BRATISLAVA. Členské štáty EÚ v roku 2013 podľa údajov Európskej komisie vyviezli spolu 3,1 milióna ton ošípaných, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa. Bolo to o jedno percento viac ako v roku 2012.
Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska.
Najviac tohto druhu mäsa do tretích krajín už tradične exportovali Nemecko, Dánsko, Poľsko, Španielsko, Holandsko a Francúzsko. Podiel týchto štátov na celkovom vývoze z EÚ dosiahol úroveň 79 percent.
Kto kupoval mäso
Najväčším odberateľom bravčového mäsa z EÚ bolo v minulom roku Rusko, ktoré ho nakúpilo spolu 747-tisíc ton, teda o 0,3 percenta viac ako v roku 2012. Šlo takmer o štvrtinu celkového vývozu z EÚ.
Výrazne sa vlani zvýšili dodávky bravčoviny do Číny, konkrétne o 14 %, a na Filipíny o 38 %. Export stúpol aj do Hongkongu, Japonska a Angoly. Oproti tomu klesol vývoz na Ukrajinu, a to o 24 %, do Bieloruska o 29 % a do Kórejskej republiky o 25 %.
Z najväčších vývozcov zaznamenali pokles exportu Nemecko a Španielsko, zatiaľ čo export z Dánska, Poľska, Holandska a Francúzska vzrástol.
V štruktúre predaja jednotlivých komodít tvorilo najväčší podiel mrazené bravčové mäso 43 % a tuky a vnútorností 44 %. Ich odbyt sa medziročne zvýšil viac ako o 8 %, respektíve o 2 %.
Únia bravčovinu aj dováža
V roku 2013 členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách takmer 34-tisíc ton živých zvierat, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 9 % menej ako v roku 2012.
Najväčšími dodávateľmi bravčového mäsa do EÚ boli tradične Švajčiarsko a Čile. Dovoz tohto druhu mäsa, najmä tuku a bravčových vnútorností zo Srbska, sa zvýšil takmer o tretinu.