätovne schváliť ešte v štvrtok. Prijali však prezidentovu výhradu.

Gašparovič kritizoval časť, ktorá hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby. A to aj vtedy, keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb.

Schválili ju narýchlo

Čo sa malo zmeniť
  • Pokuty sa majú znížiť: Od polovice apríla by sa mali najvyššie sadzby pokút znížiť. Platný zákon stanovil povinnosť pokutovať firmy od 150 eur do 300-­tisíc eur. Po novom majú klesnúť maximálne na 200-­tisíc eur.
  • Nebudú povinné: Firmy kritizovali povinnosť úradu pokutovať firmy. V zákone je totiž napísané, že úrad musí udeliť pokutu. V novele by sa povinnosť mala zmeniť na možnosť udeliť pokutu.

  • Spôsobilá osoba nemusí byť zamestnancom: Firma s ňou môže mať aj iný typ pracovno-právneho vzťahu - napríklad môže byť dohodárom.

Parlament pôvodne prijal novelu pred týždňom, pričom o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Firmy zákon kritizovali

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR).

Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Firmy mali za splnenie požiadaviek zákona zaplatiť zhruba 2500 až 4000 eur. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  2. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  3. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  4. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  5. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  6. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  7. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  8. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  9. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  10. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 727
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 660
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 158
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 009
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 537
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 627
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 270
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 103
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 910
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 746

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Stroje a automatizácia prinesú v budúcnosti stratu polovice pracovných miest. Spolu s tým príde ešte väčší hnev ľudí bez práce. Bude to znamenať pád demokracie?

TECH

Svety mimo slnečnej sústavy? Pozrite si najkrajšie exoplanéty

Okolo každej hviezdy zrejme krúži aspoň jedna planéta.

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

Neprehliadnite tiež

Nemecký koncern RWE skončil v miliardovej strate

Kmeňoví podielnici opäť zostanú bez dividendy.

Vláda podporí štyri firmy jedenástimi miliónmi eur

Vzniknúť by malo 500 nových pracovných miest.

Zisk Lloyds Banking Group vlani prudko vzrástol

Banka dosiahla najvyššiu úroveň za celú dekádu.

Neziskovkám dá štát štvrťmilióna eur, chce od nich pomoc

Dosiahnuté výsledky, pozitíva a negatíva pilotného projektu vyhodnotí úrad podpredsedu vlády po jednom roku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop