S odlíšením dopekaných žemlí sa čaká na Brusel

Jahnátek značenie rozmrazeného pečiva menil a opätovne poslal na odobrenie Európskej komisii.

Niektoré obchodné siete sa zariadili aj bez vyhlášky.(Zdroj: SME/Denisa Čimová)

BRATISLAVA. Počas sviatkov sa Ľudmila rozhodla porušiť zvyklosti. V supermarkete kúpila chlieb, ktorý jej rodina dovtedy nejedávala.

Zistila, že vydrží dlhšie čerstvý a je chutný aj po dvoch dňoch.

„Pri najbližšom nákupe som sa preto pýtala obsluhy na rozdiel. Predavač odvetil, že tento je čerstvý a ten vedľa dopekajú z dovezeného polotovaru,“ vraví.

Bez opýtania by sa nedozvedela, aký je medzi nimi rozdiel. Obchod totiž nemusí uviesť, ktorý chlieb je skutočne čerstvý a ktorý síce čerstvo vonia, no je dopečený z rozmrazeného predpečeného bochníka.

Zmeniť sa to malo už vlani, no účinnosť vyhlášky o označovaní dopekaného pečiva sa niekoľkokrát posúvala.

Jahnátek prepisoval

Čo navrhujú
Označovanie pečiva
  • Ako čerstvé sa bude môcť predávať len pečivo, ktoré nebolo predpečené a predáva sa najneskôr 24 hodín po upečení.
  • Upečené a zmrazené pečivo, ktoré sa ponúka rozmrazené, sa musí označiť slovom rozmrazené.
  • Pečivo, ktoré je dopekané v predajni z chladeného alebo mrazeného polotovaru, sa musí označiť nápisom vyrobené dopečením zo zmrazeného alebo z chladeného polotovaru.

S nápadom na označenie dopekaného pečiva prišiel ešte v roku 2011 vtedajší minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Navrhol, aby bolo označovanie povinné od leta 2012.

Tento termín však nevyšiel, oddialila ho Európska komisia, ktorá musí odobriť extra úpravu označovania potravín.

„Vyčítali nám, že vyhláška bola spravená podľa nového nariadenia, ktoré v roku 2012 neplatilo a začalo platiť až v roku 2013. Stačilo posunúť účinnosť vyhlášky o označovaní pečiva na 1. január 2013,“ vraví Simon.

Minister Ľubomír Jahnátek (Smer) síce tvrdil, že Simonovo označovanie pečiva podporuje, no vyhlášku prepísal a opäť ju poslal do Bruselu.

„Je stále na notifikácii, nemáme záverečné vyjadrenie,“ vysvetlil hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Označovanie dopekaného pečiva má byť povinné hneď potom, ako Brusel náš návrh odsúhlasí.

Výmena ministrov ovplyvnila aj označenie, akým sa má čerstvé pečivo od dopečeného rozlišovať. Simon navrhol označenie „dopečené“, Jahnátek chce zaviesť pojem „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“.

Týmito slovami budú musieť obchodníci označiť takéto pečivo napríklad na cenovke či ceduli na regále s chlebom.

Česi nevyriešili „pekárne“

V Česku je rozlišovanie čerstvého pečiva od dopekaného povinné od augusta 2012. Tamojšie ministerstvo si túto povinnosť pochvaľuje.

Proti povinnému značeniu dopekaných bagiet, žemlí či rožkov sa v čase prijímania vyhlášky boli českí obchodníci, no dnes vyhlášku hodnotia skôr pozitívne.

„Znamenala finančnú a administratívnu záťaž, ale naše tržby neovplyvnila,“ vraví hovorkyňa reťazca Globus Pavla Hobíková.

V Česku sa podľa nej ukázalo, že riešiť treba okrem označovania samotného pečiva aj využívanie pojmu pekáreň.

„Označiť týmto slovom miesto, kde sú len rozmrazovacie alebo dopekacie pece, je zavádzajúce a zákazník si môže mylne myslieť, že ide o tradičnú výrobu,“ vraví.

Keď Brusel odobrí našu vyhlášku o označovaní pečiva, obchodníci by nemali ľudí zavádzať mylným označením pekárne.

Bude sa ňou môcť označovať len prevádzka, kde sa pečivo nielen pečie, ale aj zarába, miesi a kde kysne cesto.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 297
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 12 940
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 104
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 671
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 374
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 734
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 496
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 445
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 263
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 931

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Fed sa chce zbaviť dlhopisov, ktoré nakupoval od krízy. Čo to prinesie?

Od októbra sa americká centrálna banka každý mesiac zbaví dlhopisov v hodnote 10 miliárd dolárov.

Do Prahy dorazili čínske bicykle ofo, ide o najväčšiu bikesharingovú službu na svete

Obyvatelia Prahy môžu zadarmo jazdiť na bicykloch od firmy ofo. Stačí im na to len mobilný telefón.

V Bratislave otvorili pizzeriu Domino´s, druhú najväčšiu sieť na svete

Pizzeria Domino´s má v hlavnom meste problém s doručovaním.