S odlíšením dopekaných žemlí sa čaká na Brusel

Jahnátek značenie rozmrazeného pečiva menil a opätovne poslal na odobrenie Európskej komisii.

Niektoré obchodné siete sa zariadili aj bez vyhlášky.(Zdroj: SME/Denisa Čimová)

BRATISLAVA. Počas sviatkov sa Ľudmila rozhodla porušiť zvyklosti. V supermarkete kúpila chlieb, ktorý jej rodina dovtedy nejedávala.

Zistila, že vydrží dlhšie čerstvý a je chutný aj po dvoch dňoch.

„Pri najbližšom nákupe som sa preto pýtala obsluhy na rozdiel. Predavač odvetil, že tento je čerstvý a ten vedľa dopekajú z dovezeného polotovaru,“ vraví.

Bez opýtania by sa nedozvedela, aký je medzi nimi rozdiel. Obchod totiž nemusí uviesť, ktorý chlieb je skutočne čerstvý a ktorý síce čerstvo vonia, no je dopečený z rozmrazeného predpečeného bochníka.

Zmeniť sa to malo už vlani, no účinnosť vyhlášky o označovaní dopekaného pečiva sa niekoľkokrát posúvala.

Jahnátek prepisoval

Čo navrhujú
Označovanie pečiva
  • Ako čerstvé sa bude môcť predávať len pečivo, ktoré nebolo predpečené a predáva sa najneskôr 24 hodín po upečení.
  • Upečené a zmrazené pečivo, ktoré sa ponúka rozmrazené, sa musí označiť slovom rozmrazené.
  • Pečivo, ktoré je dopekané v predajni z chladeného alebo mrazeného polotovaru, sa musí označiť nápisom vyrobené dopečením zo zmrazeného alebo z chladeného polotovaru.

S nápadom na označenie dopekaného pečiva prišiel ešte v roku 2011 vtedajší minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Navrhol, aby bolo označovanie povinné od leta 2012.

Tento termín však nevyšiel, oddialila ho Európska komisia, ktorá musí odobriť extra úpravu označovania potravín.

„Vyčítali nám, že vyhláška bola spravená podľa nového nariadenia, ktoré v roku 2012 neplatilo a začalo platiť až v roku 2013. Stačilo posunúť účinnosť vyhlášky o označovaní pečiva na 1. január 2013,“ vraví Simon.

Minister Ľubomír Jahnátek (Smer) síce tvrdil, že Simonovo označovanie pečiva podporuje, no vyhlášku prepísal a opäť ju poslal do Bruselu.

„Je stále na notifikácii, nemáme záverečné vyjadrenie,“ vysvetlil hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Označovanie dopekaného pečiva má byť povinné hneď potom, ako Brusel náš návrh odsúhlasí.

Výmena ministrov ovplyvnila aj označenie, akým sa má čerstvé pečivo od dopečeného rozlišovať. Simon navrhol označenie „dopečené“, Jahnátek chce zaviesť pojem „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“.

Týmito slovami budú musieť obchodníci označiť takéto pečivo napríklad na cenovke či ceduli na regále s chlebom.

Česi nevyriešili „pekárne“

V Česku je rozlišovanie čerstvého pečiva od dopekaného povinné od augusta 2012. Tamojšie ministerstvo si túto povinnosť pochvaľuje.

Proti povinnému značeniu dopekaných bagiet, žemlí či rožkov sa v čase prijímania vyhlášky boli českí obchodníci, no dnes vyhlášku hodnotia skôr pozitívne.

„Znamenala finančnú a administratívnu záťaž, ale naše tržby neovplyvnila,“ vraví hovorkyňa reťazca Globus Pavla Hobíková.

V Česku sa podľa nej ukázalo, že riešiť treba okrem označovania samotného pečiva aj využívanie pojmu pekáreň.

„Označiť týmto slovom miesto, kde sú len rozmrazovacie alebo dopekacie pece, je zavádzajúce a zákazník si môže mylne myslieť, že ide o tradičnú výrobu,“ vraví.

Keď Brusel odobrí našu vyhlášku o označovaní pečiva, obchodníci by nemali ľudí zavádzať mylným označením pekárne.

Bude sa ňou môcť označovať len prevádzka, kde sa pečivo nielen pečie, ale aj zarába, miesi a kde kysne cesto.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 270
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 159
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 230
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 202
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 953
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 233
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 034
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 601
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 850
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 576

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Kmotrík sa posilňuje v susednom Česku. Kúpil tretiu najväčšiu sieť trafík

Za väčšinový podiel v tarfikovej sieti Valmont zaplatil približne 22 miliónov eur. V súťaži sa stretol so štyrmi uchádzačmi

Fica trápia dovážané potraviny, chce sa im venovať na summite V4

Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop