SME
Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 19:11

Poslanci prelomili Gašparovičovo veto k ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

(Zdroj: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Ivan Gašparovič o tom neinformoval. To, že prezident vrátil novelu zákona o ochrane osobných údajov na opätovné prerokovanie, oznámil poslancom predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA. Zmiernenie pravidiel ochrany osobných údajov prezident Ivan Gašparovič nepodpísal. Novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý štvrtok narýchlo schválil parlament, poslal na prerokovanie.

Poslanci ju stihli opätovne schváliť ešte v štvrtok. Prijali však prezidentovu výhradu.

Gašparovič kritizoval časť, ktorá hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby. A to aj vtedy, keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb.

Schválili ju narýchlo

Čo sa malo zmeniť
  • Pokuty sa majú znížiť: Od polovice apríla by sa mali najvyššie sadzby pokút znížiť. Platný zákon stanovil povinnosť pokutovať firmy od 150 eur do 300-­tisíc eur. Po novom majú klesnúť maximálne na 200-­tisíc eur.
  • Nebudú povinné: Firmy kritizovali povinnosť úradu pokutovať firmy. V zákone je totiž napísané, že úrad musí udeliť pokutu. V novele by sa povinnosť mala zmeniť na možnosť udeliť pokutu.

  • Spôsobilá osoba nemusí byť zamestnancom: Firma s ňou môže mať aj iný typ pracovno-právneho vzťahu - napríklad môže byť dohodárom.

Parlament pôvodne prijal novelu pred týždňom, pričom o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Firmy zákon kritizovali

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR).

Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Firmy mali za splnenie požiadaviek zákona zaplatiť zhruba 2500 až 4000 eur. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  3. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  6. Lenivý brunch s Muchom
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  9. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 100
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 7 087
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 759
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 301
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 269
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 3 853
  7. Od Česka až po Jadran 3 801
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 090
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 085
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 155
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Blaha zo Smeru (vľavo) a Marian Kotleba z ĽSNS prišli podporiť protestujúcich pred budovu Národnej rady.

Toto je rok 2021, toto je najlepší možný výsledok miliónov rokov evolúcie.


25. júl
Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021.

Elišku Mintálovú čaká semifinále.


Marián Szűcs 7 h
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Minister Lengvarský má dôveru prezidentky.


a 1 ďalší 23. júl

Neprehliadnite tiež

Nový nástroj využíva šesť šálok mletej kávy.

Dôvodom sú mrazy, ktoré ohrozujú úrodu.


TASR 3 h
Ján Kotuľa (vľavo) na snímke z roku 2010 spolu s Jánom Figeľom.

S menom Jána Kotuľu sa spájajú aj viaceré dopravné stavby. Zomrel vo veku 70 rokov.


TASR 6 h
Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


6 h
Ilustračná fotografia.

Komisia označuje AI ako rizikovú.


TASR 7 h