Pri vianočných figúrkach sa podvádza s kakaom

Profesor z STU by nekúpil vianočné figúrky, do ktorých primiešali stužený rastlinný tuk, lebo škodí cievam.

Čokoláda by mala obsahovať aspoň 30 percent kakaového masla.(Zdroj: Ilustračné - SITA/AP)

BRATISLAVA. Niektorými vianočnými sladkosťami je lepšie iba ozdobiť stromček a radšej ich nejesť. Na nevhodné čokoládové figúrky už natrafili aj kontrolóri.

Spotrebiteľov varujú, aby čítali etikety. Predajne podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy lákajú aj na lacných čokoládových Mikulášov, ale kakaové maslo neobsahujú. „Pri pozornom čítaní informácií na obale sa spotrebiteľ dozvie, že výrobok sa volá Mikuláš, ale nie je to čokoláda,“ hovorí Ján Štulc z potravinovej správy.

Matka päťročného Michala kúpila cukrovinky z Rumunska, v ktorých bolo podľa etikety len deväť percent kakaovej hmoty. „Asi sedemcentimetrový Mikuláš stál 45 centov. Mal divnú pachuť.“

Aj Štulc hovorí, že deti cukrovinku, ktorá sa iba vydáva za čokoládovú, zvyčajne odmietnu. „Skončí v odpadkovom koši, lebo to nie je čokoláda a nechutí im.“

Podozrivo dlhý zoznam

Potravinová správa v predvianočnom období začala 135 správnych konaní za porušenie zákona o potravinách. Firmám navrhli pokuty, konkrétne pochybenia však nechcú zverejniť. „Správne konania nie sú ukončené, preto nemôžem uviesť názvy firiem a ani výšku sankcie, lebo tá sa môže pri odvolaniach zmeniť,“ uviedol Štulc.

Zo zákona môže dať pokuty od 100 eur do pol milióna eur. Päťstotisíc eur môže od firmy žiadať, ak vyrobila sladkosti zo surovín neznámeho pôvodu či po záruke.

Čím je zoznam použitých surovín dlhší, tým väčšie pochybnosti o čokoláde majte, radí profesor Peter Šimko (na snímke) z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Kakaová hmota alebo kakaové maslo, cukor, prípadne mlieko, to je prírodná čokoláda.“ Ak k nim primiešali prídavné látky, čiže „éčka“ a rôzne arómy, tým viac stráca čokoláda prírodný charakter. „Je podozrivé, ak obsahuje 20 komponentov, nemá prečo.“

Najdrahší tuk na zemeguli

Na pultoch obchodných reťazcov prevládajú vianočné cukrovinky, v ktorých nie sú iba základné suroviny potrebné na výrobu čokolády, väčšina obsahuje náhradu za kakaové maslo a aspoň dve „éčka“.

Šimko hovorí, že výrobcovia najčastejšie nahrádzajú kakaové maslo, ktoré sa získava zo semien kakaovníka. „Ide o najdrahší rastlinný tuk na zemeguli, ktorý poznáme. Je približne 30-krát drahšie ako stužené tuky, preto sa ho najviac oplatí falšovať.“

Aby výrobcovia čo najviac ušetrili, namiesto kakaového masla používajú stužené rastlinné tuky, pre zdravie môžu byť nebezpečné. „Takú čokoládu by som nekúpil. Stužené tuky obsahujú trans-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, potom kôrnatejú cievy, tepny srdca predčasne starnú,“ tvrdí Šimko.

O to rizikovejšie je, ak ich jedia deti. V Česku podľa Šimka v minulosti skúmali lacné čokolády. „Namerali v nich 30 až 35 percent trans-nenasýtených mastných kyselín v tuku, čo je alarmujúci fakt.“

Šimko odporúča kupovať čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 30 percent kakaového masla. „Čím má viac, 50 percent alebo 85 percent, tým je kvalitnejšia.“

Kakaové maslo podľa profesora z STU vyvoláva labužnícky pocit, lebo sa topí v ústach. „Iba ono má bod topenia nepatrne nižší ako teplota ľudského tela, čiže obalí chuťové poháriky a dostaví sa labužnícky pocit z čokolády. Ak sa pri výrobe použijú lacné náhrady, nepocítite to.“

Šimko donedávna spolupracoval s Fakultou potravinárskej a biochemickej technológie v Prahe, kde preverovali, či výrobcovia na etiketách k čokoládam píšu pravdu. „Stávalo sa, že sme natrafili na falšovateľov. Niektorí nepriznali, že čokoládu vyrobili zo stužených tukov.“ Európska legislatíva pripúšťa iba päťpercentnú náhradu kakaového masla bez toho, aby to bolo povinné uviesť.

Chybný čokoládový kvet

Štulc tvrdí, že oproti minulosti sa označovanie figúrok zlepšilo. Kontrolóri podľa neho teraz najčastejšie zisťujú, že sa na obale neuvádzajú prídavné látky, najmä farbivá, pri ktorých treba upozorňovať rodičov, že majú vplyv na zníženie pozorností detí.

„Pri kontrolách boli zistené aj cukrovinky vyrobené z kakaovej hmoty s nečistou vôňou a chuťou po zoxidovanom tuku. Také figúrky sa stiahli z predaja pre nevhodnosť na ľudský konzum.“

Znakom nekvality sú aj biele fľaky na čokoláde. „Voláme ich čokoládový kvet alebo výkvet. Je jasné, že výrobca použil iný tuk ako kakaový,“ hovorí Šimko. Väčšinou vzniká, keď výrobca nezvládne technologický proces alebo je čokoláda vystavená teplotným výkyvom.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 13 196
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 783
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 268
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 106
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 401
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 993
  7. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 954
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 919
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 364
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 183

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

ŠPORT

Bora upokojuje fanúšikov: Sagan je v poriadku a má veľkú motiváciu

Môže získať tretí titul majstra sveta.

Neprehliadnite tiež

Kyberútok na Komisiu pre cenné papiere mohli využiť na nelegálne obchodovanie

Softvér bol opravený rýchlo po tom, ako sa v roku 2016 odhalilo, že do neho prenikli hackeri. Avšak možnosť, že niekto mohol preniknutie využiť na dosiahnutie nelegálnych ziskov, sa zistila až minulý mesiac.

Európsky letecký trh je veľmi roztrieštený, potrebuje konsolidáciu

Európsky letecký trh predstavuje zhruba štvrtinu globálneho objemu prepravy.

Počet osobných bankrotov na Slovensku výrazne vzrástol

Posledné mesiace priniesli Slovensku rekordný počet osobných bankrotov.

Zlaté časy svetovej ekonomiky môžu potrvať až do roku 2020, tvrdí analytik

Súčasné obdobie v svetovej ekonomike môže byť najdlhšou konjunktúrou od druhej svetovej vojny.