SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Povinností pri spracovaní osobných údajov ubudne

Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či za porušenie zákona o ochrane osobných údajov pokutu zamestnávateľovi uloží alebo nie.

BRATISLAVA. Podnikateľom ubudnú niektoré povinnosti pri spracovaní osobných údajov.

Napríklad po novom už nebudú musieť vypracovávať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa má zmeniť na oznámenie, ktoré nebude podliehať režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti a bude ho možné vykonať aj elektronicky.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Poslanci o nej rokovali v skrátenom režime, zákon má nadobudnúť účinnosť 15. apríla tohto roka.

Skryť Vypnúť reklamu

Taktiež má klesnúť sadzobník pokút za porušenie zákona. Po novom klesne maximálna výška pokuty z 300.000 eur na 200.000 eur. Pokutovaná bude len firma, v minulosti mohol pokutu dostať za porušenie zákona aj zamestnanec.

Ukladanie pokút zamestnávateľom má podľa návrhu zákona závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú.

"Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie povinností ustanovených zákonom sa navrhuje rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Skutočnosť, či Úrad na ochranu osobných údajov v prípade fakultatívnosti pokutu uloží, ako aj výška pokuty sa bude následne odvíjať od závažnosti, rozsahu a času trvania následkov protiprávneho konania, prípadného opakovania takéhoto konania, miery ohrozenia súkromného a rodinného života a počtu dotknutých osôb.

Skryť Vypnúť reklamu

"Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe. Firma tak môže dostať pokutu, ak napríklad poruší základné pravidlá pri spracovaní osobných údajov, ak zaznamenávané informácie neboli správne, alebo poruší pravidlá pri likvidácii osobných údajov.

Podnikateľom sa ruší aj registračná povinnosť informačných systémov pri spracovaní osobných údajov. "Vzhľadom na nahradenie registrácie informačných systémov oznamovacou povinnosťou sa ruší správny poplatok vyberaný registráciou," zhodli sa poslanci v pozmeňovacom návrhu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 653
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 987
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 689
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 888
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 150
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 823
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 490
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 364
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 314
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 150
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Daňové priznanie 2018

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kedy sa dostanete na rad? Zverejnili podrobnosti očkovacej stratégie

Mladší ako 45 rokov sa dostanú na rad ako poslední.

Očkovanie v UNLP.

Koronavírus na Slovensku: Návrat žiakov do škôl sa odkladá minimálne o ďalší týždeň (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 228-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 737 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).
Komentár Petra Schutza

Na vaše prianie, madam

Opäť sa bude aj Kremeľ otriasať. Nie obavami, ale rehotom Putina.

Peter Schutz

Vlhovej brat: Aj v lyžovaní je politika. Každý chce s nami vybabrať

Vlha hovorí, prečo posledné preteky nedopadli podľa očakávaní.

Petra Vlhová, Boris Vlha

Neprehliadnite tiež

Nemecko navrhuje povinnosť poskytovať viacnásobne použiteľné obaly

Viaceré združenia tieto plány privítali, kritika zaznela od spotrebiteľských a ekologických organizácií.

V obľúbenej reštaurácii si pri obede neposedíte. Tie, čo nezavreli, dovezú jedlo k zákazníkovi alebo umožňujú osobný odber.

Revidované znenie vízie Slovenska do roku 2030 zohľadňuje aj vplyv pandémie

Vláda schválila nové znenie dlhodobej stratégie rozvoja.

Ministerka investícií Veronika Remišová.
Ilustračná fotografia.

Rezort hospodárstva odporúča testovanie vo firmách s viac ako 250 zamestnancami

Prevádzkové náklady budú kompenzované zo strany štátu sumou 3,5 eura na každý test.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.