AKTUALIZOVANÉ 19:11

Poslanci prelomili Gašparovičovo veto k ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

(Zdroj: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu zákona o ochrane osobných údajov na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA. Zmiernenie pravidiel ochrany osobných údajov prezident Ivan Gašparovič nepodpísal. Novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý štvrtok narýchlo schválil parlament, poslal na prerokovanie.

Poslanci ju stihli opätovne schváliť ešte v štvrtok. Prijali však prezidentovu výhradu.

Gašparovič kritizoval časť, ktorá hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby. A to aj vtedy, keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb.

Schválili ju narýchlo

Čo sa malo zmeniť
  • Pokuty sa majú znížiť: Od polovice apríla by sa mali najvyššie sadzby pokút znížiť. Platný zákon stanovil povinnosť pokutovať firmy od 150 eur do 300-­tisíc eur. Po novom majú klesnúť maximálne na 200-­tisíc eur.
  • Nebudú povinné: Firmy kritizovali povinnosť úradu pokutovať firmy. V zákone je totiž napísané, že úrad musí udeliť pokutu. V novele by sa povinnosť mala zmeniť na možnosť udeliť pokutu.

  • Spôsobilá osoba nemusí byť zamestnancom: Firma s ňou môže mať aj iný typ pracovno-právneho vzťahu - napríklad môže byť dohodárom.

Parlament pôvodne prijal novelu pred týždňom, pričom o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Firmy zákon kritizovali

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR).

Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Firmy mali za splnenie požiadaviek zákona zaplatiť zhruba 2500 až 4000 eur. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 371
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 960
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 754
  4. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 812
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 583
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 293
  7. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 241
  8. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 804
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 511
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 328

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Brusel vyšetruje dotácie pre Jaguar v Nitre. Môžu Briti odísť?

Európskej komisii sa nepozdávajú 130-miliónové dotácie ani súvisiace investície za pol miliardy eur.

DOMOV

Policajti bili obuškami Rómov, Gašpar vidí neprimerané zákroky

Policajti zasahovali v Zborove pre šarvátku medzi Rómami.

KOMENTÁRE

Vydrží to ešte Most alebo padne?

Trpezlivosť voličov nemožno skúšať donekonečna.

Neprehliadnite tiež

Za žalúdočné problémy na dovolenke možno už čoskoro vysúdite peniaze

Nový typ nemajetkovej ujmy chcú do zákona dostať viacerí právnici a akademici.

Cigaretový gigant našiel spôsob, ako vybabrať s nechutnými obalmi

Spoločnosť Philip Morris začala distribuovať puzdrá na cigarety s logom Marlboro.

Akcionári Prima banky a Sberbank schválili zámer zlúčenia bánk, Sberbank zanikne v lete

Sberbank v posledných rokoch stagnuje, má nedostatočne efektívne vnútorné procesy a nízky počet klientov.

Brazílski baníci našli obrovský smaragd, váži 360 kíl

Na vyslobodenie kameňa vysokého 1,3 metra zo zeme bola potrebná ťažká technika.