Šťavnaté kuracie prsia? Je v nich štvrtina vody a prísad

Etiketa prezradí, či ste siahli po kuracom mäse, alebo výrobku, ktorý je napustený vodou, soľou a inými prísadami.

(Zdroj: Ilustračné SME - Ján Krošlák)

Etiketa prezradí, či ste siahli po kuracom mäse, alebo výrobku, ktorý je napustený vodou, soľou a iným prísadami.

BRATISLAVA. Čítať pozorne etikety sa aj pri mäse oplatí. Obzvlášť ak ide o mrazené kuracie prsia. Kúpiť sa totiž dajú aj také, čo majú prívlastok šťavnaté či krehčené. Nejde pritom o kvalitnejšie či chutnejšie mäso.

Je to mäsový výrobok z hydiny. Prečo výrobok? Stačí si prečítať zloženie na etikete.

Kým výrobok ponúkaný pod názvom kuracie prsia obsahuje kuracie prsia, v mrazených šťavnatých kuracích prsiach je len 77 percent mäsa. Zvyšných 23 percent výrobku tvorí voda, soľ, glukózový sirup, koreniny a fosfáty. Z kila mäsového výrobku tak zostane 770 gramov mäsa.

Výhodná cena

Čo to je?
Šťavnaté mäso
  • tak sú označené prípravky z hydiny, do ktorých výrobca pridáva vodu vo forme špeciálnych roztokov,
  • vodu s prídavnými látkami a prísadami do mäsového prípravku vstrekuje ihlovými injektormi, po tom môže nasledovať masírovanie,
  • v kilograme tak upraveného výrobku je 81 %, 77 % alebo dokonca iba 61 % mäsa.

Zdroj: ŠVPS SR

Takýto výrobok sme našli napríklad v obchode Billa. Marketingová manažérka Martina Kovacs tvrdí, že je to jediný takýto produkt, ktorý Billa predáva.

„Chceli sme ho ponúknuť ako cenovo výhodnejšiu alternatívu, no neosvedčil sa,“ vraví. Dodáva, že sa výrobok už len dopredáva.

Kilo šťavnatého mäsa stálo v Bille 5,79 eura. Kilogram chladených kuracích pŕs vyšiel na 7,99 eura, v práve prebiehajúcej akcii na 4,89 eura.

Ak vezmeme do úvahy akciovú cenu a skutočnú váhu mäsa bez vody, tak šťavnaté kuracie prsia preplatí spotrebiteľ o dve eurá a dva centy. Presne toľko stojí voda a prísady vo výrobku. Bez akcie vyjde 770 gramov výrobku o 36 centov lacnejšie.

„Celkové straty tekutiny pri rozmrazovaní a varení nastrekovaného hydinového mäsa sú až o 25 percent vyššie oproti pravému mäsu,“ vysvetľuje Pavlína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Kúpiť si pravé mäso sa tak vyplatí aj bez akcie.

Len z dovozu

„Spracovatelia hydiny, ktorí sú našimi členmi, nevyrábajú šťavnaté mäso,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Takéto spracovanie mäsa považuje za klamanie spotrebiteľa.

Zvyčajne ide o výrobky z dovozu alebo mäso, ktoré sa u nás len prebaľuje, dodáva.

Spotrebiteľ taký výrobok rozpozná, len ak si prečíta zloženie na etikete. Výrobok musí byť označený ako krehčené či šťavnaté mäso. Nesmie na ňom chýbať označenie prípravok z hydinového mäsa či mäsový prípravok z hydinového mäsa. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy tvrdia, že od začiatku roka nezistili, že by bol takýto tovar chybne označený.

„Spotrebiteľ nemá možnosť rozoznať zabalené zamrazené krehčené mäso od prirodzene spracovaného mäsa,“ dopĺňa Mikuláš Šranko, hovorca spoločnosti Hyza, ktorá takéto mäso nevyrába.

Rozdiel uvidí až po rozbalení. Upravené mäso je totiž mäkšie, púšťa roztok, jeho povrch je poškodený od ihiel, ktoré doň tlačia vodný roztok.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.
  2. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  3. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  4. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  5. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  6. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  7. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  10. Cíťte sa v priestore príjemne
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 039
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 511
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 282
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 040
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 971
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 938
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 759
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 502
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 053
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 752

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo by Plavčan nemal byť ministrom

Peter Plavčan, ktorého si vybrala SNS, mal za sebou kauzy, už keď sa stal členom vlády. Aj keď ďalšie pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

KOMENTÁRE

Keď už je trápne posmievať sa ministrovi školstva

Dôležité je ukázať, kto to celé vymyslel. A či to je riadená schéma.

ŠPORT

Ružomberok potrápil favorita, s Evertonom prehral iba o gól

Jediný gól stretnutia strelil kapitán domácich Leighton Baines.

TECH

Vedci ukázali, aké majú ľudia nezvyčajné sexuálne túžby

Štúdia naznačila, že rozdiel medzi mužmi a ženami nie je veľký.

Neprehliadnite tiež

Chuť hranolčekov z ulice Únia nezmení

Zmenu v návrhu nariadenia vyrokovalo Belgicko, aby sa nezmenila výroba dvakrát smažených hranolčekov z pouličných stánkov.

Starbucks urobil miliardový obchod, získa ďalšie kaviarne v Číne

Reťazec získa zhruba 1300 prevádzok v mestách Šanghaj a Ťiang-su a v provincii Če-ťiang.

Predseda Európskej investičnej banky sa nezmení, opäť to bude Werner Hoyer

Hoyer je predsedom banky od začiatku roka 2012, teraz ho zvolili na ďalších šesť rokov.