Povinností pri spracovaní osobných údajov ubudne

Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či za porušenie zákona o ochrane osobných údajov pokutu zamestnávateľovi uloží alebo nie.

BRATISLAVA. Podnikateľom ubudnú niektoré povinnosti pri spracovaní osobných údajov.

Napríklad po novom už nebudú musieť vypracovávať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa má zmeniť na oznámenie, ktoré nebude podliehať režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti a bude ho možné vykonať aj elektronicky.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Poslanci o nej rokovali v skrátenom režime, zákon má nadobudnúť účinnosť 15. apríla tohto roka.

Taktiež má klesnúť sadzobník pokút za porušenie zákona. Po novom klesne maximálna výška pokuty z 300.000 eur na 200.000 eur. Pokutovaná bude len firma, v minulosti mohol pokutu dostať za porušenie zákona aj zamestnanec.

Ukladanie pokút zamestnávateľom má podľa návrhu zákona závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú.

"Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie povinností ustanovených zákonom sa navrhuje rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Skutočnosť, či Úrad na ochranu osobných údajov v prípade fakultatívnosti pokutu uloží, ako aj výška pokuty sa bude následne odvíjať od závažnosti, rozsahu a času trvania následkov protiprávneho konania, prípadného opakovania takéhoto konania, miery ohrozenia súkromného a rodinného života a počtu dotknutých osôb.

"Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe. Firma tak môže dostať pokutu, ak napríklad poruší základné pravidlá pri spracovaní osobných údajov, ak zaznamenávané informácie neboli správne, alebo poruší pravidlá pri likvidácii osobných údajov.

Podnikateľom sa ruší aj registračná povinnosť informačných systémov pri spracovaní osobných údajov. "Vzhľadom na nahradenie registrácie informačných systémov oznamovacou povinnosťou sa ruší správny poplatok vyberaný registráciou," zhodli sa poslanci v pozmeňovacom návrhu.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 497
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 3 708
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 090
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 797
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 599
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 521
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 509
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 400
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 367
  10. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 963

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Robert Roth: Filmom Nina som si musel posoliť rany

Film Nina hovorí o rozvode, v úlohe rodiča hrá on.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KULTÚRA

Rodičia zlyhávajú a vinia dieťa. Film Nina je drsnejší ako horor

Nový slovenský film sa nechce páčiť.

Neprehliadnite tiež

Český Tuzemák je rakovinotvorný, Česi sa však škodlivej látky nechcú vzdať

S rumovou arómou nemusí mať problém iba Česko, ale aj ďalšie štáty, kde sa výrobky zo spornej látky používajú.

Česi dlhujú v zahraničí vyše 4 bilióny korún, je to historické maximum

Zahraničný dlh Česka sa medziročne zvýšil o 1,161 bilióna korún.

Dotácia na zateplenie domu je vyššia, záujemcov o ňu pribudlo

Peňazí je viac, dokumentácie menej. Do tretieho kola vstúpili dotácie na zateplenie domov s novými pravidlami, získať možno až 8500 eur.

Érsek sa rozhodol, bratislavské letisko chce dať do prenájmu

Minister dopravy predložil koaličným partnerom návrh na 30-ročnú koncesiu Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.