BRATISLAVA. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek už zadefinoval, ktoré výrobky budú môcť byť označené ako slovenské potraviny.
To, aké parametre majú spĺňať, uviedol vo vyhláške o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín. Účinnosť by mala nadobudnúť po odobrení Bruselom.
Prívlastok slovenská potravina budú môcť podľa nej dobrovoľne používať len výrobky, čo budú mať 75 percent domácich surovín vyrobených u nás.
Do toho sa však nemá započítavať voda, takže Coca-Cola vyrábaná v Lúke by označenie slovenská potravina nemala dostať.
Tí výrobcovia, ktorí budú chcieť na obal pripísať slovenská potravina, budú musieť podľa Jahnátka požiadať o značku Kvalita SK. Dostať ju majú po preverení bezplatne. „Ten výrobok, čo má označenie SK, je skutočne aj kvalitný výrobok,“ povedal.
Výhoda pre mliekarne
Toto označovanie je dobrovoľné, nemalo by teda výraznejšie ovplyvniť náklady produkčnej sféry, tvrdí hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
Označovanie pomôže podľa neho hlavne zákazníkom, lebo sa budú ľahšie orientovať.
S vyhláškou by nemali mať problém mliekarne. „Všetky naše produkty spĺňajú kritériá na označovanie slovenská potravina,“ hovorí Stanislav Voskár za Milsy.
Ťažšie to bude pre výrobcov, ktorí sú odkázaní na sezónne kolísajúce domáce dodávky ako pri ovocí či zelenine. Takisto tam, kde je domácich surovín nedostatok, napríklad bravčového mäsa. Podľa vyhlášky budú musieť na obale vyznačiť, o ktoré suroviny ide.
Obchod definíciu víta
„Návrh dáva zásady, ktoré musí výrobok minimálne spĺňať, aby mohol byť označený ako slovenský,“ hovorí predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Gabriel Csollár.
S dodatočnými nákladmi pre obchod neráta. Odhaduje, že COOP podľa vyhlášky ponúka 70 až 74 percent slovenských potravín.
Billa, Tesco a Kaufland vidia vo vyhláške pomoc, lebo sa určia slovenské výrobky a zjednotí sa ich označovanie.