Jahnátek už vie, ktorá potravina je slovenská

Tri štvrtiny surovín zo Slovenska bude limit pre domáce potraviny. Niektorí obchodníci už testujú, či ho splnia.

Na slovenský výrobok, ktorý sa zmestí do Jahnátkovej definície, by mala ukázať značku Kvalita SK.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - JÁN KROŠLÁK)

Tri štvrtiny surovín zo Slovenska bude limit pre domáce potraviny. Niektorí obchodníci už testujú, či ho splnia.

BRATISLAVA. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek je prvým šéfom tohto rezortu, ktorý definoval, ktorá potravina je slovenská a ktorá nie.

Sektor doteraz fungoval bez tejto definície, no Jahnátek ju potrebuje, kedže na pulty chce dostať 80 percent slovenských potravín.

Za slovenský výrobok možno považovať len taký, ktorý má „75 percent vstupov vyrobených alebo dopestovaných, alebo inak získaných na území Slovenskej republiky“, vysvetlil minister.

Slovenská bude káva aj Coca-Cola

Dočasnú výnimku dostane bravčové mäso. Vyrába sa ho u nás primálo.

Slovenská bude aj dovezená káva, ktorá sa vypraží a zabalí u nás. Podobne to bude aj s ryžou či kakaom.

Slovenským výrobkom by tak podľa Jahnátkovej definície bola napríklad aj Coca-­Cola vyrábaná v Lúke.

Slovenské výrobky chce Jahnátek odlišovať jednotnou značkou – Kvalita SK. „Každá gazdiná vrátane mojej ženy musí v momente rozpoznať, čo je slovenský výrobok a čo nie,“ povedal.

Výrobok bez tejto značky sa do štatistík ako slovenský nedostane. Značku používa zatiaľ okolo 400 výrobkov.

Do zákona to chce Jahnátek dostať v priebehu budúceho roka.

Pozrite si aj Jahnátkovu mapu zlých obchodov a navrhnite jej zlepšenie.

Definícia aj pre reťazce

Riadiť sa definíciou slovenského výrobku z dielne ministra Jahnátka budú musieť aj reťazce pri svojich štatistikách o počte domáceho tovaru na pultoch.

Jahnátek chce, aby do štatistík dávali reťazce len potraviny vyrobené na 75 percent z domácich surovín. Tie často k slovenským radia aj výrobky pod svojimi privátnymi značkami, no bez uvedenia výrobcu.

Jahnátkovej definícii sa potešil reťazec Kaufland. „Zjednotí to meranie podielov,“ hovorí hovorca reťazca Martin Gärtner. Myslí si, že okrem podielov by sa mali uvádzať aj absolútne počty domácich výrobkov.

Sieť CBA už ministerskú definíciu testuje. „V krátkom čase budeme vedieť presný položkový stav,“ povedal jej viceprezident Vladimír Kocourek.

Zdržanlivejší bol reťazec Tesco – počká si na to, v akej podobe sa definícia dostane do zákona a vyhlášok.

Toľko nevyrobíme

Dosiahnuť cieľ 80 percent domácich výrobkov na pultoch, ktorý si dal minister, považuje analytik agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomír Drahovský za nereálne.

„Toľko vstupov naša prvovýroba ani potravinári pre takú rozsiahlu obchodnú sieť nezabezpečia,“ hovorí.

V predaji nie je podľa neho toľko potravín, ktoré by spĺňali ministerskú definíciu 75 percent súčastí zo Slovenska.

Okrem toho, tlačiť domáce výrobky nasilu do popredia nepovažuje Drahovský „ani za zdravé, ani za logické“.

ico

Ministerská definícia by potrápila mäsiarov

Niektorí výrobcovia už teraz využívajú slovenské suroviny nad ministerský limit. Problém by mali hlavne mäsiari.

BRATISLAVA. Definícia slovenského výrobku ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka potrápi mäsiarov. Dodržať by mali 75 percent vstupov z domácich zdrojov. No napríklad pri bravčovom mäse by firmám slovenské chovy nestačili.

Bravčové z dovozu

„Väčšia časť surovín – bravčové a hovädzie mäso sa dováža z iných krajín Únie,“ hovorí riaditeľ Mäsokombinátu NORD Svit vo Svite Ľubomír Kozubík. Predpokladá, že dodržať takýto limit nedokáže ani jeden z veľkých spracovateľov mäsa. Vidí za tým hlavne pokles počtu chovaných zvierat u nás.

„Dávame prácu mnohým ľuďom tu na Slovenskú,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Tauris Ľubomír Golis. Výrobky firmy považuje preto jednoznačne za slovenské. Nejde o to, či základná surovina pochádza zo Slovenska, z Česka či Nemecka, dodal.

Bravčové mäso nakupuje firma Berto vo Vysokej pri Morave už naporciované v zahraničí. Domáci výrobcovia totiž pokryjú spotrebu firmy len na desatinu, hovorí za Berto Branislav Netri.

Kuraciny je dosť

Dostatok je aj kuracieho mäsa. „Na Slovensku je v prípade hydiny dostatok kapacít na splnenie podmienky sto percent vstupov,“ hovorí Mikuláš Šranko z firmy Hyza.

Problémy sú u nás len s mäsom a výrobkami z moriek, ktoré sa u nás už takmer nechovajú, dodáva Šranko.

Jogurty či džem len naše

Problém s ministerským limitom by nemali spracovatelia mlieka. „Produkcia mlieka na Slovensku je na úrovni sebestačnosti,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Milsy z Bánoviec nad Bebravou Stanislav Voskár.

Problém by nemali ani výrobcovia cukru či džemu.

Zdenka Kollárová

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 371
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 470
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 712
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 240
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 009
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 981
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 907
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 700
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 498
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 896

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Mikuláš Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu. A rozhodol sa, že nebude mlčať. Protestuje.

EKONOMIKA

Prečo sa Juhoafričan teší, keď si môže poslať životopis cez SMS (rozhovor)

Na zemi žije viac ľudí bez fyzickej adresy než s adresou.

KOMENTÁRE

Mihál opúšťa Sulíka. Máme na viac?

Predseda SaS je výraznou osobnosťou, ktorá ľudí rozdeľuje.

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Danko sa nás na nič nespýtal, hovorí šéf EPH.

Neprehliadnite tiež

Regulačný úrad na cenových rozhodnutiach pracuje, zatiaľ platia vlaňajšie

ÚRSO po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pred dvoma týždňami.

Premiér ľuďom pri energiách klamal, faktúry sa musia platiť, tvrdí SaS

Podľa Karola Galeka premiér chaos v energetike prehlbuje, jednak tým, že navádza ľudí na neplatenie faktúr a jednak tým, že dáva ľuďom nereálne sľuby.

Banskobystrický kraj prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov na opravy ciest

Pellegrini povedal, že ak si aj starostovia a starostky myslia, že všetko je fajn, lebo cesty sa na území kraja opravujú, je to na úkor rozpočtu samosprávneho kraja.

Britov už viac znepokojuje vývoj ekonomiky ako prisťahovalci

Zatiaľ čo politici plánujú brexit, voličov začínajú znepokojovať obavy zo straty pracovných miest.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop