Obedy v reštauráciách sú presolené a majú veľa tukov, zistili hygienici

Hygienici urobili kontroly v 797 zariadeniach, nedostatky zistili v 328 reštauráciách, teda v 41 percentách.

BRATISLAVA. Špinavé oblečenie aj nevyhovujúcu hygienu rúk zamestnancov zistili hygienici v slovenských reštauráciách, v ktorých podávajú obedové menu.

Hygienici sa v reštauráciách stretli aj s hotovým jedlom skladovaným na podlahe či našli potraviny po dátume spotreby. Za pochybenia padali pokuty a v štyroch prípadoch nariadili prevádzku dočasne zavrieť.

Takéto výsledky má kontrola, ktorú Úrad verejného zdravotníctva vykonal v reštauráciách v období od 15. do 29. januára. Hygienici urobili dohromady 949 kontrol v 797 zariadeniach. Hygienické nedostatky zistili v 328 z nich, teda v 41 percentách reštaurácií.

Najviac nedostatkov zistili hygienici v reštauráciách v Trnavskom kraji, a to v 63 percentách kontrolovaných prevádzok. Ako druhý najhorší z kontrol vyšiel Bratislavský kraj s 50 percentami reštaurácií, ktoré pochybili.

Ide o 25 reštaurácií, z ktorých 16 sa nachádza v hlavnom meste. Najmenej pochybení hygienici našli v reštauráciách v Košickom kraji (20 percent) a Nitrianskom kraji (31 percent).

Zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková upozorňuje na to, že obedové menu často máva vysokú energetickú hodnotu a vysoký obsah tukov.

„U mužov tieto hodnoty presahovali podľa odporúčaných výživových dávok o 30 až 60 percent a u žien od 30 až 80 percent. Zároveň bol vysoký príjem bielkovín,“ hovorí Trusková.

Ako príklad uviedla jeden z obedov – krémovú cesnakovú polievku s opečeným pečivom, pirohy plnené údeným mäsom so slaninou a bryndzou. Takýto obed mal energetickú hodnotu až 7 531 kJ, pričom odporúčaný príjem pre obed je do 3 500 kJ. Alarmujúce je podľa Truskovej aj zistenie, že jedlá boli v reštauráciách presolené.

„Jeden obed naplnil príjem soli takmer na dva dni,“ hovorí. Úrad verejného zdravotníctva v takýchto prípadoch pokuty uložiť nemôže, keďže ide len o odporúčané dávky. Reštauráciám však odporučili, aby jedálny lístok upravili.

Hygienici sa tentoraz zamerali na slovenské reštaurácie, ktoré podávajú obedové menu. Okrem iného zistili i nevhodné skladovanie potravín či nepovolené zamrazovanie čerstvých potravín, plesnivé steny či znečistenú kuchyňu.

Zlú povesť medzi ľuďmi mávajú aj ázijské bistrá. Ako hovorí Trusková, po tejto kontrole skončili slovenské reštaurácie podobne zle ako tie ázijské.

„Zistené hygienické nedostatky boli porovnateľné,“ hovorí. Zároveň upozorňuje, že tentoraz navštívili reštaurácie, u ktorých už v minulosti zistili pochybenia a možno preto nedopadli v hodnotení dobre.

Za pochybenia rozdávali hygienici aj pokuty. Na mieste ich uložili 251, a to v sume viac ako 15 800 eur. Najviac pokút rozdali v Trnavskom a Žilinskom kraji. Za zistené nedostatky začal úrad aj 98 správnych konaní.

V štyroch prípadoch dokonca nariadili dočasne uzatvoriť prevádzku za vážne a viaceré pochybenia. Šlo o reštaurácie vo Zvolene, Trnovci nad Váhom, Považskej Bystrici či o bufet v Štúrove. V troch prípadoch nariadili dočasne zavrieť kuchyňu reštaurácie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 163
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 045
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 165
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 284
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 936
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 244
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 064
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 600
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 812
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 2 621

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

KULTÚRA

Česi na objednávku vlády nikoho neuniesli, predbehli nás v inom

Českí filmári vedia, kde hľadať hrdinov.

Neprehliadnite tiež

Fica trápia dovážané potraviny, chce sa im venovať na summite V4

Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

Šéf PSA: Opel zostane aj po prevzatí nemeckou firmou

Existujú totiž zákazníci, ktorí nekupujú francúzske značky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop