Pri vianočných figúrkach sa podvádza s kakaom

Profesor z STU by nekúpil vianočné figúrky, do ktorých primiešali stužený rastlinný tuk, lebo škodí cievam.

Čokoláda by mala obsahovať aspoň 30 percent kakaového masla.(Zdroj: Ilustračné - SITA/AP)

BRATISLAVA. Niektorými vianočnými sladkosťami je lepšie iba ozdobiť stromček a radšej ich nejesť. Na nevhodné čokoládové figúrky už natrafili aj kontrolóri.

Spotrebiteľov varujú, aby čítali etikety. Predajne podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy lákajú aj na lacných čokoládových Mikulášov, ale kakaové maslo neobsahujú. „Pri pozornom čítaní informácií na obale sa spotrebiteľ dozvie, že výrobok sa volá Mikuláš, ale nie je to čokoláda,“ hovorí Ján Štulc z potravinovej správy.

Matka päťročného Michala kúpila cukrovinky z Rumunska, v ktorých bolo podľa etikety len deväť percent kakaovej hmoty. „Asi sedemcentimetrový Mikuláš stál 45 centov. Mal divnú pachuť.“

Aj Štulc hovorí, že deti cukrovinku, ktorá sa iba vydáva za čokoládovú, zvyčajne odmietnu. „Skončí v odpadkovom koši, lebo to nie je čokoláda a nechutí im.“

Podozrivo dlhý zoznam

Potravinová správa v predvianočnom období začala 135 správnych konaní za porušenie zákona o potravinách. Firmám navrhli pokuty, konkrétne pochybenia však nechcú zverejniť. „Správne konania nie sú ukončené, preto nemôžem uviesť názvy firiem a ani výšku sankcie, lebo tá sa môže pri odvolaniach zmeniť,“ uviedol Štulc.

Zo zákona môže dať pokuty od 100 eur do pol milióna eur. Päťstotisíc eur môže od firmy žiadať, ak vyrobila sladkosti zo surovín neznámeho pôvodu či po záruke.

Čím je zoznam použitých surovín dlhší, tým väčšie pochybnosti o čokoláde majte, radí profesor Peter Šimko (na snímke) z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Kakaová hmota alebo kakaové maslo, cukor, prípadne mlieko, to je prírodná čokoláda.“ Ak k nim primiešali prídavné látky, čiže „éčka“ a rôzne arómy, tým viac stráca čokoláda prírodný charakter. „Je podozrivé, ak obsahuje 20 komponentov, nemá prečo.“

Najdrahší tuk na zemeguli

Na pultoch obchodných reťazcov prevládajú vianočné cukrovinky, v ktorých nie sú iba základné suroviny potrebné na výrobu čokolády, väčšina obsahuje náhradu za kakaové maslo a aspoň dve „éčka“.

Šimko hovorí, že výrobcovia najčastejšie nahrádzajú kakaové maslo, ktoré sa získava zo semien kakaovníka. „Ide o najdrahší rastlinný tuk na zemeguli, ktorý poznáme. Je približne 30-krát drahšie ako stužené tuky, preto sa ho najviac oplatí falšovať.“

Aby výrobcovia čo najviac ušetrili, namiesto kakaového masla používajú stužené rastlinné tuky, pre zdravie môžu byť nebezpečné. „Takú čokoládu by som nekúpil. Stužené tuky obsahujú trans-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, potom kôrnatejú cievy, tepny srdca predčasne starnú,“ tvrdí Šimko.

O to rizikovejšie je, ak ich jedia deti. V Česku podľa Šimka v minulosti skúmali lacné čokolády. „Namerali v nich 30 až 35 percent trans-nenasýtených mastných kyselín v tuku, čo je alarmujúci fakt.“

Šimko odporúča kupovať čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 30 percent kakaového masla. „Čím má viac, 50 percent alebo 85 percent, tým je kvalitnejšia.“

Kakaové maslo podľa profesora z STU vyvoláva labužnícky pocit, lebo sa topí v ústach. „Iba ono má bod topenia nepatrne nižší ako teplota ľudského tela, čiže obalí chuťové poháriky a dostaví sa labužnícky pocit z čokolády. Ak sa pri výrobe použijú lacné náhrady, nepocítite to.“

Šimko donedávna spolupracoval s Fakultou potravinárskej a biochemickej technológie v Prahe, kde preverovali, či výrobcovia na etiketách k čokoládam píšu pravdu. „Stávalo sa, že sme natrafili na falšovateľov. Niektorí nepriznali, že čokoládu vyrobili zo stužených tukov.“ Európska legislatíva pripúšťa iba päťpercentnú náhradu kakaového masla bez toho, aby to bolo povinné uviesť.

Chybný čokoládový kvet

Štulc tvrdí, že oproti minulosti sa označovanie figúrok zlepšilo. Kontrolóri podľa neho teraz najčastejšie zisťujú, že sa na obale neuvádzajú prídavné látky, najmä farbivá, pri ktorých treba upozorňovať rodičov, že majú vplyv na zníženie pozorností detí.

„Pri kontrolách boli zistené aj cukrovinky vyrobené z kakaovej hmoty s nečistou vôňou a chuťou po zoxidovanom tuku. Také figúrky sa stiahli z predaja pre nevhodnosť na ľudský konzum.“

Znakom nekvality sú aj biele fľaky na čokoláde. „Voláme ich čokoládový kvet alebo výkvet. Je jasné, že výrobca použil iný tuk ako kakaový,“ hovorí Šimko. Väčšinou vzniká, keď výrobca nezvládne technologický proces alebo je čokoláda vystavená teplotným výkyvom.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 391
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 041
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 357
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 368
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 245
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 768
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 471
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 190
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 764
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 2 679

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ani vyšetrovanie Dúhu nepripraví o verejné zákazky. Pozrite sa, čo stavia

Zmluva na výstavbu tunela za 500 miliónov eur rieši korupciu, vyšetrovanie daní nie.

KOMENTÁRE

Keď je na výber medzi Dúhou a Váhostavom

Kde uviazlo trestné oznámenie vyzerá ako otázka na policajných šéfov.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

Neprehliadnite tiež

Nemecko zakázalo prespávanie v kamiónoch, vodičom za to hrozia pokuty

Európska komisia chce v najbližších dňoch ukázať nové pravidlá, ktoré sa týkajú uplatňovania predpisov pre vyslaných pracovníkov v oblasti cestnej dopravy.

British Airways môže pre výpadky stratiť sto miliónov eur

Zrušenie a meškanie letov vyvolalo chaos a frustráciu.

Samsung Electronics uvažuje o zvýšení kapacity v Číne

Dôvodom je veľký dopyt po pamäťových čipoch a rekordné tržby z ich predaja.

Diaľnica D1 v úseku Turany - Hubová povedie cez tunel

Štát vydal záverečné stanovisko z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.