BRATISLAVA. Na pultoch obchodných reťazcov môžu nájsť spotrebitelia vyšší podiel slovenskej hydiny, hydinových výrobkov a vajec ako pred rokom.
Oproti minulému roku však zastúpenie týchto domácich potravín narástlo len o približne jedno až dve percentá.
"Prakticky žiadna viditeľná zmena tam nebola," skonštatoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Únia vychádza z prieskumu, ktorý realizovala v deviatich najväčších obchodných reťazcoch na Slovensku. Najlepšie spomedzi všetkých pritom obstál reťazec CBA.
Pribudli dve percentá
V medziročnom porovnaní narástol podiel slovenskej hydiny o približne dve percentá.
Kým v uplynulom roku bolo na pultoch obchodov zastúpených 52,7 % domácej hydiny, aktuálne je to 54,6 %.
Zvýšil sa aj podiel domácich vajec v reťazcoch, medziročne o dve percentá. V súčasnosti tak majú 89-percentné zastúpenie.
Spomedzi reťazcov, najvyšší podiel slovenskej hydiny, výrobkov a vajec nájdu spotrebitelia v CBA. Vysoký podiel týchto potravín možno nájsť aj v COOP, Carrefoure a Tescu.
Na poslednom mieste naopak skončil Lidl a Hypernova, kde zastúpenie týchto troch položiek od domácich výrobcov, spracovateľov a chovateľov je najnižšie.
Ako ďalej vyplýva z prieskumu, obchody sa snažili oproti vlaňajšku zvýšiť slovenské zastúpenie potravín najmä v prípade hydiny, ktorej podiel narástol v šiestich z deviatich reťazcov.
Vinia reťazce
Nízky nárast pripisuje Molnár obchodnej politike reťazcov.
"Spracovatelia hydiny ponúkajú hydinu obchodným reťazcom, ale záleží to od ich nákupu. Určitým faktorom je aj cena, takisto aj to, že kačacie, husacie a morčacie mäso slovenské my nemáme,“ uviedol Molnár.
Ako dodal, na druhej strane však existujú položky vyrábané na Slovensku, avšak reťazce ich od slovenských výrobcov nenakupujú.
Najviac výrobkov na pultoch mala Hyza
Z pohľadu slovenských výrobcov a spracovateľov hydiny mala najväčšie zastúpenie svojich produktov v reťazcoch HYZA, v rozmedzí 40 až 50 %. Najväčší podiel vajec zase Ovogal Farm a Begokon, obe zhodne po 40 percent.
Zmenu podľa Molnára nezaznamenali v prípade reštaurácií a školských jedální, kde podiel slovenskej hydiny zostáva na úrovni osem percent v jedálňach a na úrovni jedného percenta v reštauráciách.
"A to aj napriek tomu, že prišlo k zmene v zákone o verejnom obstarávaní, kde bolo pridané, že nemusí byť rozhodujúcim kritériom najnižšia cena, napriek tomu sa podiel nezvýšil,“ uviedol Molnár s tým, že rodičia by sa mali aj naďalej zaujímať o pôvod mäsa v školských jedálňach.
ÚHS realizovala prieskum v júni toho roka, v tých istých obchodných reťazcoch ako v marci minulého roka.