Na zoznam tzv. rizikových materiálov sa ministri rozhodli zaradiť mäso mechanicky oddelené od všetkých kostí všetkých prežúvavcov, ktoré sa bežne používa napríklad na výrobu klobás. Ministri tiež súhlasili so zaradením chrbtice hovädzieho dobytka medzi rizikové materiály, v tomto prípade sa však na podrobnostiach dohodnú až na budúci mesiac. Takýto zákaz by totiž mohol znamenať koniec steakov z lopatiek, keďže rizikové materiály uvedené na zozname sa nemôžu dostať do potravinového reťazca.
Okrem toho dnes EÚ súhlasila s tým, že hovädzí loj sa musí pred jeho použitím ako krmivo podrobiť okrem filtrácie aj vareniu za vysokého tlaku, čím sa má minimalizovať riziko prenosu spongiformnej encefalopatie (BSE) známej ako choroba šialených kráv. Dnešné rozhodnutia by mali ministri formálne odsúhlasiť na februárovej schôdzke.
Európska komisia má dovtedy rozpracovať do detailov nové opatrenia proti BSE vrátane prípadnej diferenciácie medzi krajinami s rôznym rizikom nákazy a rozhodnutia, či budú skutočne zakázané steaky z lopatiek.
Najnovšími krokmi reaguje Brusel na paniku šíriacu sa kvôli BSE medzi obyvateľmi EÚ a na kolaps trhu s hovädzím mäsom, ktorého spotreba na trhu únie klesla za posledné mesiace o 27 %.