Chlieb po dátume spotreby môže uškodiť

Balené pečivo vydrží dlhšie vďaka sterilizácii a konzervačným látkam. Víta ho obchod aj ľudia.

Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Trvanlivosť nebaleného pečiva je pomerne krátka. Zvykli sme si, že sa na ňom pleseň objaví rýchlo.

Priemerná trvanlivosť baleného chleba je síce niekoľko dní, no neotvorený môže vyzerať normálne ešte dlho po dátume spotreby.

Presvedčila sa o tom aj Dominika z Považskej Bystrice. Na internát si kúpila balený toastový chlieb Clever. Pekárenské výrobky tejto značky vyrába pre reťazec Billa spoločnosť Penam.

Na druhý deň po kúpe musela Dominika odcestovať. Keď sa vrátila, bol chlieb asi dva týždne po dátume spotreby. „Čudovala som sa, že je mäkký a bez plesne. Nechala som si ho a sledovala, čo sa bude diať,“ vraví.

Vyhodila ho po pol roku, keď sa sťahovala. Chlieb vyzeral rovnako ako pri kúpe. „Takmer určite nebol jedlý, no je zaujímavé, ako dlho vydržal aspoň navonok v nezmenenom stave,“ dodáva.

Trvanlivosť sa dá predĺžiť

Toastové chleby sú špecifickou skupinou pečiva, vraví Peter Živický z firmy Penam.

„Zákazník pri ňom očakáva dlhšiu trvanlivosť, počas ktorej bude čerstvý a chutný,“ objasňuje. Pekári sa preto pri vývoji zloženia zameriavajú najmä na dlhodobé udržanie kvality.

Lehota spotreby sa podľa Vojtecha Szemesa z Cechu pekárov a cukrárov predlžuje bežnou či niekoľkonásobnou sterilizáciou a pridávaním chemických prípravkov, čo obmedzia tvorbu plesne.

„Pri balených chleboch sa dajú použiť konzervačné látky, ako napríklad kyselina sorbová či propiónová,“ dopĺňa Oľga Jobeková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Balené pekárenské výrobky sú hygienickejšie ako nebalené, tvrdí Szemes.

„Uprednostňujem pri nakupovaní balený chlieb. Nebalený môže byť pri manipulácii, preprave a predaji kontaminovaný mikroorganizmami,“ vysvetľuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

„Snahou pekára nie je vyrábať chlieb s rekordnou trvanlivosťou. Ten pečie svoje výrobky každý deň,“ hovorí Jobeková.

Dlhodobá trvanlivosť pekárskych výrobkov je výhodná najmä pre obchodníka. „Naraz nakúpi väčšie množstvo, žiada zľavu z ceny a dlhšie sa nemusí starať o dodávky týchto výrobkov,“ vysvetľuje Szemes.

Po pol roku iste vyhodiť

Jedenie chleba v rozumnom čase po záruke zväčša nespôsobí zdravotné ťažkosti.

„Nevidím v tom veľký problém, ak nie je napríklad poškodený plesňou. Takéto potraviny by sa mali vždy celé vyhodiť,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. Plesne môžu spôsobiť zdravotné problémy a niektoré majú karcinogénne účinky.

Jesť chlieb pol roka po záruke by už neriskoval. „Môžu tam ľahko pôsobiť baktérie a procesy, ktoré nevidno,“ dopĺňa.

Dôležitým faktorom trvanlivosti je aj obal výrobku a jeho uskladnenie, pretože potraviny sa môžu pokaziť aj počas záručnej lehoty, ak ich nesprávne skladujeme.

„Neodporúčame jesť chlieb po uplynutí dátumu spotreby, aj keď navonok nevyzerá inak,“ konštatuje Živický.

Treba si uvedomiť, že chlieb je živá hmota, tvorba plesní a kvasiniek je teda prirodzeným procesom, hovorí Jobeková.

Dôležité je, aby spotrebiteľ čítal etiketu a rozhodol sa, či si kúpi chlieb s konzervačnou látkou, alebo bez nej. „V zložení výrobku musí byť uvedená každá prídavná látka,“ hovorí.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 084
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 9 601
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 771
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 837
  5. Splnený sen 1 940
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 832
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 503
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 1 223
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 992
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 957

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Kotleba. Chlap, ktorý postavil Slovensko do pozoru

Zaprášený a vyblednutý strašiak v poli nás zmobilizoval.

Neprehliadnite tiež

Cukor zlacnie, sladkosti na Vianoce ale nemusia byť lacnejšie

Zrušenie kvót na cukor v EÚ zvýši jeho ponuku a aj tlak na ceny, ktoré by mali ďalej klesať. Lacnejšie pečenie a sladkosti počas Vianoc to však nemusí priniesť.

Egypt zaznamenal prudký nárast zisku z turistického ruchu

Príjmy dosiahli za deväť mesiacov tohto roka 4,5 miliardy eur.

Hopin chystá revolúciu. Chce fungovať ako Uber

Ministerstvo dopravy situáciu okolo taxislužieb zatiaľ analyzuje a zvažuje prípadné opatrenia.

Chybu občianskych opravia za mesiac, vydávanie kľúčov nestopli

O zneplatnenie podpisového kľúča by mali požiadať najmä tí občania, ktorých digitálne podpísané dokumenty sa môžu objaviť na webe.