SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Povinností pri spracovaní osobných údajov ubudne

Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či za porušenie zákona o ochrane osobných údajov pokutu zamestnávateľovi uloží alebo nie.

BRATISLAVA. Podnikateľom ubudnú niektoré povinnosti pri spracovaní osobných údajov.

Napríklad po novom už nebudú musieť vypracovávať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa má zmeniť na oznámenie, ktoré nebude podliehať režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti a bude ho možné vykonať aj elektronicky.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Poslanci o nej rokovali v skrátenom režime, zákon má nadobudnúť účinnosť 15. apríla tohto roka.

Skryť Vypnúť reklamu

Taktiež má klesnúť sadzobník pokút za porušenie zákona. Po novom klesne maximálna výška pokuty z 300.000 eur na 200.000 eur. Pokutovaná bude len firma, v minulosti mohol pokutu dostať za porušenie zákona aj zamestnanec.

Ukladanie pokút zamestnávateľom má podľa návrhu zákona závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú.

"Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie povinností ustanovených zákonom sa navrhuje rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Skutočnosť, či Úrad na ochranu osobných údajov v prípade fakultatívnosti pokutu uloží, ako aj výška pokuty sa bude následne odvíjať od závažnosti, rozsahu a času trvania následkov protiprávneho konania, prípadného opakovania takéhoto konania, miery ohrozenia súkromného a rodinného života a počtu dotknutých osôb.

Skryť Vypnúť reklamu

"Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe. Firma tak môže dostať pokutu, ak napríklad poruší základné pravidlá pri spracovaní osobných údajov, ak zaznamenávané informácie neboli správne, alebo poruší pravidlá pri likvidácii osobných údajov.

Podnikateľom sa ruší aj registračná povinnosť informačných systémov pri spracovaní osobných údajov. "Vzhľadom na nahradenie registrácie informačných systémov oznamovacou povinnosťou sa ruší správny poplatok vyberaný registráciou," zhodli sa poslanci v pozmeňovacom návrhu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 819
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 740
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 905
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 322
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 223
  6. Od Česka až po Jadran 3 970
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 071
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 870
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Inšpekcia má odposluchy aj videozáznamy.


5 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet 2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Financie z grantov podporia uvedenie nízkouhlíkových technológií na trh.


SITA 7 h
Kontajnerovo v čínskom meste Čching-tao.

Fond zlepšil výhľad bohatým krajinám.


SITA 7 h
Ilustračné foto.

Výrobcovia sa často zameriavajú práve na deti tisíckami lákavých chutí.


TASR 8 h
Ilustračná fotografia.

Úrad pre verejné obstarávanie uložil spoločnosti pokutu.


TASR 10 h