Povinností pri spracovaní osobných údajov ubudne

Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či za porušenie zákona o ochrane osobných údajov pokutu zamestnávateľovi uloží alebo nie.

BRATISLAVA. Podnikateľom ubudnú niektoré povinnosti pri spracovaní osobných údajov.

Napríklad po novom už nebudú musieť vypracovávať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa má zmeniť na oznámenie, ktoré nebude podliehať režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti a bude ho možné vykonať aj elektronicky.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Poslanci o nej rokovali v skrátenom režime, zákon má nadobudnúť účinnosť 15. apríla tohto roka.

Taktiež má klesnúť sadzobník pokút za porušenie zákona. Po novom klesne maximálna výška pokuty z 300.000 eur na 200.000 eur. Pokutovaná bude len firma, v minulosti mohol pokutu dostať za porušenie zákona aj zamestnanec.

Ukladanie pokút zamestnávateľom má podľa návrhu zákona závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú.

"Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie povinností ustanovených zákonom sa navrhuje rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Skutočnosť, či Úrad na ochranu osobných údajov v prípade fakultatívnosti pokutu uloží, ako aj výška pokuty sa bude následne odvíjať od závažnosti, rozsahu a času trvania následkov protiprávneho konania, prípadného opakovania takéhoto konania, miery ohrozenia súkromného a rodinného života a počtu dotknutých osôb.

"Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe. Firma tak môže dostať pokutu, ak napríklad poruší základné pravidlá pri spracovaní osobných údajov, ak zaznamenávané informácie neboli správne, alebo poruší pravidlá pri likvidácii osobných údajov.

Podnikateľom sa ruší aj registračná povinnosť informačných systémov pri spracovaní osobných údajov. "Vzhľadom na nahradenie registrácie informačných systémov oznamovacou povinnosťou sa ruší správny poplatok vyberaný registráciou," zhodli sa poslanci v pozmeňovacom návrhu.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 022
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 006
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 214
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 776
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 364
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 156
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 916
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 954
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 735
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 744

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

DOMOV

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Biskupi ideológii pozornosť nevenujú.

DOMOV

Politici, ktorým zrušia stranu, nebudú môcť ďalej pôsobiť

V zahraničí zákaz znamenal pre niektorých ľudí politický koniec.

Neprehliadnite tiež

Ako odhaliť šmejdov ešte pred konaním akcie a čo spraviť s výrobkami

Zmluvy, ktoré človek podpíše na nelegálne usporiadanej akcii, neplatia.

Bloomberg: Elektrické auta môžu byť lacnejšie než benzínové

Pokles cien batérií by mohol znamenať, že elektrické autá zlacnejú už v roku 2025.

Plat bez práce môže fungovať v niektorých štátoch, na Slovensku nie

Obhajcovia základného príjmu tvrdia, že pomôže zlepšiť životnú úroveň chudobných a štátu sa vďaka nemu znížia výdavky.

V Bratislave zvažujú postaviť parkovací dom s parkom na streche

Parkovací dom chce postaviť mestská časť, rekreačná zóna má mať 1423 štvorcových metrov.