Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.
BRATISLAVA. Poľské kurčatá, ktoré môžu byť dopované antibiotikami, rozhnevali slovenských hydinárov tak, že navrhli, aby štát zakázal dovoz hydiny, vajec či hydinových výrobkov z Poľska. „To, čo sa dováža na Slovensko, je prevažne odpad, ktorý nepredajú na poľskom trhu či v krajinách západnej Európy,“ tvrdí Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska.
Za škandálom vidí Urban tlak na ceny. Antibiotiká totiž podporujú rast kurčiat a tak šetria náklady na chov. Najhoršie sú podľa neho ambulantné predaje, lebo sú ťažko kontrolovateľné.
Únia tvrdí, že domáca hydina podlieha prísnej kontrole. Antibiotiká sa pri jej chove podľa Urbana používajú len odôvodnene a len asi v pol percente všetkých chovov.
Zákaz nemá podporu
Zákaz dovozu hydiny z Poľska nemá podporu ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka. „Nie je dôvod na to, aby sme plošne zastavili dovoz nejakého typu výrobku vzhľadom na to, že tam niektorí výrobcovia pochybili,“ povedal. Nemôžete trestať všetkých, len tých, čo sú nepoctiví, dodal. Od poľskej strany očakáva odpoveď o počte prípadov a množstve použitých antibiotík.
Plošný zákaz dovozu hydiny z Poľska by neprešiel ani v Bruseli. „Neopodstatnene nie je možné zakázať žiadny dovoz tovaru, lebo by sa to považovalo za prekážku v obchode,“ vraví hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.
Zákaz je možný podľa neho len v prípade, že by mal štát dostatočné množstvo dôkazov a opatrenia z poľskej strany by boli neuspokojivé.
Muselo by sa preukázať, že neboli žiadne iné cesty, ako zamedziť dovozu zdraviu nevhodnej hydiny. Návrh na zákaz dovozu by sa musel prerokovať s Komisiou.
„Nad zákazom možno uvažovať len vo výnimočných prípadoch a len na obmedzený čas,“ vysvetlil Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Podobne ako to bolo v prípade českého alkoholu.
Taký krok by podľa neho nemohol štát urobiť s cieľom, aby chránil domácich výrobcov, ale len preto, aby ochránil zdravie ľudí. To by Slovensko muselo aj dokázať, dodal Králik.
Kontroly sa už začali
V utorok začali veterinári preverovať surové mäso, separát a hotové výrobky od prepravcov, spracovateľov až po obchod. Skontrolujú aj ambulantný predaj.
Prvé výsledky by podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša mohli byť už v piatok. „Stanovíme, či sú nájdené množstvá zdraviu škodlivé, alebo nie,“ povedal.
Ak sa potvrdia nadmerné množstvá antibiotík vo vzorkách, veterinári vydajú zákaz pre sklady a výrobne. Spotrebiteľov budú musieť informovať obchodníci.