Bratislava 10. septembra (TASR) - Slovensko v súčasnosti uplatňuje vyše 90 % noriem v oblasti bezpečnosti a hygieny potravín, odporúčaných Komisiou Codex Alimentarius Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), čo je zhruba na úrovni krajín Európskej únie (EÚ). V rámci 23. zasadnutia spoločného Koordinačného kódexového výboru FAO a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu (CC EURO), ktoré sa dnes začalo v Bratislave, to povedal riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč.
Výbor CC EURO je podľa jeho slov jedným z pomocných medzivládnych orgánov Codex Alimentarius, ktorá formuluje referenčné normy kvality a bezpečnosti potravín pre medzinárodný obchod, pričom jeho úlohou je presadzovať potreby európskeho regiónu v tejto oblasti. "Výbor zjednocuje európsku politiku potravinovej legislatívy voči ostatným krajinám a stimuluje posilňovanie infraštruktúry v sfére kontroly a normalizácie potravín ako aj tvorbu spoločného informačného systému včasného varovania," objasnil úlohu CC EURO M. Kováč.
Jedným z cieľov tohtoročného zasadnutia výboru, ktoré sa uskutočňuje prvýkrát v krajinách strednej a východnej Európy, je aj stanovenie problémov a potrieb euroregiónu v oblasti potravinových noriem a kontroly potravín na roky 2003 až 2007. "Dôraz budeme klásť najmä na urýchlenie normalizácie a sprehľadnenie implementovania existujúcich štandardov v jednotlivých krajinách," uviedol riaditeľ. Zdôraznil pritom, že Slovensko bude koordinovať aktivity európskeho výboru nasledujúce dve funkčné obdobia, teda štyri roky.
Predmetom štvordňového rokovania CC EURO v Bratislave s účasťou 18 členských krajín bude aj znižovanie rizika potravín pre konzumentov, ktorému Slovensko venuje veľkú pozornosť. "Dlhodobo sa uskutočňuje monitoring kontaminácie potravinového reťazca ako aj spotreby potravín. K dispozícii tak máme veľmi dobré databázy, ktoré nám umožňujú hodnotiť záťaž obyvateľstva jednotlivými kontaminantmi," zdôraznil riaditeľ. Problém vidí M. Kováč v medializovanej rizikovosti niektorých potravín, ktorá často nezodpovedá skutočnosti.
Komisia Codex Alimentarius ako spoločný orgán FAO a WHO združuje asi 170 členov, pričom okrem regionálnych koordinačných výborov zahŕňa aj všeobecné výbory pre označovanie potravín alebo veterinárne liečivá a špecifické komoditné výbory. Na činnosti CC EURO sa zúčastňuje 40 členských štátov európskeho regiónu a niektoré medzinárodné mimovládne organizácie na úrovni OSN.