SME
Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

Firmám chýbajú odborníci tam, kde sú absolventi bez práce

Personalisti nechcú zamestnávať ľudí po skončení odbornej školy, chýba im prax.

Absolventi sa v podnikoch uplatňujú iba ťažko - chýba im prax.Absolventi sa v podnikoch uplatňujú iba ťažko - chýba im prax. (Zdroj: SME - ARCHÍV)

Študenti, ktorí skončia stredné odborné školy, sú horší ako v minulosti, hovoria personalisti. Vyčítajú im slabé praktické zručnosti, ale aj horšie správanie.

Obrábač kovov, kuchár a murár. V týchto profesiách firmám najviac chýba odborná pripravenosť ľudí po skončení školy.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý koncom minulého roka urobila agentúra AKO.

Práve v týchto odboroch pritom ostáva po skončení strednej školy veľa absolventov bez práce.

Z tých, ktorí sa vyučia za obrábača kovov či murára, bol vlani v septembri podľa Ústavu informácií a prognóz školstva nezamestnaný každý tretí.

Bez práce bolo aj takmer 16 percent absolventov odboru kuchár.

Hoci majú mladí obrábači kovov po skončení školy problém s uplatnením na trhu práce, tento odbor patrí medzi tie, ktoré chce ministerstvo školstva podporovať.

Odbor spoločného stravovania, pod ktorý patrí aj príprava budúcich čašníkov a kuchárov, sa naopak dostal na zoznam študijných odborov, ktoré chce ministerstvo obmedziť.

„Nie je správne spájať výsledky prieskumu agentúry AKO so spomínaným zoznamom, ide o dve odlišné iniciatívy,“ hovorí ministerstvo.

Absolventom chýba prax

Prieskum
Odborné profesie

Prieskum robila agentúra AKO, údaje zbierala od 29. 11. do 18. 12. 2013.

  • Spolu urobila tisíc rozhovorov s personalistami.
  • Prieskum aj s prezentáciou stáli 43-­tisíc eur.
  • Tento prieskum je súčasťou projektu Odborné vzdelávanie a príprava na trh práce, z veľkej časti je financovaný z programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, časť z rozpočtu.
  • Celý projekt má 1850 položiek a vyjde na 1,3 milióna eur.

Za vysokú mieru nezamestnanosti v odboroch, v ktorých sa zamestnávateľom ťažko hľadajú odborníci, môže zlá štruktúra nášho školstva i nezamestnaných, myslí si Luboš Sirota z personálnej agentúry McRoy.

Personalistom chýba podľa prieskumu u absolventov odborných škôl najmä prax. Školy teda nedokážu zabezpečiť dostatočne kvalifikovaných absolventov.

Nároky firiem na odbornú pripravenosť ľudí sa nedarí splniť aj preto, že sa na niektoré pozície hlásia aj ľudia s úplne iným vzdelaním, dodáva Václav Hřích z agentúry AKO.

Dnes ich často nahrádzajú aj vysokoškolskí absolventi, ktorí sa podľa prieskumu čoraz častejšie hlásia na pozície, kde stačí aj stredoškolské vzdelanie. Personalisti potom musia týchto zamestnancov zaúčať.

Platí to však aj naopak: absolventi učebných odborov nechcú pracovať v profesiách, v ktorých sa vyučili, hovorí šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka. Často skončia na úradoch práce.

„Keď sme sa študentov automechanikov pýtali, len jeden v odbore pracoval, lebo jeho otec mal firmu. Štrnásti chceli robiť niečo úplne iné,“ vraví Machunka.

Zhoršiť podmienky im môže aj regionálna nezamestnanosť a neochota cestovať za prácou.

Idú tam, kde sa dostali

Štúdium za kuchára či murára u nás dopláca aj na to, že naň smerujú žiaci s horším prospechom, podobne sú na tom aj lesnícke či pôdohospodárske školy, pripomína Sirota.

„O dané odvetvie nemajú mnohí študenti v skutočnosti záujem,“ dodáva.

Tento názor potvrdzujú podľa prieskumu agentúry AKO aj iní personalisti.

„Študujú tie učebné odbory často preto, lebo sa na ne dostali, nie preto, že k nim majú blízko,“ dodáva Machunka.

Riešením by mohla podľa neho byť ústretovejšia migračná politika. Keď tieto profesie dnešní mladí nechcú robiť, môžu ich nahradiť napríklad záujemcovia z Ukrajiny.

Firmy však podľa prieskumu tiež nie sú voči absolventom vždy ústretové. Sedem percent z nich v prieskume povedalo, že absolventov vôbec neprijímajú.

Za ideálneho uchádzača považujú človeka vyučeného v odbore, ktorý nie je čerstvým absolventom, ale nie je to jeho prvé zamestnanie, má už teda istú prax a návyky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 842
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 795
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 018
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 621
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 450
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 339
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 259
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 164
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 153
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Medzi uhynutými rybali boli aj generačné ryby.

Inšpekcia životného prostredia aj polícia ekologickú katastrofu riešia.


30. júl
Martina Hrašnová.

Sledujte 9. deň olympiády minútu po minúte.


Sportnet 1 h
Martin Huba.

Na Detskej univerzite Komenského prednášal o kultivovanosti.


30. júl
Ilustračné foto

Nikto z českých politikov neodpovedal.


27. júl

Neprehliadnite tiež

Pracovníci zostavujú plávajúce člny so solárnymi panelmi v priehradnej nádrži Lac des Toules vo švajčiarskom Bourg-Saint-Pierre 8. októbra 2019.

Doterajšie kroky v oblasti klímy boli často kritizované ako príliš pomalé.


TASR 11 h
Martine Sanspicheová drží husacie pečene na trhovisku vo francúzskom Toulouse. Metóda používaná pri ich výrobe je veľmi kritizovaná, preto startup Gourmey prichádza s novým riešením.

Metódy používané pri výrobe vyvolávajú vo svete čoraz väčšie znepokojenie.


TASR 12 h
Minister práce Milan Krajniak.

Ministerstvo práce predložilo materiál do medzirezortného pripomienkového konania.


TASR 14 h
Povinne poistený živnostník platí odvody, aj keď sa mu nedarí.

Minimálnej penzii sa možno vyhnúť.


30. júl