Našou slabinou je nedostatok peňazí pre farmárov, silnou stránkou bezpečnosť potravín.
BRATISLAVA. Za posledných dvadsať rokov sa každoročne tak menil objem pšenice či hovädzieho mäsa, ktoré vyprodukovali slovenskí farmári, že sa dá len ťažko odhadovať, ako sa im bude dariť v budúcich rokoch.
To je najväčší problém nášho poľnohospodárstva podľa Indexu potravinovej bezpečnosti.
Zostavil ho magazín The Economist na objednávku firmy Du Pont, ktorá vyrába prostriedky na ochranu rastlín.
Zo 107 krajín skončilo Slovensko na 37. mieste, získalo 63,2 bodu. Rakúsko dostalo 83,4 bodu, Poľsko 69,9 a Maďarsko 69 bodov.
Za nami len Kazachstan
Najhoršie dopadlo Slovensko v hodnotení výkyvov poľnohospodárskej produkcie.
Tento údaj hovorí, ako sa každoročne za dve dekády produkcia farmárov líšila od očakávaní.
Zo 107 štátov skončil horšie len Kazachstan. Slabinou Slovenska je podľa hodnotenia aj málo žien pracujúcich v poľnohospodárstve či malé množstvo peňazí, ktoré ročne idú farmárom.
Nadpriemerný počet bodov sme dostali za bezpečnosť potravín, dostupnosť pitnej vody aj pôžičiek pre farmárov či vyváženosť výživových hodnôt potravín.
Index však hodnotil len potraviny od slovenských výrobcov, nie tie z dovozu.
Sedemročný plán to rieši
Ministerstvo pôdohospodárstva vraví, že hodnotenie potvrdilo správnosť návrhu sedemročného plánu na podporu agrárneho sektora.
Vysoké hodnotenie bezpečnosti našich potravín považuje za logické, vzhľadom na legislatívu. „Nevyskytol sa u nás zásadný problém s hygienou a bezpečnosťou pri výrobe a distribúcii potravín,“ tvrdí agrorezort.