Za balenie jedla platíte, aj keď si ho neodnesiete

Nižšou cenou obedového menu sa reštaurácie snažia prilákať hostí, ale zabalenie jedla si často naúčtujú zvlášť. Iné podniky si peniaze za obal nepýtajú, ale náklady na ne rozpočítajú všetkým.

Za jedlo, ktoré si dáte v reštaurácii zabaliť a zjete ho v práci či doma, nemusíte zaplatiť viac ako za obed, ktorý skonzumujete v reštaurácii.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

BRATISLAVA. Dvadsaťpäť centov za zabalenie polievky, štyridsať centov za škatuľu na hlavné jedlo. Toľko si účtuje reštaurácia U dvoch levov v centre Bratislavy za jedlo, ktoré si z nej odnesiete.

Za obedové menu v tomto podniku zaplatíte 3,29 eura. „Sme najlacnejšia reštaurácia, čo sa týka obedového menu, takže si za obaly účtujeme,“ hovorí Filip Pitoňák z reštaurácie.

V neďalekej reštaurácii Obývačka stojí obedové menu s citronádou viac, 3,80 eura. Keď si ho však dáte priniesť, vyjde vás o 14 centov lacnejšie ako U dvoch levov.

„Za obaly si peniaze nepýtame. Zákazník, ktorý si berie jedlo a nápoje so sebou, nešpiní riady a nezaberá miesto na sedenie,“ tvrdí Slavomíra Vetter z Obývačky.

Nič nie je zadarmo

Reštauráciám, z ktorých si môžu ľudia jedlá odniesť, kúpa obalov zvyšuje náklady. Obal na hlavné jedlo kúpia asi za sedem až desať centov.

Od zákazníkov, ktorí si dajú jedlo zabaliť, si za obaly účtujú minimálne dvojnásobnú sumu, ale nie všetky reštaurácie. Niektoré zarátajú náklady na obaly do ceny všetkých jedál a zaplatia ich všetci hostia, hoci si podniky príplatok za obal neúčtujú.

„Reálne platíme za balenie jedla vždy. Niektorým zákazníkom sa však účet platí ľahšie, ak na ňom nie je extra položka za obal, čo vytvára dojem, že je zadarmo,“ vysvetľuje Jozef Šétaffy zo siete Pizza Mizza.

V drahších reštauráciách by mali byť obaly zadarmo, ale bežné reštaurácie by mali balenie účtovať zvlášť, myslí si Jozef Kocúr z hotela Holiday Inn v Žiline. „Náklady na obal sú vyššie ako len umytie taniera. Reštaurácia zamestnáva pracovnú silu bez ohľadu na to, či umyje o niekoľko tanierov menej,“ vysvetľuje.

Snažia sa hlavne zarobiť

Reštaurácie by mohli k plateniu za obaly pristupovať pružnejšie, myslí si Soňa Hudecová, ktorá sa venuje hodnoteniu reštaurácií. „Obalová filozofia by mala závisieť nielen od celkovej úrovne zariadenia, ale aj od sumy, ktorú hosť zaplatil,“ vraví.

Pri väčšej objednávke by si aj v lacnejších reštauráciách mohli hosťa získať bezplatným zabalením jedla. Hudecová pripomína, že náklady za obaly sa do súčasných marží väčšinou nezmestia a nie je vždy fér, keď ich manažment zaráta do ceny všetkých jedál.

„Majitelia reštaurácií sa snažia hlavne zarobiť, podľa toho si vyberajú aj prístup k plateniu za obaly, tvrdí Ľubomír Jochim z portálu restauracie.sme.sk. „Je to podobné, ako keď internetové obchody ponúkajú dopravu zdarma: väčšinou je len na určitý druh tovaru či od určitej hodnoty objednávky,“ dopĺňa.

Trh s menuboxami rastie

Oproti minulosti urobili reštaurácie krok vpred v spôsobe balenia. „Jedlo sa balilo do toho, čo sa v kuchyni našlo – desiatového papiera, alobalu či mikroténového vrecúška,“ spomína Hudecová.

Dnes podniky využívajú plastové nádoby, ktoré nakupujú v reťazcoch Metro, Sving Gastro či Market Centrum. Menuboxy sú medzi prevádzkarmi reštaurácií najpopulárnejšie.

„U nás sa ich predá zhruba stotisíc kusov mesačne, pričom v budúcom roku očakávame rast predaja tohto sortimentu o 5 až 10 percent,“ vraví Martin Jaroš z veľkoobchodného reťazca Metro.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  2. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  3. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  4. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  7. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  10. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 189
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 779
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 044
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 764
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 581
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 925
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 923
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 803
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa 1 521

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Francúzsky analytik: Le Penová je v pozícii, z ktorej sa nevyhráva

Veriť, že Rusko je za všetkým zlé, je nesprávne, rovnako ako veriť tomu, že Rusko nemá vplyv, hovorí pre SME analytik FLORENT PARMENTIER.

SVET

Kremeľ smúti. Jeho favoritka Le Penová vo voľbách nevyhrala

Macron je kandidátom Bruselu a Merkelovej, Le Penová je z ľudu, opakujú ruské štátne médiá.

KOMENTÁRE

V čom majú Mihál s Beblavým výhodu

Môžu sa stať rozhodujúcou silou.

KOMENTÁRE

Moskvu zbavia jedného z jej symbolov

Chruščovky zbúrajú, milióny ľudí sa presťahujú.

Neprehliadnite tiež

Kataster bude splácať milióny za pochybný tender, o vinníkoch mlčia

Úrad musí vrátiť 14 miliónov eur za pochybné súťaže. Či peniaze aspoň sčasti zosobní zodpovedným ľuďom, mlčí.

Viedenské letisko straší Bratislavou. Bojí sa o tisícky pracovných miest

Najväčšie rakúske letisko chce postaviť tretiu pristávaciu dráhu. Tamojší súd však jej výstavbu zakázal. Teraz inzeruje alarmujúce slogany

Ovocie zamrzlo u nás aj v Poľsku. O koľko zdražejú jablká a jahody?

Premiér Fico hovorí o odškodňovaní ovocinárov. Z jeho slov vyplýva, že nárok nebudú mať všetci

Stovky zamestnávateľov ponúknu na veľtrhu 31 tisíc pracovných miest

Veľtrh práce nie je určený len ľuďom, ktorí si hľadajú prácu, ale aj pre generáciu vstupujúcu na trh práce.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop